avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Apel fara MOTIVE, cum se poate depune?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Apel fara MOTIVE, cum se poate depune?

In legatura cu un proces civil am o hotarare in instanta de fond prin care mi s-a respins actiunea, vreau sa fac apel dar inca nu mi s-a comunicat motivarea, in aceste conditii doresc totusi sa introduc cerere de apel fara motive si doresc sa stiu daca o pot introduce si fara plata taxei de timbru momentan si sa platesc taxa de timbru cand o sa primesc motivarea, si mai doresc sa stiu daca se poate trimite pe e-mail aceasta cerere de apel fara motive?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 13:13, 16 Iulie 2023
Intai așteptați comunicarea hotararii ca de la acea data curge termenul de apel si apoi depuneti. Pt apel, trebuie sa aveti si motive si de platit, platiti jumatate din taxa de la fond.
@Ing. Valentin

Așa cum vi s-a recomandat mai sus va trebui să ateptați motivarea hotărârii instanței fondului și numai analizând temeinic considerentele pe care se sprijină partea dispozitivă să formulați calea de atac a apelului.

Dacă nu veți identifica motive temeinice în formularea cererii de apel, vă puteți încerca norocul formulând o cerere de apel fără motive care se va supune dispozițiilor art. 476 alin. 2 Cod proc. civ. :

(1) Apelul exercitat în termen provoacă o nouă judecată asupra fondului, instanţa de apel statuând atât în fapt, cât şi în drept.

(2) În cazul în care apelul nu se motivează ori motivarea apelului sau întâmpinarea nu cuprinde motive, mijloace de
apărare sau dovezi noi, instanţa de apel se va pronunţa, în fond, numai pe baza celor invocate la prima instanţă.

Tribunalul poate să primească înscrisuri pe e mail, dar cel mai bine ar fi să le trimiteți prin poștă cu scrisoare recomandată, sau prin curier.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Nu puteți declara apel decât dacă îl motivați.
Daca nu știți motivele așteptați hotărârea instantei.

Trebuie sa fiți deosebit de abil ca sa declarați apel motivat fără a avea hotărârea instantei.Numai avocatii extrem de experimentați pot face asa ceva.
În plus, nu va ajuta cu nimic.

Doar in caz de ordonanța presedintiala procedez asa dar numai în conditii excepționale atunci când este graba maximă.
Nu va recomand sa faceți cum vreți dacă nu este ordonanța...

București 2023
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iulie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Nu puteți declara apel decât dacă îl motivați.

Maestre, art. 476 alin. 2 NCPC, care constituie o derogare de la dispozițiile art. 470 alin. 1 lit. c, vă contrazice:

În cazul în care apelul nu se motivează........................instanţa de apel se va pronunţa, în fond, numai pe baza celor invocate la prima instanţă.

Ultima modificare: Duminică, 16 Iulie 2023
robert1958, utilizator
@ Ing.Valentin

Scuze, acum am văzut, am comis o eroare: cererea de apel fără motive se depune la instanța care a pronunțat hotărârea prin care vi s-a respins acțiunea.

Deci rectific :

Instanța poate să primească înscrisuri pe e mail ( în speță cererea de apel fără motive ) dar cel mai bine ar fi să le trimiteți prin poștă cu scrisoare recomandată, sau prin serviciu de curierat.

Dacă optați pentru formularea apelului înainte de cominicarea hotărârii, trebuie să aveți în vedere și prevederile art. 468 Cod proc. civ.

Ultima modificare: Duminică, 16 Iulie 2023
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temeiul de drept al apelului in noul c. proc. civ. in cazul in care se contesta o hotarare prin care s-a solutionat o plangere contraventionala costache80 costache80 Va rog sa-mi spuneti conform noului C. PROC. CIV, care este temeiul de drept pe care se intemeiaza apelul? Mai precis care articol/articole din C. Proc. Civ. ... (vezi toată discuția)
Termenul de apel sampadri sampadri Buna ziua, In urma pronuntarii unei sentinte civile avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale, definitiva si executorie de drept, cu termen de apel de ... (vezi toată discuția)
Pot trimite cauza spre rejudecare daca s-a solutionat fondul partial? seldom seldom Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatorul scenariu: La fond se introduce o cerere de chemare in judecata cu 2 capete de cerere. Solutia instantei de ... (vezi toată discuția)