avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la moștenirea bunurilor tatălui biologic și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la moștenirea bunurilor tatălui biologic și tatălui vitreg

Bună ziua! După divorțul părinților mei biologici, eu am rămas la mama și am păstrat numele de familie al tatălui biologic. Mama s-a recăsătorit și am fost crescut de către ea și tatăl meu vitreg. Tatăl meu vitreg nu mai are copii. Ce opțiuni sunt pentru ca eu să moștenesc ce deține tatăl meu vitreg, dar în același timp să nu pierd dreptul la moștenirea asupra bunurilor tatălui meu biologic? Menționez faptul că nu am păstrat legătura cu tatăl biologic, dar din ce știu, acesta nu mai are copii. În prezent sunt major.
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2023
Nicu Iulian, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 09:06, 9 Iunie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe tatal biologic il mosteniti oricum daca aveti ce si pe cel vitreg daca va lasa testament , altfel, nu.
Deci vb de mostenire legala in cazul biologicului si de testamentara in cazul vitregului.
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2023
gi-jane2, moderator
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Încă un lucru: acum câțiva ani un domn notar mi-a spus ca pot prelua și numele de familie al tatălui vitreg (păstrând în același timp și numele de familie al tatălui biologic) și astfel îi pot moșteni pe amândoi. Este adevărat acest lucru?
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu este. Nu numele e important. Ca puteti sa ii luati numele pe cale administrativa, dar nu veti deveni rude decat daca va adopta. Nu va poate adopta decat daca v-a crescut de cat erati minor si daca va adopta, pierdeti legatura de rudenie cu tatal biologic.
Sa revenim la realitate, va lasa testament ca e mai simplu si direct sau va da ce vrea din timpul vietii.

Probabil domnul notar a transformat dictonul "mielul blând suge de la două oi" în principiu de drept. :) Dar răspunsul corect este cel dat de gi-jane2.
Nicu Iulian a scris:

Mulțumesc frumos pentru răspuns. Încă un lucru: acum câțiva ani un domn notar mi-a spus ca pot prelua și numele de familie al tatălui vitreg (păstrând în același timp și numele de familie al tatălui biologic) și astfel îi pot moșteni pe amândoi. Este adevărat acest lucru?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea soțului fără descendenți. sunt soluții pentru a le rămâne copiilor vitregi bunurile sale? Mihaela Br. Mihaela Br. Bună ziua ! Situația la care aș dori un răspuns este următoarea : eu cu fratele meu l-am pierdut pe tata pe când eram mici . După câțiva ani , mama ... (vezi toată discuția)
Testament. cum pot intra in posesia lui Renegade333 Renegade333 Am aflat ca exista un testament pe numele meu de la parintii naturali. Familia adoptiva mi-a ascuns acest lucru, sperand sa \\"dau coltul\\" inaintea lor. Cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, situatia este urmatoarea: tata mort, cei doi baieti ... ddena ddena Buna ziua, Situatia este urmatoarea: tata mort, cei doi baieti renunta la mostenire in favoarea mamei vitrege.Fiecare din baieti are un copil, acesti copii ... (vezi toată discuția)