avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Stimată doamnă Manuela Rășină Spuneți dvs: ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Stimată doamnă Manuela Rășină Spuneți dvs: „Simpla închiriere ...

Stimată doamnă Manuela Rășină

Spuneți dvs:

„Simpla închiriere a unui spațiu de locuit în calitate de persoană fizică nu îi schimbă acestuia destinația în spațiu comercial. Rămâne spațiu de locuit. De aceea nu e nevoie de ambele acorduri ”.

Observ că faceți confuzie între inchirierea „ tradițională ” a unui spațiu de locuit ( pentru pentru care nu este nevoie de nici un acord al vecinilor ) și închirierea în regim hotelier care este reglemntatată printr-un ordin de ministru deci nu este deloc „simplă inchiriere”.

Pe de altă parte înțeleg că acordul asociației sau al vecinilor este privit ca fiind pur formal câtă vreme acesta poate fi obținut pe cale de instanță, de preferință îndreptată împotriva vecinilor vulnerabili care se opun, deși ordinul de ministru nu prevede această cale.
Ultima modificare: Duminică, 16 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 11:25, 17 Iulie 2023
Din analiza mea logico juridica, plus lingvistica, nu rezulta cerinta principala de la art. 40 din legea 196/2018, adica schimbarea destinatiei de locuinta a spatiului respectiv. Spatiul respectiv e tot locuinta. Daca inchiriezi, ca persoana fizica, pe un an si nu pe o saptamina, schimbi destinatia spatiului ? Nu e tot o functiune de cazare ? Numai ca nu stau in ea turisti (asta e doar o denumire, ca sa nu zica chirias/locatar temporar). E proprietarul (persoana fizica) care inchiriaza pe termen lung mai altfel decit cel pe termen scurt ?


Dacă nici clasificarea pe care o dă chiar Ordinul 510/2022 apartamentului respectiv „ structura de primire turistică cu funcțiuni de cazare” nu vă convinge. atunci cred că nici o decizie a Înaltei Curți sau a CCR nu vă va convinge

Nu știu ce logică aveți dacă puteți să faceți comparație între închirierea pe un an, pentru care nu trebuie acordul asociației sau al vecinilor, și închirierea în sistemul în care apartamentul devene structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare definiție data chiar prin Ordinul 510/2022 care condiționează eliberarea certificatului de clasificare de obținerea acordului asociației de locatari/proprietari sau acordul proprietarilor cu care operatorul economic persoană fizică are pereți comuni, pe plan orizontal și vertical, din care să rezulte activitățile ce urmează a fi desfășurate în structura de primire turistică respectivă;

În logica dvs. dacă închiriez o cameră la hotel pe o perioadă de 1-2 saptămâni, aceasta devine automat locuință pentru că, conform definiției data de dvs. Locuință = loc în care locuiește cineva.

PS. Fiica mea are trei apartamente clasificate ca „structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare” însă a obținut în mod civilizat atât acordul asociației de proprietari cât și al proprietarilor cu care se învecinează chiar dacă Ordinul 510/2022 conține ” SAU”. De fapt despre asta este vorba.
Nu a avut mari probleme cu excepția a două situații cu niste ucraineni, situați în care se părea că voiau să prelungească canalul Bâstroe pâna la București și începuserea de aici, pe la 2 noaptea așa că vecinii au apelat 112 cu disconfortul dfe rigoare.
Respect diversitatea de opinii si va rog sa incercati sa manifestati intelegere si toleranta in abordarea subiectelor controversate
Totodata,va ra rog sa nu incalcati Constitutia Romaniei
Articolul 30(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.

Daca inchiriezi, ca persoana fizica, pe un an si nu pe o saptamina, schimbi destinatia spatiului ?

DACA analizati cu atentie interesul initiatorului topicului veti constata ca acesta face referire strict la inchiriere apartament in regim hotelier,respectiv in calitate de persoana fizica care devine agent economic si care pentru a putea inchiria spatiul cu destinatia de locuinta detine obligatia legala sa obtina avize,acorduri,adica spatiul respectiv care in proiectul initial al constructiei figureaza spatiu de locuit urmeaza daca intruneste criteriile legal impuse sa devina „structura de primire turistice cu funcțiuni de cazare”.
Legiuitorul pentru inchirere in regim hotelier nu a introdus termen de inchiriere
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se schimbă nici o destinație,rămâne locuință așa cum este(apartament,casă,cameră pentru că se închiriază și camere dintr-un apartament în care locuiesc proprietarii și tu ai camera ta privată și acces la spatiile comune precum:bucatatie,living,baie etc).Uitați-vă pe Airbnb și găsiți și astfel de "camere private "in cadrul unui apartament în care locuiești împreună cu proprietarul și chiar cu alți turiști care au camera lor privată,dacă e un apartament mare sau o casă mare.
Regim hotelier e o denumire nefericită.Nu stai la hotel.Stai in casa cuiva și câteodată împreună cu gazda și cu alți oaspeți.
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2023
mitabiciclista, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@robert1958

Dar nu va contrazic !!! Cred ca dvs. vorbiti de lucruri diferite, adica de decizia ministerului economiei, antreprenoriatului si turismului de a "pastori" ( tradus: a se afla in treaba) in ceea ce priveste inchirierea locuintelor pe termen scurt.
[ link extern ] /
[ link extern ]
La fel se intimpla si cu ride sharingul. In Romania AirBNB si booking par desprinse din alt "film" si tendinta imediata a autoritatilor e sa bage o reglementare, o autorizare, daca se poate ceva din ce cunosc ei anterior.

Nu uitati ca ceva ani in urma acordul vecinilor se cerea si pentru declararea sediului social intr-un apartament. Din fericire o astfel de ineptie s-a abrogat.

Eu m-am referit strict la ce spune art. 40 chiar de la inceput, despre schimbarea destinatiei de locuinta . Atit. Si am argumentat suficient ca nu se schimba destinatia de locuinta, functia de baza, locuitul ramine neatinsa.
Aici nu ati adus absolut nici un argument ca se schimba destinatia de locuinta.
"Structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare" e o sintagma care apartine de alta norma legala si se raporteaza doar la acea norma. Acordurile alea cu SAU nu sunt cerute de catre legea 196/2018, ci de catre norma ministerului respectiv.

Asa ca sa nu amestecam lucrurile. Cind va face referire legea 196/2018 despre schimbarea destinatiei de locuinta in locuinta-structura de primire turistica cu functiuni de cazare, ca fiind schimbare de destinatie, atunci veti avea dreptate. O locuinta ramine tot locuinta, daca nu capata alta functie: pizzerie, restaurant, cabinet stomatologic, birou de avocatura etc. Nu conteaza cine locuieste in ea, ca e proprietarul, ca sunt niste chiriasi, ca sunt niste rude, ca sunt niste turisti, functia de baza ramine. Nu e absolut nici o diferenta.

DEX-ul mi-e martor !

@ynocentta

Nu incalc nici o constitutie, aveti si dvs. dreptul la opinie, doar regulamentul acestui forum sa-l respectati.

Later edit: Foarte buna observatia @mitabiciclista, exista si inchiriere pe termen scurt a unei parti din spatiul de locuit, nu neaparat toata locuinta, proprietarul fiind ocupantul doar a unei camere. Nu e folosit acest mod cu precadere, dar unii o fac, daca au o singura locuinta mare. Si se incadreaza:

structură de primire turistică cu funcțiune de cazare: hoteluri, hoteluri-apartament, hosteluri, moteluri, vile turistice, cabane turistice, bungalow-uri, sate de vacanță, campinguri, popas turistic, căsuțe tip camping, apartamente și camere de închiriat în locuințe familiale, nave fluviale și maritime inclusiv pontoane plutitoare, pensiuni turistice și pensiuni agroturistice și alte unități cu funcțiuni de cazare turistică

Cred ca acum e si mai clar ca nu se schimba nici o destinatie.
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2023
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Chemare în judecată pentru clasificarea apartamentului în regim hotelier?. OanaMK OanaMK Bunicii mele, în vârstă de 86 de ani, i s-a deschis acțiune civilă în instanță de către vecina de sus pentru că Bunica nu i-a semnat / dat acordul ... (vezi toată discuția)
Certificat de clasificare apartament ni_leta ni_leta Buna seara Va rog un raspuns daca se poate: din 3 vecini, unul, mancat de invidie, refuza sa-mi dea acordul pentru a obtine clasificarea apartamentului. I-am ... (vezi toată discuția)