avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Sanctiunea Prescriptiei in timpul executarii silite
Discuție deschisă în Executare silită

Sanctiunea Prescriptiei in timpul executarii silite

Buna ziua,
O intrebare poate interesanta, poate.
In 2016 am pleacat din Romania. Am in tara doar un cont bancar deschis, fara nici o activitate din 2016. Nu detin nici un alt bun.
In 2017 s-a pronuntat o hotarare civila prin care am fost obligat sa platesc o suma de bani unei institutii particulare.
In 2018 s-a inceput executarea silita, respectiv o poprire pe contul bancar. Tot atunci am primit prima si ultima instiintare la adresa de domiciliu (unde locuiesc parintii, deci sunt la curent cu orice corespondenta).

Stiu ca orice act de executare ar trebui comunicat debitorului. Tinand cont ca nu am primit nimic, am putea presupune, pentru acest caz, ca nu s-a mai facut nici un act de execturare.
Pe de alta parte, nici poprirea de pe cont nu s-a ridicat, ceea ce inseamna, in mod clar, ca nu s-a incetat nici un executarea silita.

In acest context, as putea presupune ca, pentru pasivitatea executorului judecatoresc, datoria ar fi prescrisa de drept.

Daca fac contestatie la executare si sa invoc prescriptia, conform legii, automat executorul va pierde dreptul de a mai executa silit datoria in cauza.
Dar ce se intampla cu creditorul? Pierde si acesta dreptul de a mai cere executarea silita? Daca da, de ce? Are creditorul vreo obligatie in timpul executarii silite?
Cel mai recent răspuns: tudorsad , utilizator 15:02, 20 Iunie 2023
Prescriptia se invoca pe calea contestatiei la executare in termenul legal insa in cazul dv, nu se mai pune problema prescriptiei odata inceputa executarea silita iar dv sustineti ca ati primit comunicarea. Va fi respinsa contestatia la executare ca tardiv introdusa iar in cazul executarii silite deja incepute s-ar pune doar problema perimarii in cazul in care timp de 6 luni nu s-ar mai fi initiat nici un act de executare ceea ce nu prea cred intrucat la dv neavand bunuri deci fiind insolvabil, executarea silita se suspenda pana in momentul in care se identifica bunuri spre a fi supuse procedurii de executare.
Datoria ce face obiectul executarii exista deci sa nu va ganditi ca ati scapat de executare
Ultima modificare: Marți, 20 Iunie 2023
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Posibil sa gresesc, dar ce imi spuneti schimba total ceea ce am citit:
- daca executorul judecatoresc nu face nici un act de executare timp de 3 ani, dreptul de executare se prescrie.
Pe de alta parte, cu toate ca nu am bunuri, nu s-a constatat incetarea executarii. Poprirea este pusa pe cont de mai bine de 5 ani acum, fara nici un fel de modificare. Presupunand ca nu au fost acte de executare intocmite in toti acesti 5 ani, ar fi legal sa consider ca acest caz se supune prescrierii... cam asa am interpretat aici.

Conform Art. 696 Cod Pr. Civ., alin 1 "În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept".
Perimare este atunci cand creditorul nu raspunde unei solicitari scrise din partea executorului, pentru o perioada mai lunga de 6 luni. in acest caz executarea este lovita de nulitate, nu de prescriere.

Gresesc undeva?
Ati citit doar ce va convine. Cititi si despre suspendarea executarii cand se constata ca debitorul nu detine bunuri. (cum este cazul dv) Adevarat ca este corect ce spuneti dar sperati sa nu mai existe executare crezand ca executorul a lasat in nelucrare un dosar la care s-a instituit deja o masura a propririi pe un cont. Va spun din experienta ca executorii foarte rar sa isi neglijeze clientii creditori si sa uite de executarile demarate. Nu este exclus dar repet putin probabil ca executorul nu face nici un act de executare timp de 3 ani, dreptul de executare se prescrie.
Ultima modificare: Marți, 20 Iunie 2023
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Aici cred ca va referiti la art. 703 alin 1 punctul 2 care spune ca: "Executarea silită încetează dacă: [...]nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilităţii de valorificare a unor astfel de bunuri;"
In acest context executarea silita se incheie si se desfiinteaza toate popririle si/sau sechestrele, iar executorul judecatoresc nu mai poate executa silit.
Oricum, oricand in perioada de prescriere, creditorul poate cere reinceperea executarii silite.

Dar as fi stiut daca executarea silita a incetat, nu? Poprirea a stat acolo de 5-6 ani, fara sa se schimbe nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita EastAndrei EastAndrei Daca am primit instiintare de la BIROU EXECUTORESC prin care am fost instiintat ca am fost executat silit ptr suma de 42.000 lei in cat timp se prescrie ? Adik ... (vezi toată discuția)
Prescriptie creanta - titlu executoriu ! DAMIS DAMIS Dragii mei ! Va rog sa ma luminati si pe mine cu privire la o creanta reprezentand lichiditati si care a fost consfiintita prin act notarial (intre doua ... (vezi toată discuția)
Executarea silita prin poprire nu se perima? ancut75 ancut75 Daca executarea silita prin poprire nu se perima, inseamna ca Creditorul poate lasa dosarul in nelucrare cat vrea si cum vrea? iar inainte de implinirea ... (vezi toată discuția)