avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale si salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale si salarii compensatorii

Buna ziua.
Sunt pus in situatia de a fi dat afara de la locul de munca pentru prima data , si cu anumite probleme.As avea cateva intrebari pentru a ma lamuri asupra acestor lucruri.Trebuie sa imi primesc bani pe 3 luni , am fost anuntat ca o sa fiu disponibilizat din data de 11.01.2010 (dar ar fi bine sa imi dau demisia , cu data de 4.01.2010).Eu am cerut preaviz si inca pana azi nu mi sa dat nimic scris , in consecinta am venit in toata aceasta perioada la munca.Intrebarile ar fi :
- Cu ce articol ar trebui sa semnez preavizu astfel incat sa nu tina de mine aceasta disponibilizare, si ce trebuie facut daca in preaviz este scris altceva (astfel incat sa dea vina pe mine penru aceasta situatie)?
- Daca o sa semnez preavizu firma este obligata ca la sfarsitul perioadei de preaviz sa imi restitue toate datoriile fata de mine? sau ar trebui in ziua de salar aferenta fiecarei luni (data de 15 fiind la mine )
- In ce conditii se iau salarii compensatorii? Dupa absolvirea facultati acesta fiind primul loc de munca (m-am angajat dupa cateva luni de la terminarea facultatii)

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: andreiszabou , utilizator 12:55, 20 Ianuarie 2010
Pentru a beneficia de somaj, incetarea raportului de munca trebuia facuta in temeiul unuia din urmatoarele articole: art. 31 alin.4 ind.1, 56 lit. e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1),art. 68, art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul munci.
concedierea reprezinta decizia unilaterala a angajatorului, ce poate fii contestata la tribunal!
intrati in posesia deciziei!!!
salariul compensatoriu se acorda numai la concediere, numarul lor este si in functie de ccm ramura
pana la incetarea c.i.m. intradevar angajatorul trebuie sa faca plata tuturor drepturilor salariale.
si daca in contractul colectiv de munca nu este specificat acest lucru , atunci nu beneficiez de ele? nu are vreo importanta faptul ca am fost proaspat absolvent ?
~ Conținut șters la cerere ~
In Contractul colectiv de munca la nivel national se mentioneaza ca, in cazul desfacerii contractului de munca prin desfiintarea postului (art. 65 lit 1 din Codul Muncii), angajatul trebuie sa primeasca cel putin un salariu lunar brut ca suma compensatorie.
Daca nu exista alte reglementari in contractul colectiv pe ramura sau la nivel de unitate (reglementari superioare acestora), angajatorul trebuie sa acorde cel putin un salariu lunar brut.
In consecinta ar trebui sa cer un contract colectiv de munca , aplicat la nivelul firmei.iar daca in el nu se ragaseste scris nimic de salarii compensatorii oricum beneficiez de un salar.O confirmare daca am inteles bine
Multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii concediere art 65 cm amya1808 amya1808 Care va fi nivelul salariilor compensatorii cuvenite salariatilor, daca in perioada preavizului acordat pentru concediere datorata desfiintarii postului, ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)