avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ma intereseaza dreptul legal la pensia de urmas in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ma intereseaza dreptul legal la pensia de urmas in cazul urmator: ...

Ma intereseaza dreptul legal la pensia de urmas in cazul urmator:
- sotul a decedat anul trecut, a lucrat in campul muncii si ca atare, a avut pensie conform varstei si vechimii integrale in campul muncii
- sotia supravietuitoare nu a fost angajata niciodata, este casnica si a locuit impreuna cu fostul sot la tara, in jud. Giurgiu si tot acolo locuieste si in prezent. Cei doi soti au fost casatoriti mai mult de 15 ani. Varsta actuala a sotiei = aprox. 50 de ani.
Dupa moartea sotului, a depus cerere si acte doveditoare la Casa de pensii jud Giurgiu pt a primi pensie de urmas, dar a primit raspunsul ca nu are dreptul deoarece..... este tanara si nu are varsta de pensionare !!
Intrebarea mea este: legal, aceasta sotie supravetuitoare are dreptul sau nu la pensie de urmas dupa sot? Ce importanta are varsta dansei in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Ciurea , Avocat 09:56, 20 Iunie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Conform art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010: „Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.”.

Soțul supraviețuitor are dreptul la pensia de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II sau dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare din activități dependente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este sau nu reglementata situatia speciala a pensiei de urmas in cazul beneficiarilor art 59 din legea pensiilor? topmasaj topmasaj conform art 59 al legii 263/2010, nevazatorii pot beneficia de pensie de limita de varsta si vechime integrala, indiferent de varsta, daca au realizat un ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas leed_zeppelin leed_zeppelin buna ziua, Am varsta de 62 ani ,sunt pensionat cu gradul 1 de invaliditate de aprox 2 ani si am o vechime de 40 de ani neintrerupti in campul muncii,dintre ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... ... poll1 poll1 Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... a cotizat la fondul de pensii toata viata mai putin ultimul an ....am dreptul la o pensie de ... (vezi toată discuția)