avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se validează un testament olograf când există ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se validează un testament olograf când există și alți moștenitori

Bună seara! Fiica mea are un testament olograf de la bunica ei (mama mea) care a murit anul trecut, în ianuarie 2022. În timpul vieții ei ,eu și fratele meu care avea o situație materială mult mai bună decât a mea, am convenit ca după moarte apartamentul mamei noastre să-mi rămână mie, fiica ei. Mama mea însă dorea să lase apartamentul nepoatei sale (fiica mea) în a cărei creștere și educație a fost permanent implicată. De aceea a intocmit în 2008 un testament olograf pe care mi l-a dat mie cu vreo 2 ani înaintea morții ei. Dar cu câteva luni înainte de decesul mamei noastre, moare fratele meu.
Ce se poate întâmpla acum ? Am apelat la 1 notar care a spus că testamentul trebuie expertizat. Când am decis să încep procedura, notarul a venit cu ideea că ar fi mai bine (???) să facem succesiunea normală cu moștenitorii legali : eu și cele 2 fiice ale fratelui meu. Fiicele fratelui meu ar trebui să renunțe (???) în favoarea mea, iar apoi eu în favoarea fiicei mele. Ideea mi s-a părut năstrușnică deoarece fetele (cu care sunt în bune relații) poate nu sunt de acord, poate nu au aflat de înțelegerea mai veche dintre mine și tatăl lor. Am fost la alt notar. Aici mi s-au expus 2 variante : efectuarea expertizei grafologice (dar nu cunoaște decât un expert scump pentru buzunarul meu și dintr-o altă localitate din țară) sau fiicele să recunoască testamentul. În căutarea unui expert grafolog local am ajuns la al treilea notar. Nu mai spun ce am aflat de la acesta. Oricum la ora actuală sunt confuză. Dacă fetele nu vor să recunoască testamentul pot să merg doar pe calea expertizei grafologice ? Ce spune legea ?
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2023
tranfadir51, utilizator
Cel mai recent răspuns: tranfadir51 , utilizator 21:36, 28 Iunie 2023
Năstrușnica sau nu, ideea e ca sub orice forma vor trebui ca și nepoatele de la frate sa participe la dezbaterea succesiunii.
Sunt descendenţi și moștenitori rezervatari, având posibilitatea sa solicite reductiunea testamentului, iar fiica dvs sa nu moștenească tot.
Nu știu cine v-a sfătuit cu testamentul, dar a fost o idee extrem de neinspirata. De aici și confuzia dvs.
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2023
raluk0207, utilizator
Daca fetele nu vor sa recunoască testamentul, veti ajunge in instanta si acolo in cadrul procesului se va dispune expertiza.
Vreunul din notari l-a vazut? Măcar sa fie corect întocmit .
Si daca e bun, in urma procesului, veti mosteni mai putin, 3/4.

Mulțumesc pentru reamintire. Chiar știam de treaba cu moștenitorii rezervatari și exact acum în cazul meu, am uitat cu desăvârșire. Însă, niciunul dintre notari nu a folosit termenul de moștenitori rezervatari și de acolo ....confuzia mea.
Ideea mi s-a părut năstrușnică deoarece fetele (cu care sunt în bune relații) poate nu sunt de acord, poate nu au aflat de înțelegerea mai veche dintre mine și tatăl lor.

Sunt de părere că înainte de orice ar trebui să discutați cu fetele, poate vor da declarație de neacceptare când vor fi citate la notariat sau vor recunoaște testamentul. N-ar trebui să vă bateți acum capul cu cea mai rea variantă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc, ! Chiar așa mă gândeam să procedez !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sashavr sashavr Buna seara. Stimati domni va rog sa ma ajutati in urmatorul caz succesoral. Mentionez ca provin dintr-o familie cu 7 copii (4 baieti si 3 fete). In casa ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament Gio G Gio G Mama mea naturala a decedat, am fost data spre infiere inainte de casatoria acesteia , sotul i-a decedat acum 3 ani si nu mai are niciun urmas de gradul I. Am ... (vezi toată discuția)
Testament ella2010 ella2010 ce elemente trebuie sa contina neaparat un testament olograf? multumesc (vezi toată discuția)