avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua. Avem următoarea situație: am fost ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua. Avem următoarea situație: am fost angajata pentru ...

Bună ziua.

Avem următoarea situație: am fost angajata pentru o perioada scurta la o firma. Din pricina faptului ca nu am reușit sa ma adaptez (programul prea lung, salariu etc) am decis sa îmi depun demisia. Angajatorul mi-a încheiat contractul urmând ca la câteva zile după sa îmi primesc restul de bani la data la care și ceilalți își primeau salariul. Aceștia nu lucrau cu băncile deci salariul se primea în numerar. Problema este ca data de salariu a trecut însă nu mi-am primit banii. Sunt amânată de pe o zi pe alta cu promisiunea ca pot veni sa îmi ridic bănuții. Am fost deja de trei ori la firma, ultima data ieri și mi s-a interzis accesul în cladire de către cei de la paza, probabil managerul le-a comunicat acest aspect.

Astăzi când am sunat iar la departamentul de contabilitate mi-au spus sa depun o cerere scrisa urmând ca în 30 de zile sa primesc un răspuns.

Mulțumesc
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iunie 2023
Anne Marine - Damaschin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:59, 21 Iunie 2023
Le puteti spune in prima faza ca o sa faceti plangere la ITM daca nu primiti banii, poate se sperie si ii primiti....

Daca nu... faceti plagerea si apoi pueti merge si in instanta, la mediere...
In speta, modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,am și eu o mare problema cu fostul angajator care ... ValentinoGaravani ValentinoGaravani Buna ziua,am și eu o mare problema cu fostul angajator care nu mai dorește sa îmi achite ultimul salariu invocând motive de natura financiară,eu am ... (vezi toată discuția)
Salariu neplătit la timp aurora1967 aurora1967 Lucrez la un patron care plătește salariul cu întârziere si in rate,de luna trecuta am intrat in concediu si nu am primit decât jumătate din ... (vezi toată discuția)
Salariu carmenali carmenali Buna seara. Saptamana aceasta mi-am dat demisia dupa ce am lucrat o luna de zile. Salariul la firma respective se da sub forma de avans si lichidare, pe data ... (vezi toată discuția)