Buna ziua! As dori suspendarea contractului de munca pentru o perioada de 3 ani pentru însoțirea soțului în misiune permanenta (personal MAPN). Am depus o cerere de suspendare potrivit art 54 ce a fost refuzata verbal. Am văzut ca se poate încadra su la art 50 din codul muncii. As dori sa trimit documentele direct la HR dar vreau sa ma asigur ca cadrul legal r în regula și cum se procedează.
Nu e vorba despre incetarea de drept a c.i.m.... ci de supendarea lui.
Legea 495/2004
art. 62
(1) Soţul/soţia care însoţeşte personalul trimis în misiune permanentă în străinătate şi căruia/căreia i se suspendă raporturile de muncă sau raporturile de serviciu pe perioada respectivă beneficiază de stagii de cotizare utile la stabilirea pensiei, cu plata de către unitatea trimiţătoare a contribuţiei la sistemul public de pensii, la nivelul ultimului salariu avut înaintea plecării. Baza lunară de calcul a contribuţiei nu poate depăşi plafonul de trei salarii de bază minime brute pe ţară.
Codul Muncii
art.5o
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
....;
i) in alte cazuri expres prevazute de lege.
In speta, suspendarea opereaza in baza art.50 alin.1 C.mun. coroborat cu art.62 alin.1din Legea 495/2004
Din păcate ei considera ca acele acte normative fac referire la persoanele angajate în instituții publice și ei nu sunt obligați sa le aplice.
Nu știu la ce sa ma astept.