avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie internationala - exista o lege noua din 2023 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie internationala - exista o lege noua din 2023 care conditioneaza ...

Pensie internationala - exista o lege noua din 2023 care conditioneaza obligatoriu domiciliu unic in Romania inainte de aplicarea cererii de pensionare in Romania?
Dacă domiciliaţi pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să depuneţi cererea de pensie la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituţia competentă din România, nefiind necesară deplasarea dvs. în România, în acest scop.
Situatia este in felul urmator: am lucrat in Romania 26 de ani si 10 ani in Anglia si am varsta de pensionare necesara in Romania. Am domiciliu dublu (Romania si Anglia) si locuiesc in mod egal in ambele tari platind in continuare contributii voluntare la sistemul englez de pensii - in conformitate cu legea engleza aceste contributii se pot plati si daca locuiesti in strainatate si nu lucrezi ( de exemplu in Romania). Am fost la casa de pensii in Romania sa vad ce trebuie la dosar si mi s-a spus ca daca vreau sa depun dosarul in Romania trebuie sa lichidez totul in Anglia mai intai si abia apoi pot sa faca acest lucru. Sau alternativ sa depun dosarul in Anglia pentru pensia din Romania. Personal nu pot sa cred ca exista o asemenea lege care sa te oblige sa lichidezi totul intr-o tara (conturi bancare, contributii la pensie, etc.). Precizez ca vreau sa depun dosarul in Romania sa iau pensia in Romania. Iar cand implinesc varsta in Anglia voi depune in Anglia ( de fapt in Anglia vine automat fara cerere). Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca e adevarat - daca exista o lege sau este un formular interpretabil. Nu cred ca exista o lege in Romania care sa iti taie drepturile legale din alta tara (Anglia) - practic o lege care sa faca astfel de conditionari. Ca si pensionar in Romania am dreptul sa cotizez in Anglia pana la implinirea varstei de pensionare de acolo (care este ceva mai mare). Conform raspunsurilor celor de la casa de pensii reiese ca nu am acest drept. Anglia confera acest drept - poate sistemul de pensii din Romania sa il limiteze? Astept cu nerabdare raspunsurile dumneavoastra!
Ultima modificare: Marți, 4 Iulie 2023
miriam2, utilizator
Am precizat ca am domiciliu in Romania. De aceea as vrea ca dosarul sa fie depus in Romania.
miriam2, utilizator
Nu exista niciun text de lege , in sensul celor mentionate de cei de la Casa de Pensii.

Depuneti actele si veti primi decizia de admitere sau de respingere.
Multumesc mult pentru raspuns. O sa revin, daca este adusa din nou aceeasi problema in discutie.
miriam2, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lucrat mai multi ani in anglia. care sunt actele necesare pentru pensionare? andreialexandru2010 andreialexandru2010 Am lucrat mai multi ani in Anglia cu acte in regula. Am platit toate darile catre statul englez. Sunt interesat sa stiu ce acte trebuie sa solicit statului ... (vezi toată discuția)
Pensie atat din anglia, cat si din romania victoria54 victoria54 Buna ziua! Data nasterii mele este 05.08.1954.In iunie 2014 pot depune dosarul de pensie implinind varsta standard de 59 ani si 10 luni,cu un stagiu de ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor mikele4 mikele4 Locuiesc in strainatate de 14 ani,si as dori sa ma pensionez.Am vechime in tara de 20 ani iar aici am 10.Sint nascuta in 1956,si nu stiu daca anii de facultate ... (vezi toată discuția)