avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Demolare neconforma pod acoperit cu azbest la bloc
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Demolare neconforma pod acoperit cu azbest la bloc

Buna ziua, locuiesc la etajul 8 (ultimul) al unui bloc din Iasi acoperit cu pod cu placi de azbest. La ultima sedinta a asociatiei de proprietari am fost informati ca primaria va incepe demolarea tuturor podurilor neautorizate de acest tip. Podul de deasupra apartamentului meu nu are autorizatie. Nu am nicio problema cu demolarea, avand in vedere ca nu l-am construit eu (ci fostul proprietar) si mai ales cunoscand cat de periculos e azbestul pt sanatate. Problema mea e ca primaria deja a inceput sa demoleze poduri de pe blocurile de 4 etaje din apropiere si mi se pare ca fac asta intr-un mod total inadecvat. Concret, vad niste baieti cu ciocane care sparg placile in mii de bucatele si nici macar nu poarta masti de protectie. Daca ei aleg sa poarte sau nu masti e problema lor, dar eu nu vreau sa imi darame la fel podul de deasupra mea si sa imprastie o gramada de particule fine in aer si care se vor depune cu siguranta pe suprafete si vor fi purtate de vant saptamani de zile probabil dupa ce termina ei.
Ce pot face sa ma asigur ca demoleaza adecvat aceste poduri, fara sa ne puna pe toti din zona in pericol?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iulie 2023
calinn_g, utilizator
Cel mai recent răspuns: Komkao Consulting , Consultant protectia mediului 08:52, 13 Iulie 2023
Puteti incepe cu o plangere la ITM pentru nerespectarea masurilor de protectia muncii de catre lucratorii ce fac aceste lucrari...
Plus una la DSP pentru ce ati spus mai sus, imprastierea particulelor de azbociment ce pot afecta sanatatea locuitorilor din zona.

Eventual un mesaj catre presa..., am observat ca altfel se misca autoritatile cu presa in spate.
Din pacate si din neatentie nu am fost inspirat sa filmez cand i-am vazut demoland la blocul vecin, plecam la munca dimineata si ma grabeam. Pe drum mi-am dat seama ce prostie am facut ca nu am stat 30 de secunde sa filmez. Astept sa vad la scarile alaturate daca se apuca si acolo si cu siguranta voi filma, de pe blocul meu se vede perfect tot ce fac ei. Am vb deja si cu un prieten care are o drona profesionala, ii filmez ca la Hollywood pe baieti.

Multumesc pentru sfaturi.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In anumite privinte aveti dreptate, azbestul e periculos cind se degaja particule fine, nu neaparat ca ramine saptamini. Dar nu ar fi rau sa anuntati si vecinii :
[ link extern ]
Impreuna puteti avea o alta "voce". Trimiteti initial filmarea la primar, pe mail,, insotita de materialul didactic si intrebati daca e corect cum se procedeaza. Pina la DSP o fi cale lunga.

Nu e nici o scofala sa reclamati dupa demolare la dvs. pe bloc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iulie 2023
latka, utilizator
Recunosc ca nu sunt f. informat pe subiect, deci posibil sa ma panichez mai mult decat trebuie. Din ce am mai citit, e nevoie de o expunere destul de indelungata la acele particule ca sa apara probleme serioase. Totusi, daca exista anumite norme si prevederi, iar aceste lucrari sunt facute de catre primarie mi s-ar parea normal sa se tina cont de acestea. Stiind totusi cine e primar in Iasi, nu ma mai mira nimic.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
O atentionare, semnata de mai multe persoane nu strica.
Primarul nu e specialist in substante cancerigene si daca nimeni nu spune nimic, inseamna ca e totul OK.

Alte discuții în legătură

Acoperisul balconului de la ultimul etaj geresy geresy Bună ziua, Locuiesc la etajul 10/10. Acum 2 săptămâni s-au montat schele pentru realizarea izolaţiei termice la faţada blocului. Zilele trecute ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc, direct afectati dborsanu dborsanu Buna ziua, locuiesc in Iasi intr-un bloc P+4, construit in 1972, la etajul 3. Deasupra uneia din camerele mele e un uscator (o camera la etajul 4, ... (vezi toată discuția)