avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna. Am o intrebare… daca am fost violata acum 5 ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna. Am o intrebare… daca am fost violata acum 5 ani, si nu ...

Buna. Am o intrebare… daca am fost violata acum 5 ani, si nu am depus atunci plangere, oare mai pot acum? (Am certificat Medico legal, nu m am dus la politie dar in schimb la spital am fost Dusa)
Cel mai recent răspuns: M.T.O , utilizator 16:06, 13 Iulie 2023
Bună ziua,

Puteți, aveți detalii aici:
www.avocatnet.ro/articol_551...

Violul și actul sexual cu un minor au devenit infracțiuni imprescriptibile

Legea nr. 217/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, iar prevederile acesteia au intrat în vigoare din 2 noiembrie 2020. Concret, ea adăugă faptele de viol, cât şi pe cele sancţionate ca act sexual cu un minor în Codul penal în lista faptelor pentru care răspunderea penală nu se prescrie.
Ultima modificare: Joi, 13 Iulie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iar daca nu erati minora la vremea aia, prescriptia raspunderii penale intervine in 8 ani.
Totusi, de ce nu ati depus plangere pana acum? De ce depuneti dupa atata timp?
Problema e ca pt viol in forma neagravanta art 218 alin 1 si 2, se depune plangere prealabila, asta inseamna in termen de 3 luni, nu dupa 5 ani.
Si cred ca infractiunea in cazul dvs se sesizeaza prin plangere prealabila pt ca altfel, politia se sesiza din oficiu.
Ultima modificare: Joi, 13 Iulie 2023
gi-jane2, moderator
Nu am depus din frica (frica sa nu se razbune cand va iesi, frica sa nu afle nimenia, frica de a nu da fata n fata cu el) nici acum nu mi doresc sa nu fiu nevoita sa l vad, nici sa steie in aceeasi incapere cu mine. El s a intors si lucrul asta ma face sa ma gandesc sa merg la politie . Eu am ramas cu traume, pe langa … am fost chiar si batuta.

gi-jane2 a scris:

Iar daca nu erati minora la vremea aia, prescriptia raspunderii penale intervine in 8 ani.
Totusi, de ce nu ati depus plangere pana acum? De ce depuneti dupa atata timp?
Problema e ca pt viol in forma neagravanta art 218 alin 1 si 2, se depune plangere prealabila, asta inseamna in termen de 3 luni, nu dupa 5 ani.
Si cred ca infractiunea in cazul dvs se sesizeaza prin plangere prealabila pt ca altfel, politia se sesiza din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viol Popa.A Popa.A Bună seara! In urma cu 1 an, o doamna a fost violată de un bărbat, vecin din împrejurarea casei. Nu a spus nimic de frica sotului care este agresiv. In ... (vezi toată discuția)
Viol si lipsire de libertate Andreifin Andreifin 3 băieți au fost reținuți pentru 30 de zile pentru faptul Ca au comis viol si lipsire de libertate ce de a3 persona este doar acuzata de viol fata are ... (vezi toată discuția)
Violarea unui minor, cu ani în urmă inay inay Fiul meu, are 21 de ani și acum cateva zile mi.a spus că la varsta de 13-14 ani ar fi fost violat de un verisor al meu. Sunt bulversata. Ce pot sa fac? Dacă ... (vezi toată discuția)