avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt mostenitor nerezervatar. Vreau sa contest un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt mostenitor nerezervatar. Vreau sa contest un testament olograf ...

Sunt mostenitor nerezervatar. Vreau sa contest un testament olograf (scris, semnat si datat de testator) facut in favoarea altui mostenitor nerezervatar. Nu detin inscrisuri referitoare la scrisul testatorului, nici nu cunosc scrisul acestuia. Am acceptat succesiunea. Am sanse sa anulez testamentul si sa beneficiez de statutul de mostenitor ? Daca nu am inscrisuri, pot sa cer test grafologic ? Il poate obliga instanta pe beneficiarul testamentului sa aduca el probe din scrisul testatorului ?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 03:08, 7 Iunie 2023
Testamentul este valabil doar in cazul in care testatorul a avut discernamant, iar consimtamantul sau nu a fost alterat de vicii.
Testamentul olograf reprezinta un act juridic scris in intregime, datat si semnat de catre testator. ,document care Inainte sa fie pus in aplicare, trebuie prezentat unui notar public pentru a fi vizat spre neschimbare.
Legea nr 36/1995 a notarilor publici si a activitații notariale, cu modificarile și completarile ulterioare,
Art. 106. :
(4) Notarul public va dispune efectuarea unei expertize grafoscopice atunci când:

succesibilii înlăturaţi de la moştenire, deşi citaţi, nu se prezintă;
succesibilii declară că nu cunosc scriitura defunctului;
succesibilii contestă scriitura defunctului, aducând probe în acest sens;
defunctul nu are moştenitori legali.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suntem 4 mostenitori nerezevatari si testamentul a fost facut ... mihai879 mihai879 Suntem 4 mostenitori nerezevatari si testametul a fost facut doar in favoarea unuia dintre noi. Cum pot sa contest un testament olograf din punct de vedere ... (vezi toată discuția)
Cum Bunicii au făcut fiecare un testament în care spune că lasă fiecare partea sa de casă băiatului în viață. Nepotului de la băiatul decedat lasă ... (vezi toată discuția)
Donatie ,vanzare- cumparare sau alta cale? mihaela-ioana mihaela-ioana buna ziua,apelez la dvs pentru lamurire. Sotul meu are o matusa care doreste sa ne lase noua garsonera dumneaei,dupa ce va deceda.Care este forma cea mai ... (vezi toată discuția)