avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... definirea proprietatii comune in acordul de asociere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

definirea proprietatii comune in acordul de asociere

Buna ziua,
Multumim pentru ca ne dati o mana de ajutor atunci cind suntem in impas. Va doresc sanatate si toate cele bune. Acum as dori sa ma lamuriti intr-o problema. Am studiat si legea 114 a locuintei si legea 230 a asociatiilor, dar nu mi-e clar un lucru. Fatada unui condominiu (perimetrul exterior atit a unui balcon cit si a unui apartament) reprezinta proprietate comuna sau nu? As dori sa ma lamuresc intrucat trebuie sa definesc proprietatea comuna intru-un acord de asociere, iar la capitolul fatada sunt pareri diferite. Va multumesc.
Cu consideratie,
Maria
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 16:41, 28 Ianuarie 2010
Fatada balcoanelor face parte din fatada generala a blocului, deci din proprietatea comuna.

Asociatiile de proprietari se infiinteaza, organizeaza si functioneaza numai in baza Legii 230/2007 si a HG.1588/2007 cu Normele de aplicare a legii.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
elga50, moderator
spatiul comun = diferenta dintre suprafata construita totala a blocului si suprafata construita totala a tuturor apartamentelor - deci inclusiv balcoanele
Multumesc doamna Elga. Asa sustin si eu, dar cind presedintele trece in acest acord ca parte comuna doar fatada de la intrare si de la casa scarii+casa liftului, cum sa procedez? D-lui sustine ca partea mentionata de mine, se poate masura si deci apartine apartamentului, proprietarul fiind cel care plateste repartatia in caz de aparitia unor probleme. Mai mult, sustine ca el plateste impozit pe suprafata respectiva si deci ii apartine. Ce mai...numai discutii. Personal, nu doresc, sa fac un acord de asociere incorect. Acest acord este foarte important in caz de litigii, de aceea solicit si alte puncte de vedere. Oricum, multumesc.
Pana primiti si alte puncte de vedere studiati va rog, cu atentie textul legii 230/2007 pe care sa i-o aratati si presedintelui Dv. de asociatie.
Proprietatea individuala a fiecarui proprietar este numai ceea ce este in interiorul locuintei sale, partea de zid din interior, pe acelasi zid, daca este comun cu holul, fata cealalta a zidului este in proprietatea comuna. Daca zidul este comun cu vecinul de apartament isi impart in cote egale proprietatea pe acel zid.
.......................
Si ca sa intelegem corect problema sa ne inchipuim ca fiecare proprietar, considerand ca balconul in intregime ii apartine ca proprietate individuala se apuca sa-l vopseasca in exterior asa cum doreste, fiecare in ce culoare ii place. Ce credeti? Ce consecinte ar deveni din asta? :)
......................
Daca din placa exterioara a balconului cade o bucata cu ce este mai dator proprietarul sa o puna la loc, considerand ca aceasta este proprietatea lui, decat daca ar cadea dintr-o portiune a zidului fara balcoane si care, dupa parerea presedintelui ar fi proprietate comuna?
......................
Oricum lamurirea o gasiti clar in textul legii 230.
proprietate comuna...proprietatea folosita de toti proprietarii..si pt care se plateste impozit deavalmasie. Fatadele au un alt regim juridic..si sunt proprietate individuala
Ex..nu poti monta pe peretele meu o instalatie ,ca asa a hotarat presedintele.
@elga..confundati ..notiunile cu peretii..apartamentului,care s proprietate comuna numai cu vecinii,si nu pot fi modificati decat cu acordul respectivului.si nu al altcuiva..Studiati codul civil..capitol proprietate

Alte discuții în legătură

Culoarea balconului margareta_1980 margareta_1980 Doresc o alta culoare pentru interiorul balconului decat cea aleasa de locatarii blocului in care locuiesc.Insa administratorul se opune.Va rog sa ma sfatuiti ... (vezi toată discuția)
Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor? Mihai SG Mihai SG Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc construit in 1967, are 8 etaje si inca se tine bine :), este genul de bloc cu balcoane de 11 m lungime. Terasa are la ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate romandorin romandorin -sunt proprietarul unui apartament la parterul unui bloc.am drept de proprietate sau folosinta asupra terenului din imediata vecinatate a apartamentului meu,la ... (vezi toată discuția)