Nu exista niciun tex de lege in aceasta privinta... Salariatele care alapteaza nu pot desfășura muncă în condiții cu caracter insalubru sau greu de suportat.
Muncile în condiţii cu caracter insalubru sau greu de suportat sunt următoarele:
a) colectarea, transportul şi depozitarea dejecţiilor menajere, umane, animaliere;
b) igienizarea grupurilor sanitare;
c) săpatul şanţurilor;
d) încărcatul sau descărcatul cu lopata al diverselor produse;
e) ridicarea unor greutăţi mai mari de 10 kg;
f) munca în condiţii de expunere la temperaturi extreme, definite conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, aprobată prin Legea nr. 436/2001.
Și articole care descriu condițiile minime asigurate de angajator în cazul acestor angajați? Concret mă gândesc la pauza pentru alăptat, condiții de transport, regim de lucru în deplasare/delegație. Cum se asigură transportul unei mame care alăptează pe un autocar, într-o călătorie de sute de km? Cine supraveghează copilul cât timp mama lucrează în delegație? Se asigură cazare, transport pentru o întreagă familie?
Ce condiții se asigură unor persoane cu afecțiuni locomotorii, degradare musculară în același mod de transport? Cine își asumă răspunderea dacă devine inapt pentru muncă tocmai în delegația forțată, din cauza condițiilor de transport?
Nu exsita text de lege pentru condiții de transport, regim de lucru în deplasare/delegație.
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.