Dupa parerea mea nu puteti solicita instituirea unui sechestru asigurator in cazul somatiei de plata. Consider ca o astfel de cerere se poate adresa numai in cazul intentarii unei actiuni in pretentii si asta datorita caracterului special, derogativ de la normele de drept comun ale somatiei de plata.
Avand in vedere ca procedura somatiei de plata este o procedura necontencioasa iar cererea de sechestru asigurator se judeca dupa procedura contencioasa, nu poate fi insotita o cerere de somatie de plata de o cerere de sechestru asigurator.
Nu este admisibil sechestrul asigurator in cadrul somatiei de plata, deoarece aceasta este o procedura speciala reglementata de OG nr. 5 / 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, care deroga de la dreptul comun, care, de altfel, este viabil, fara ca procedura de drept comun sa aiba impact. Somatia este in sine o procedura urgenta, simplificata si bazata pe actele incheiate de parti.
Eu am solicitat sechestrul asigurator si poprirea asiguratorie si în cazul procedurii somatiei de plata. Din 5 solicitari, 2 au fost admise, la judecătorii căt de cît de renume. Am invocat motivul urgenţei şi de asemenea faptul că dupa numeroasele modificări legislative, procedura somaţiei de plată, deşi formal o procedură neconcioasă, în fapt nu este tocmai necontencioasă. Procedura citării părţilor, dezbaterile pe fond , apărările invocate de părţi etc nu îî conferă tocmai un caracter necontencios. Plus faptul că prin apelarea la această procedură specială, cu un caracter mai urgent, determină şi nevoia de posibilitate a executării efective a ordonanţei. Instanţa a fost de acord. Am depus şi ceva practică judiciară găsită în Revista de Drept Comercial, ceva numere din a doua jumătate a anului 2005. Părerea mea este că, atît timp cît prevedrle OG 5 se completează cu cele ale Codului de procedură civilă, este posibilă solicitarea şi admiterea măsurii sechestrului asigurător