avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot da in judecata un vecin pentru insulta in public?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot da in judecata un vecin pentru insulta in public?

As dori sa stiu care sunt pasii legali pentru a da in judecata un vecin care m-a insultat in mod repetat pe casa scarii, iar eu am filmat tot incidentul.
Nu au fost martori de fata.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 08:56, 27 Iulie 2023

Codul Penal
Art 205
Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.

Daca apreciati ca actiunile repetate ale vecinului au generat prejudicii asupra onoarei/reputatie/imagini dv ,aveti dreptul consfintit de legea fundamentala,de acces neingradit la justitie
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oare de ce ati citat dintr-un cod penal care nu mai e in vigoare ?
Pana la urma, am sau nu sanse sa il dau in judecata pe acel vecin?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
intrebarea corecta e daca aveti sanse de castig, nu daca il puteti da. Ca de putut, puteti.
rezultatul depunde de ce a zis si in ce conditii si de ce probe aveti.
Asa cum am mentionat la inceput, am filmat tot incidentul care s-a petrecut intr-o incapere spatiu comun si pe casa scarii in conditiile in care i-am cerut socoteala cu privire la abuzurile repetate pe care le face de cand s-a inscaunat practic in functie (alegerea lui a fost o mascarada, vreo 3 oameni la o reconvocare a unei AG convocata ilegal). Mi-a adresat injurii de genul mincinos ordinar, fiinta ordinara, mizerie de om si altele de genul asta. Am revazut filmarea si nu exista nici un cuvant de jignire din partea mea, numai el a fost ala care a facut spume la gura tot timpul si m-a insultat.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
Vali P., utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare despre calomnie si insulta Tudy101 Tudy101 Buna ziua, poate sa imi spuna cineva daca in momentul de fata calomnia sau insulta mai sunt considerate infractiuni, si daca se poate lua o masura penala sau ... (vezi toată discuția)
Calomnia si insulta, sunt sau nu infractiuni ? barbumult barbumult Cautind in Codul penal, cel nou , actualizat in 2014, constat ca nu se gaseste calomnia si insulta. Din lecturare pe net despre cele doua infractiuni mai ... (vezi toată discuția)
Plangere de calomnie dumiras dumiras ce sanse am ca un vecin sa fie tras la raspundere pe motiv de calomnie pt unele afirmatii care au fost facute la adresa mea ,afirmatii de furt infirmate de ... (vezi toată discuția)