Nu ați precizat dacă pensia de urmaș o solicitați în calitate de soț supraviețuitor sau de copil al defunctului.
În orice caz, nu veți putea cumula cele două categorii de pensii, dar puteți opta pentru cea mai avantajoasă dintre ele, conform:
art. 92 din Legea nr. 263/2010 care prevede astfel: „Copiii și soțul supraviețuitor care au dreptul la o pensie proprie și îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după susținătorul decedat pot opta pentru cea mai avantajoasă pensie.”
Întrucât dispoziția legală citată nu face nicio distincție privind categoriile de pensii ale urmașilor, ci face referire doar la „pensia proprie” rezultă că legea are în vederea toate categoriile de pensii ale urmașilor, deci inclusiv pensia de invaliditate.
Ca atare, cele două categorii de pensii - pensia de urmaș și pensia de invaliditate - nu se pot cumula, însă aveți posibilitatea de a alege pe cea mai avantajoasă dintre ele.
Dacă sunteți copilul defunctului nu veți avea dreptul la pensia de urmaș decât dacă invaliditatea (nu pensia de invaliditate) s-a ivit până la vârsta de 16 ani sau 26 de ani în timpul continuării studiilor. Dacă nu aveți dreptul la pensia de urmaș, implict nu aveți nici dreptul de opțiune prevăzut de art. 92 de mai sus.