avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot da in judecata un vecin pentru insulta in public?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot da in judecata un vecin pentru insulta in public?

As dori sa stiu care sunt pasii legali pentru a da in judecata un vecin care m-a insultat in mod repetat pe casa scarii, iar eu am filmat tot incidentul.
Nu au fost martori de fata.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 08:56, 27 Iulie 2023
Ok, mergeti cu filmarea la avocat si sfatuiti-va referitor la un eventual proces...ce cereti, cat etc
Cauza e civila, nicidecum penala, insulta si calomnia sunt dezincriminate.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2023
gi-jane2, moderator
Erau simpatice procesele alea pentru art. 205 și 206 Cod penal din 1968, dar au fost dezincriminate în 2006. Acum suntem în 2023. Între timp a intrat în vigoare un nou Cod penal, cel din 2009.

Asta nu înseamnă că nu se mai sancționează insulta și calomnia, dar ca delicte civile, în baza răspunderii civile delictuale reglementate de Codul civil. Dacă pretențiile constau doar în daune morale, taxa de timbru e de 100 lei indiferent de cuantumul despăgubirilor cerute.

ynocentta a scris:


Codul Penal
Art 205
Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.

Daca apreciati ca actiunile repetate ale vecinului au generat prejudicii asupra onoarei/reputatie/imagini dv ,aveti dreptul consfintit de legea fundamentala,de acces neingradit la justitie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnia si insulta, sunt sau nu infractiuni ? barbumult barbumult Cautind in Codul penal, cel nou , actualizat in 2014, constat ca nu se gaseste calomnia si insulta. Din lecturare pe net despre cele doua infractiuni mai ... (vezi toată discuția)
Plangere de calomnie dumiras dumiras ce sanse am ca un vecin sa fie tras la raspundere pe motiv de calomnie pt unele afirmatii care au fost facute la adresa mea ,afirmatii de furt infirmate de ... (vezi toată discuția)
Calomnie la munca post demisie ElizaP ElizaP Am demisionat prin acordul partilor dintr-o multinationala cu peste 2000 de angajati numai in Romania. La o luna dupa demisie, diversi colegi mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)