avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... angajare cetățean non-EU fără viza de munca
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

angajare cetățean non-EU fără viza de munca

Care sunt pașii de angajare a unui cetățean non-EU care se afla deja in Romania dar nu are viza deoarece Romania nu cere viza pentru țara lui de origine (90 zile) . Am citit pașii și pe forum și pe site-ul IGI dar peste tot se specifica pasul solicitării vizei de munca de la ambasada României în statul de origine al cetățeanului non-EU.

Daca se obține avizul de angajare mai este nevoie de viza de munca sau se poate încadra în munca după care se solicita direct permisul de ședere?
Cel mai recent răspuns: Adi Ionescu , utilizator 10:41, 29 Iunie 2023
În România, angajarea cetățenilor străini se realizează în baza avizului de angajare, solicitat de angajator și eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, prin formațiunile sale teritoriale.

[ link extern ]
Ok , dar conform acestui site dupa avizul de angajare urmeaza viza de lunga sedere :
i. obţinerea avizului de angajare;
ii. obţinerea unei vize de lungă şedere;
iii. obţinerea dreptului de şedere;
iv. eliberarea unui permis de şedere în scop de muncă / în scop de detaşare.



ii. Eliberarea vizei de lungă ședere

Viza română poate fi acordată străinilor, la cerere, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare. Cererea de viză se depune la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate, în a căror circumscripţie solicitantul îşi are domiciliul ori reşedinţa, iar în cazuri deosebite, urgente, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul pe al cărui teritoriu solicitantul se află legal.

Viza de lungă ședere în scop de muncă/desfășurare de activități profesionale/pentru detașare se eliberează în baza avizului de angajare obținut de angajatorul din România pentru respectivul cetățean străin.

Viza de lungă şedere pentru angajare în muncă se acordă străinilor în scopul încadrării în muncă pe teritoriul României. Viza acordată în acest scop se va elibera şi sportivilor care urmează să evolueze în cadrul unor cluburi sau echipe din România, în baza unui contract individual de muncă în condiţiile legii.


Nu imi este clar daca un cetatean non-EU are nevoie si de viza de lunga sedere pe langa permisul de sedere , in cazul in care se afla mai mult de 90 de zile pe teritoriul Romaniei in scop de munca.

Întreb asta deoarece in alta tara EU , un cetatean non-EU aflat in respectiva tara EU in scop turistic (90 de zile fara viza) nu are dreptul sa isi caute un loc de munca si sa semneze un contract de munca. Culmea, nici macar sa se casatoreasca nu are voie daca e sosit in scop turistic.

Daca viza de lunga sedere nu ar fi necesara (in acest caz) atunci s-ar economisi un bilet de avion dus-intors in tara de origine pentru ca la ambasada RO viza se acorda doar personal (presupun) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis sedere temporara cetatean non ue crisvenro crisvenro Daca un cetatean non UE se casatoreste pe teritoriul Romaniei cu un cetatean roman, cetateanul non UE avand in momentul casatoriei viza turist care in multe ... (vezi toată discuția)
Acte necesare viza termen lung si reintregirea familiei,rezidenta permanenta in romania ptr dominicani dupa casatorie GeorgianaDutu GeorgianaDutu Buna seara, Sunt casatorita cu un cetatean Dominican din August 2013 si momentan locuim in Rep Dominicana unde a avut loc si cununia civila . Am dorii sa ... (vezi toată discuția)
Angajare cetatean israelian buna ziua, dorim sa angajam un cetatean ... Nijal Nijal Angajare cetatean israelian Buna ziua, Dorim sa angajam un cetatean israelian, care momentan se afla pe teritoriul Romaniei in baza vizei de intrare, ... (vezi toată discuția)