avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... firma se muta la 600km, e concediere colectiva? ce ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

firma se muta la 600km, e concediere colectiva? ce obligatii are angajatorul?

O firma română cu capital străin, de producţie, 15 angajaţi, se pregăteşte să rezilieze prematur contractul de închiriere a atelierului şi să-şi mute utilajele în celălalt colţ al ţării.
Evident, angajaţii nu vor putea urma firma. Se va considera că şi-au dat demisia, sau au fost disponibilizaţi (colectiv)? Ce obligaţii are firma, ţinând cont că ţine secretă intenţia sa de mutare? Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: dinca , utilizator 10:19, 13 Aprilie 2007
In mod legal firma ar trebui sa instiinteze in scris salariatii cu privire la reorganizarea activitatii, sa le dea un termen pentru a-si exprima punctul de vedere in legatura cu schimbarea sediului societatii sau locului desfasurarii activitatii efective. Daca nu iti urmezi angajatorul avand in vedere faptul ca isi va desfasura activitatea in alta localitate va urma disponibilizarea colectiva in baza art 65 alin 1 si 68 lit a) din codul muncii cu acordarea obligatorie a preavizului. Daca nu exista contract care sa prevada anumite compensatii banesti in cazul concedierii colective, se vor aplica prevederile CCM unic la nivel national ( 75% din venitul din ultima luna)
~ Conținut șters la cerere ~
Buna, am o problema similara si ca sa nu deschid alt topic am sa postez aici. Eventual, rog moderatorii sa mute intr-un topic nou. Lucrez la o firma italiana cu sediul in Cluj si punct de lucru in bucuresti (unde lucrez). Firma are in total aprox 200 angajati, in Bucuresti suntem 25.
Astazi am fost anuntati ca, datorita faptului ca nu mai este rentabil, firma inchide punctul de lucru din Bucuresti dar ca ni se ofera posibilitatea sa ne mutam la CLUJ!! si ni se va acorda un bonus de 500 ron pe 3 luni pt acomodare. Celor care vor refuza sa mearga la Cluj li se va desface contractul de munca. Evident, nimeni nu vrea sa se mute acolo. La orice intrebare am pus ni s-a raspuns sec: suntem acoperiti de lege. Dupa terminarea "sedintei", discutand cu colegii care lucreaza part-time, am aflat ca li s-a oferit o "prima" de 700 RON ca sa-si dea demisia. Banuiesc ca fac asta pentru a nu se incadra la Art.68, Al1, pct b din Codul Muncii. Adica, daca cei part-time isi dau demisia, restul nu mai reprezinta 10% din total angajati, deci nu este concediere colectiva. Am semnat CCM, nu mai stiu ce prevede (apropo de salarii compensatorii sau altceva), NU il am pentru cu nu mi l-au dat!. Ceva nu este in regula si as vrea sa stiu ce optiuni am: fac sesizare la ITM? ii dau in judecata? Ok, accept faptul ca inchid punctul de lucru dar macar salarii compensatorii conform legii sa ni se dea, doar suntem concediati colectiv. Multumesc anticipat
Salarii compensatorii conform carei legi?
Aveti prinse salarii compensatorii in CM:-/
Nu mai stiu ce prevede CCM dar de ce s-ar obosi sa le propuna celor de la part-time sa-si dea demisia contra unei "prime"?

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale si salarii compensatorii andreiszabou andreiszabou Buna ziua. Sunt pus in situatia de a fi dat afara de la locul de munca pentru prima data , si cu anumite probleme.As avea cateva intrebari pentru a ma ... (vezi toată discuția)
Buna filipandra filipandra buna ziua va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la urmatoarea speta: o firma cu mai multe puncte de lucru.,inchide unul dintre ele,deoarece il vinde,iar ... (vezi toată discuția)
Dreptul la plata a minim un salariu compensatoriu in cazul concedierilor pe motive ce nu tin de persoana salariatului 0vidiu83 0vidiu83 Buna ziua, Va aduc la cunostinta urmatoarea situatie: De curand, la firma la care lucrez, s-au facut concedieri colective. Fiecarei persoane concediate i ... (vezi toată discuția)