avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua. Am cateva intrebari. Sunt pensionar ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua. Am cateva intrebari. Sunt pensionar invaliditate gr. ...

Buna ziua. Am cateva intrebari.
Sunt pensionar invaliditate gr. III, nerevizuibil, Detin un certificat de incadrare in grad de handicap accentuat cu valabilitate permanenta. Lucrez cu norma redusa (4 ore/zi). Din cei aprox. 30 de ani lucrati, 12 ani sunt lucrati in grupa a II-a de munca. Am 54 de ani. Daca ma pensionez limita de varsta si pensia de invaliditate se transforma in pensie limita de varsta mai pot sa ma angajez sa lucrez din postura de pensionar (in mediu privat)? Daca da, mai sunt legat de norma redusa de munca sau pot incheia un contract de munca cu norma de 6 - 8 ore/zi? Voi beneficia de recalcularea pensiei la fiecare 12 luni lucrate?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: adriankiss69 , utilizator 10:04, 10 Iulie 2023
Pensia de limita de varsta se poate cumula cu alte venituri fara nicio limita.
Pensia de limita de varsta se poate recalcula dupa orice perioada de stagiu.
De regula dupa 1 an pentru a se simti majorarea.
Multumesc
Ca sa beneficiez de 3luni/an lucrat la calculul stagiului de cotizare si de 4luni/an lucrat la reducerea varstei de pensionare (pentru cei 12 ani si 10 luni lucrati in gr. II de munca anterior Aprilie 2001) trebuie sa am stagiul de cotizare complet (35 de ani)? Mentionez ca am 54 ani si vreau sa ma pensionez limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare aferenta cu 10 ani cf. gradului de handicap accentuat si diferenta pana la 55 ani sa fie acoperita de anii de grupa, dar am doar 30 ani de cotizare, restul de 5 ani am fost in pensie de invaliditate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie nerevizuibila hritcu hritcu buna ziua sunt pensionata pecaz de boala grad 3 am varsta de 54 ani si 2 luni .am stagiul de cotizare de 32 ani 4luni si 26 zile .ani lucrati la grupa 2 19 ani ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare gaben59 gaben59 Buna ziua. ma numesc Gabriel Gorea nascut in februarie 1959,pensionar invaliditate gr II din anul 2007,gradul I din februarie 2013, handicap accentuat din ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta standard de pensionare pentru cei care au lucrat in gr.a ii-a de munca Felicia_Cirstea Felicia_Cirstea Buna ziua, Sotul meu este nascut in data de 18.02.1957 si are o vechime in munca de 34 ani, 8 luni si 9 zile din care: - in grupa a II-a de munca ... (vezi toată discuția)