avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Banere pe bloc de la agentii comerciali
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Banere pe bloc de la agentii comerciali

Buna ziua,
la parterul blocului, pe langa alte spatii comerciale, avem si o spalatorie, spatiul este foarte mic. Acum ei vor sa-si puna o reclama pe balconul de deasupra lor, la primul etaj. Proprietarul de la primul etaj, a fost contactat de catre cei de la spalatorie, fara a solicita acordul asociatiei propunandui un contract. Proprietarul a luat contact cu mine si a intrebat care este procedura si cat sa ceara chirie pentru acea reclama. Eu in calitate de presedinte de asociatie nu m-am intalnit cu asemenea cazuri si nu am stiut ce sa-i spun. Cine ia chiria, proprietarul si asociatia? numai proprietarul? Unde trebuie declarate aceste venituri ? Poate ma lumineaza cineva.
Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2023
oret20, utilizator
Cel mai recent răspuns: oret20 , utilizator 17:04, 19 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fatada, inclusiv exteriorul balcoanelor e proprietate comuna.

Articolul 38
(1) Fiecare proprietar din condominiu poate folosi, în condițiile acordului de asociere, atât spațiul care constituie bunul principal, cât și părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari și fără a schimba destinația clădirii.
(2) Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori.
[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru documente, folositi-va si de prev. art. 40, alin. (1,2,3) - adica intocmiti o conventie de plata).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are nici o legatura art. 40 cu inchirierea unui spatiu pe fatada, pentru banner, va rog sa cititi d-le Grecu ce scrie in ambele articole. E aplicabil art. 38 din legea 196/2018. Nu se intocmeste nici o conventie, se face "contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori." Asta dua ce voteaza DA cel putin 2/3 din numarul total al proprietarilor (membri sau nemembri in asociatie).

Adam Grecu a scris:

Pentru documente, folositi-va si de prev. art. 40, alin. (1,2,3) - adica intocmiti o conventie de plata).

Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2023
latka, utilizator
Va multumesc pentru raspuns !
Este vorba de balconul proprietarului, el ar fi de acord cu incheierea unui contract pentru 1 an, este vorba de un baner (o panza) pentru care spalatoria ar plati 50 euro pe luna. Cred ca se poate face si fara acordul asociatiei. Cei de la spalatorie m-au sunat azi sa-mi spuna despre ce este vorba. Ei au si in alte locatii si au incheiat contract doar cu proprietarii. Nu afecteaza cu nimic vecinii si nici proprietatea comuna, balconul este al proprietarului, dreapta si stanga fiind ale aceluiasi proprietar. Eu vreau sa fiu in legalitate, de aceea am pus intrebare aici si va multumesc pentru raspunsuri .

"ART. 38
(1) Fiecare proprietar din condominiu poate folosi, în condițiile acordului de asociere, atât spațiul
care constituie bunul principal, cât și părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți
proprietari și fără a schimba destinația clădirii."

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2023
oret20, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! la parterul blocului unde locuiesc este o societate ... Elena Cristina088 Elena Cristina088 Buna ziua! La parterul blocului unde locuiesc este o societate care si-a instalat un panou de schimb valutar, fiind prins de pereții blocului fara a cere ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu o informație! este legal ... Stefan Fantes Stefan Fantes Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informație! Este legal ca un spațiu comercial de la parterul unui bloc, care are o firma luminoasa prinsa pe fatada ... (vezi toată discuția)
Fatada balcoane Alex Vanju Alex Vanju Bună seara! Am o întrebare legată de fațada balconului, adică mașina parcată într-o parcare amenajată, mai exact în curtea blocului de sub ... (vezi toată discuția)