avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributia fnuass
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributia fnuass

Buna ziua !
Sunt persoana fizica autorizata din anul 2004. In acest an am lucrat cu carte de munca la o firma. Din anul 2005 nu am mai lucrat cu carte de munca.
La inceputul anului 2007, cand am platit impozitul aferent anului 2006, am suspendat activitatea la pfa si am plecat din tara, unde ma aflu si in prezent.
La domiciliul parintilor mei in Romania, mi-a venit somatia de plata pentru contributia fnuass.
S-au prezentat parintii mei, au scos fisele de impozit anuale :
2004 - venit realizat ca pfa - 4730 lei + 2586 lei de la firma la care am lucrat cu CM
2005 - venit realizat pfa - 4905 lei
2006 - venit realizat pfa - 2003 lei
2007 - 0 lei
2008 - 0 lei
intrebarea mea este daca trebuie platita neaparat aceasta contributie si daca da cat?
Intreb acest lucru deoarece pe somatia de plata era trecuta suma de 434.07 lei, iar cand s-a prezentat tatal meu pentru a face plata i s-a spus 800 lei + penalizari.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Monica Miron , Consultant fiscal 14:28, 30 Ianuarie 2010
Buna ziua,
ar trebui sa platiti iar, in ceea ce priveste suma, tot dansii va pot da explicatii,ce si cat..ce fel de penalizari v-au calculat. Asa cum stiu sa trimita instiintari de plata, trebuie sa dea si explicatii.
Dar nu s-au prescris datoriile din 2004 avand in vedere ca au trecut 5 ani?
Se pare ca nu s-a prescris !
Pentru anul 2004 am platit azi 600 lei, pentru 2005 treb sa platesc 680 lei si pentru 2006 treb sa platesc 470 lei.
Cam mult mi se pare.
Desi in 2004 s-a lucrat cu carte de munca si in lege scrie ca nu se mai plateste contributia cas nu inteleg de ce mi s-a cerut suma asta.
Personalul de acolo , cam afon, nu stiu decat ca trebuie sa platesti si atat, in rest nici macar o explicatie, pentru ce se incaseaza banii astia desi pfa-ul este inchis de 4 ani.
cei 5 ani de prescriere intra incepand cu anul urmator celui incheiat , cel mai probabil nu s-a prescris nimic fiindca la un moment dat a-ti primit o instintare de plata pentru sumele datorate , daca instintarea aparea dupa trecerea celor 5 ani incepand cu anul urmator expirarii termenului de 5 ani atunci un an sau 2 intrau la prescriere, problema este ca majorarile de intarziere se deruleaza in continuare pana cand achitati sumele restante
in ceea ce priveste cartea de munca nu conteaza la casa de sanatate daca sunteti salariat sau nu , sunteti obligata oricum sa platiti contributia,pentru activ independente indiferent daca aveti carte de munca sau nu;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa - neclaritati Mari_G Mari_G Buna ziua, va rog din suflet sa imi dati o sugestie in privinta contributiilor deoarece, sincera sa fiu, nu mai inteleg atatea modificari... Am un PFA din ... (vezi toată discuția)
Contract asigurari sociale pentru pfa AndaNec AndaNec Buna ziua, Sunt o PFA infiintata in anul 2007, impozitata in sistem real. Doresc sa inchei contract individual de asigurari sociale la stat (contributie ... (vezi toată discuția)
Privind declaratia de venit ce trebuie depusa la casele de asigurari de sanatate cosmin1859 cosmin1859 Sunt din Constanta si am fost pana acum de 2 ori la casa de asigurari de sanatate a judetului Contanta sa depun declaratia de venit corespunzatoare lunii iulie ... (vezi toată discuția)