Ma intereseaza dreptul legal la pensia de urmas in cazul urmator:
- sotul a decedat anul trecut, a lucrat in campul muncii si ca atare, a avut pensie conform varstei si vechimii integrale in campul muncii
- sotia supravietuitoare nu a fost angajata niciodata, este casnica si a locuit impreuna cu fostul sot la tara, in jud. Giurgiu si tot acolo locuieste si in prezent. Cei doi soti au fost casatoriti mai mult de 15 ani. Varsta actuala a sotiei = aprox. 50 de ani.
Dupa moartea sotului, a depus cerere si acte doveditoare la Casa de pensii jud Giurgiu pt a primi pensie de urmas, dar a primit raspunsul ca nu are dreptul deoarece..... este tanara si nu are varsta de pensionare !!
Intrebarea mea este: legal, aceasta sotie supravetuitoare are dreptul sau nu la pensie de urmas dupa sot? Ce importanta are varsta dansei in acest caz?
Conform art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010: „Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.”.
Soțul supraviețuitor are dreptul la pensia de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II sau dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare din activități dependente.
Pensie urmas
leed_zeppelin
buna ziua,
Am varsta de 62 ani ,sunt pensionat cu gradul 1 de invaliditate de aprox 2 ani si am o vechime de 40 de ani neintrerupti in campul muncii,dintre ... (vezi toată discuția)