avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declarare lipsa capacitate de discernamant legal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declarare lipsa capacitate de discernamant legal

Buna seara,

Mama mea care locuieste in Marea Britanie , a suferit un accident auto acum mai multi ani in urma caruia a ramas cu dizabilitati fizice (carucior cu rotile) si psihice - lipsa capacitatii de discernamant (documentata medical, s-a facut multiple evaluari). In timp situatia ei mentala s-a detoriorat destul de mult, este foarte dificila comunicarea cu ea iar in cadrul familiei avem mai multe chestiuni de lamurit in Romania, la care ea spune nu tot timpul. Exista o succesiune din partea bunicilor care trebuie facuta (sunt mai multi frati), intrebarea este daca ea poate fi declarata legal in Romania ca o persoana fara capacitate de discernamant? Astfel incat o succesiune sau o vanzare- cumparare sa fie facuta fara ca ea se se opuna legal? Exista documentatie medicala care demonstreaza asta dar in limba engleza. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iulie 2023
alextranced, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 21:48, 5 Iulie 2023
Dacă ar locui în România, da. Se poate formula o acțiune pentru instituirea unei tutele speciale și numirea unui tutore care să-i reprezinte interesele.
Ea are si CI romanesc valabil dar locuieste in Marea Britanie constant din 2016 si are drept de sedere nelimitat post Brexit. Atunci eventual se pot echivala documentele din Marea Britanie ce sunt necesare pentru situatia descrisa mai sus?
În această procedură este necesară efectuarea unor verificări și a unor anchete sociale. În plus, este nevoie de un raport efectuat de un medic psiholog și de unul psihiatru. Toate aceste verificări le face Parchetul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire cu copii din căsătorii anterioare, cetățeni ai altor state: care e modalitatea de a asigura trecerea unui imobil în proprietatea copilului din actuala căsătorie? MIMaMo MIMaMo Sotul meu cetatean britanic si cu mine cetatean roman/britanic, avem un apartament in Romania pe care dorim sa il lasam copilului meu, cetatean roman. Sotul ... (vezi toată discuția)
Drept de munca cochintu cochintu buna ziua.sant casatorit cu un cetatean strain care provine dintr-o tara terta nemembra UE si care poseda permis de sedere romanesc fiind rezident roman.doresc ... (vezi toată discuția)
Tutela adultului at2005 at2005 Buna ziua. Am cateva intrebari legate de tutela adultului. Avem un baiat cu handicap grav mental si este adult. Pentru ca nu are discernamant am facut tutela, ... (vezi toată discuția)