avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema Condens de la Aerul Conditionat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema Condens de la Aerul Conditionat

Problema Condens de la AC
Buna ziua, am si eu urmatoarea problema. Eu locuiesc la parter, vecinul de la etajul 5 avand un AC care imi curge sub geamuri non-stop, facand balti si curgand siroaie, efectiv nu mai pot sta cu geamurile deschise din cauza zgomotului. Picatura chinezeasca. Am rugat administratorul de 3 ori sa ne ajute cu problema, a zis ca el nu este instalator si ca nu este problema asociatiei, vecinul mi-a zis ca nu m-a pus el sa ma mut la parter, in cele din urma politia locala spunandu-mi ca nu are cadru normativ sa il sanctioneze. Exista vreo posiblitate prin care pot sa oblig asociatia sau vecinul sa monteze un sistem de scurgere comun pentru deversare, sau sa isi traga macar un furtun pana la parter?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 18:14, 22 Iulie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da bineinteles ca puteti sa vorbiti cu presedintele. Ii faceti o cerere scris catre presedinte si ii spuneti problema dumneavoastra. Administratorul e doar angajat. Daca nu va multumeste poate va plangeti la sedinta si il schimbati si pe el si pe presedinte.
Daca va provoca daune cum ar fi murdarirea geamurile sau a zidului exterior puteati sa va legati de articolului 30 din legea 196/2018 alineatul 5
[ link extern ]
Legea 196/2018 Art 30
(5) Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei
părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu,
respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru
lucrările de reparații.

Normal ca trebuie sa se adapteze si mai ales sa existe un regulament al asociatiei care sa prevada printre altele si amplasarea aerelor conditionate. Daca era jos intrarea unui spatiu comercial?
Ultima modificare: Vineri, 21 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator
In primul rand va multumesc pentru raspuns si rapiditate.
Din pacate nu ma pot lega de lege, apa pica doar pe trotuarul de sub geam. Am trimis mail-uri si politiei locale si celor de la DSP, si nu imi raspunde nimeni... Efectiv nu exista nicio acoperire legala sa nu isi mai verse apa sub geam? Este foarte deranjant zgomotul, curge siroaie... Administratorul probabil este si presedintele, asociatia fiind doar pe o singura scara.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iulie 2023
radu.s, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana rezolvati cu vecinul, puneti o jardiniera unde pica ca poate va atenua mult din zgomot.
Daca nu se rezolva cu asociația, il puteti chema in judecata pe obligatia de a face, trebuie sa probati prejudiciul adus.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iulie 2023
gi-jane2, moderator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre montaj si exploatare aparate de aer conditionat gasiti informatii utile aici: [ link extern ]
In cartea tehnica aparatelor de acest gen se mentioneaza necesitatea colectarii condensului. In cazul dvs., inteleg, caci condensul se scurge direct pe asfalt.
Puteti sesiza DJSP, in scris, cu nr. de inregistrare/ data (se poate trimite prin posta cu confirmare de primire) invocand OG nr. 27/ 2002 privind petitiile. Daca nu primiti raspuns scris cu masurile dispuse, in termen de 30 de zile, puteti deschide actiune in contencios administrativ impotriva DJSP.
Incercati sa cumparati dv un furtun [ link extern ]
sau
[ link extern ] /
sau nu neaparat de condens dupa cum considerati
(30lei) [ link extern ] .
Mai va trebuie o mica bucata de teava de 5cm care sa intre in ambele furtunuri si sa il prindeti bine de consolele aerului conditionat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am cumpărat recent un apartament la etajul 4 care ... Paul_paulo Paul_paulo Bună ziua! Am cumpărat recent un apartament la etajul 4 care are deja montat un aparat de aer condiționat. Acel tub prin care picura condensul era în ... (vezi toată discuția)
Salut. am nevoie de putin ajutor, un sfat. vecinii mei de la ... Ioan_Chris Ioan_Chris Salut. Am nevoie de putin ajutor, un sfat. Vecinii mei de la bloc, de la etajele superioare, au probleme cu scurgerea apei de la AC. Evacuarea apei nu se face ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem si noi o problema cu vecinii cu aparate de aer conditionat ... Bogdan1112 Bogdan1112 Buna ziua! Avem si noi o problema cu vecinii cu aere conditionate. Situatia este urmatoare: noi stam la parterul unui bloc si avem o curte privata. ... (vezi toată discuția)