avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CAND MA POT PENSIONA ANTICIPAT?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CAND MA POT PENSIONA ANTICIPAT?

Sunt nascuta la 18 iunie 1952 si lucrez neantrerupt de la 01.03.1975. Va rog din suflet sa-mi spuneti de la ce data ma pot pensiona (fara penalizari). Dupa calculele mele :) ar fi.. 01.03.2010. La ora actuala mai lucrez la patru intreprinderi cu contract de munca timp partial 2 ore. Daca.... calculul meu ar fi corect, dupa aceasta data as mai putea lucra ?(pensie + cele patru contracte?)
Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca solicit la servici incetarea activitatii pentru pensionare anticipata deoarece nu am primit salariul de opt luni .Multumesc anticipat :)
Cel mai recent răspuns: catattod , utilizator 22:21, 10 Martie 2010
1. Pentru un barbat nascut in februarie 1951 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
2. Deoarece a lucrat 12 ani in gr.a II-a de munca varsta standard scade cu 2 ani si 6 luni, adica 62 si 6 luni.
3. Tot pentru ca a lucrat in gr. a II-a de munca 12 ani i se mai adauga la stagiul de cotizare inca 3 ani si va face peste 45 de ani si poate iesi la pensie anticipata (fara penalizare).
4. Asadar poate beneficia de:
- pensie anticipata incepand cu februarie 2011, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;
- pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu august 2013, respectiv la implinirea varstei de 62 ani si 6 luni.
:offtopic:
Poza mea este reala si actuala.
Dvs. m-ati tras in piept!;)
Buna ziua domnule Tudor Valeriu. Inca nu am fost la Casa de Pensii din Constanta pentru a "cumpara" ;) stagiile de cotizare. Acum va rog (in numele unui coleg de servici) sa-i spuneti daca se poate pensiona anticipat partial. A implinit pe 25 sept. 2009, 60 ani si lucreaza de la data de 20 aprilie 1972.
Va multumesc mult.
1. Fiind nascut in septembrie 1949 poate beneficia de:
- pensie pentru limita de varsta incepand cu iulie 2014, respectiv la implinirea varstei de 64 ani si 10 luni;
- pensie anticipata partiala incepand cu iulie 2009, respectiv la implinirea varstei de 59 ani si 10 luni.
2. Asadar poate depune oricand cererea de pensionare anticipata partiala.
Buna ziua,
As dori cateva informatii legate de pensionarea anticipata a mamei mele.Este nascuta in 1960 si din 1977 a lucrat fara intreruperi cu exceptia a trei luni concediu de maternitate.Luna aceasta se incheie un an si trei luni de somaj ea incetand activitatea in ianuarie 2009.Din pacate situatia economica din zona nu ii permite o alta angajare si ma gandeam la o solutie pentru ea.
Va multumesc mult!
Catalina
catattod:
1. Are stagiul de cotizare cerut de lege dar nu are varsta minima de 55 de ani pentru a iesi la pensie anticipata partiala.
2. Va trebui sa astepte sa faca varsta de 60 de ani pentru a iesi la pensie de limita de varsta.
3. Reveniti dupa ce se publica noua lege a pensiilor, sa vedem ce noutati aduce.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Iesire la pensie Dana_Burcea78 Dana_Burcea78 buna ziua,am o colega cu varsta de 58 ani si 8 luni,si vechime in munca de 33ani si 10 luni,in prezent beneficiaza de indemnizatie de somaj pana in luna ... (vezi toată discuția)
Pot iesi la pensie? alinabad alinabad IN MAI IMPLINESC 55 DE ANI. AM 3 COPII. CEI DE LA CASA DE PENSII MI-AI-U CALCULAT VECHIMEA SI MI-AU SPUS CA AM 35 DE ANI SI 2 LUNI. CAND POT IESI LA PENSIE? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)