avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua , vin și eu cu o întrebare: Pot conduce ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua , vin și eu cu o întrebare: Pot conduce mașina ...

Bună ziua , vin și eu cu o întrebare:

Pot conduce mașina manuala, dacă eu am susținut examenul ( traseul ) pe mașină cu cutie automată.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:38, 17 Iulie 2023
Nu, doar automata.
Pe un permis de conducere pentru cutie automată este trecut codul 78.
Orice permis care conține această mențiune va putea fi utilizat și pentru conducerea unui vehicul echipat cu cutie de viteze manuală.
[ link extern ]
Pai și dacă mă prinde poliția în baza cărei legi mă sancționează?

gi-jane2 a scris:

Nu, doar automata.

ORDIN nr. 574 din 1 aprilie 2005

Articolul 16

(6) În cazul în care candidatul trece proba practica cu un vehicul echipat cu schimbator de viteze automat, acest lucru va fi înscris la rubrica “Restrictii” din permisul de conducere eliberat pe baza unui astfel de examen. Orice permis care conţine aceasta menţiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbator de viteze automat.

Mentionam totusi ca acest articol a fost abrogat (a fost declarat nul ulterior), deci nu mai are efecte juridice.

ORDIN nr. 268 din 8 decembrie 2010

Articolul 15

(3) Posesorii permiselor de conducere în care se găsesc menţiuni privind dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie automată, care solicită obţinerea dreptului de a conduce autovehicule cu transmisie manuală din aceeaşi categorie, trebuie să susţină o nouă probă practică, sub condiţia prezentării documentului al cărui model este prevăzut în anexa nr. 9, care atestă efectuarea, într-o şcoală de conducători auto, a unui număr de cel puţin 6 ore de conducere practică a unui autovehicul cu transmisie manuală.

Acest al doilea articol citat este in continuare in vigoare dar cu doua mentiuni foarte importante:

In primul rand, conducatorii auto care au obtinut permisul de conducere pe o masina cu cutie automata vor primi un permis care sa indice acest lucru. Aceasta mentiune este semnalata cu codul “78” in dreptul categoriei B.

Acest articol face referire la pasii necesari pentru a elimina respectiva restrictie de conducere de pe permis, si anume sustinerea unei noi probe practice dupa prezentarea unei anexe care atesta efectuarea a unui numar de cel putin 6 ore de conducere a unui autovehicul cu transmisie manuala in cadrul unei scoli auto.

A doua mentiune si cea mai importanta este ca acest articol nu prevede nici un fel de sanctiune pentru situatia in care un participant la trafic este depistat conducand o masina cu cutie manuala chiar daca permisul acestuia include restrictia “78”.
Pai asta zic că este doar un ordin , nu e o lege . In legea 335 alin. 1 și 2 nu prevede nici o sancțiune contravențională. Încălcare a categoriei nu este că eu dețin categoria B doar că am aceasta restricție.

Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am făcut scoala de soferi pe masina cu cutie manuala, ... Anna9Marria Anna9Marria Bună ziua, am făcut scoala de soferi pe masina cu cutie manuala, si am picat, asi vrea sa știu dacă se poate da examenul pe masina cu cutie automata? (vezi toată discuția)
Pot conduce o masina de categoria b daca am obtinut permisul in urma examinarii pe masina cu cutie automata? Nedelea Maria Nedelea Maria Daca am facut scoala de soferi pe o masina cu schimbator de viteza si am dat prima examinare pe aceeasi masina dar am picat , dar in schimb la urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere pe cutie automată Stefan4678 Stefan4678 Dacă am luat permisul de conducere pe cutie automată, voi putea conduce pe cutie manuală? Și dacă nu, ce ar trebui să fac în mod concret? (vezi toată discuția)