avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sund obligat sa aduc dovezi contra mea?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sund obligat sa aduc dovezi contra mea?

Ma judec cu o Primarie, de fapt cu UAT, Comisia Locala de Fond Funciar si Primarul. Toti sun reclamanti, iar eu parat. In documentul de chemare in judecata au propus o lista de inscrisuri ca probe in demonstrarea cererii lor. Una din probe nu a fost depusa, desi este o adeverinta eliberata de catre Primarie, motivand ca un incendiu ar fi distrus-o. Au cerut instantei sa o depun eu, pentru ca am folosit-o la intocmirea unor acte. Judecatorul m-a intrebat daca o am si am raspuns ca nu-mi aduc aminte. La a doua infatisare, m-a intrebat daca am gasit-o. Am raspuns ca nu am gasit-o printre documentele cu care am umblat. Daca o gasesc, sunt obligat sa o aduc in instanta? Adica sunt obligat sa pun la dispozitia instantei inscrisuri prin care reclamantii sa dovedeasca acuzatiile formulate la adresa mea? Exista vreo prevedere in Codul de Procedura Civila?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iulie 2023
interval, utilizator
Cel mai recent răspuns: interval , utilizator 12:45, 23 Iulie 2023
Logic este sa depuneți la dosar orice vă cere judecătorul.
Daca nu vreți, este alegerea dumneavoastră. Vedeți ce va decide judecatorul când va pronunța sentința.

Există posibilitatea ca judecătorul să declare pierdută acea adeverință și dumneavoastră să ieșiți în pagubă.

Dați mai multe detalii despre respectiva adeverință că nu se înțelege despre ce este vorba.

Explicați, de ce adeverința este probă contra dumneavoastră`?!
Că dacă instanța o declară pierdută, devine nulă.
Dapix, utilizator
C.proc.civ.
art. 293
Obligația părții adverse de a prezenta înscrisul
(1) Când partea învederează că partea adversă deține un înscris probatoriu, referitor la proces, instanța poate ordona înfățișarea lui.
(2) Cererea de înfățișare va fi admisă, dacă înscrisul este comun părților din proces, dacă însăși partea adversă s-a referit în proces la acest înscris sau dacă, după lege, ea este obligată să înfățișeze înscrisul.

Dapix a scris:

Explicați, de ce adeverința este probă contra dumneavoastră`?!
Că dacă instanța o declară pierdută, devine nulă.

Reclamantele au formulat o actiune impotriva mea. Au inaintat spre judecatorie o cerere de chemare in judecata
Cererea au motivat-o prin descrierea unor situatii si fapte pe care le-au incadrat juridic si in plus au anexat cererii o serie de inscrisuri ca probe in sprijinul actiunii lor. Au prezentat in copie multe inscrisuri cu exceptia unei adeverinte eliberata
chiar de ei, motivand lipsa prin faptul ca arhiva le-a fost afectata de un incendiu. Au mentionat ca adeverinta poate fi
gasita la Comisia judeteana, caci mi-a fost eliberata tocmai pentru ca mi se cerea acolo. Ca am dus originalul sau
numai o copie, nu mai stiu, cert este ca habar n-am daca adeverinta mai e pe la mine si daca e, pe unde o fi.
Normal ar fi fost ca judecatorul sa o ceara la Comisia Judeteana, numai ca el ma bate pe mine la cap de doua
sedinte sa o caut si sa o aduc.

Adeverinta este proba contra mea pentru ca asa sustin reclamantele. Sau daca nu contra mea, macar in favoarea lor
Eu nu cred nici una nici alta

Intrebarea mea era daca sunt obligat sa aduc instantei inscrisuri care pot fi folosite impotriva mea?
Sigur ca judecatorul poate dispune, dar deja i-am spus de doua pri ca nu stiu de adevarinta si nici reclamantele
nu au mentionat ca as avea-o in mod sigur, doar ca mi-au eliberat-o spre folosinta. De ce n-o cere la Comisia Judeteana?
Numai eu am obligatii? Reclamantele n-au obligatia sa sustina cererea cu probe?

In al doilea rand, daca nu se mai gaseste si se declara nula, se anuleaza toate actele rezultate in baza ei?
Poate ca asta vor reclamantele sustinand ca n0o mai au in arhiva.
E proces civil, dacă adeverința n-o mai găsiți......, nu se întâmplă nimic că n-o depuneți la dosar.
Judecătorul este obligat să vă întrebe dacă reclamanții au cerut acest lucru.

Nu sunteți obligat să depuneți probe contra dumneavoastră.
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dacă, după ce s-a dovedit deținerea înscrisului, nu se conformează ordinului dat de instanță de a-l înfățișa, instanța va putea socoti ca dovedite afirmațiile făcute cu privire la conținutul acelui înscris de partea care a cerut înfățișarea.

Alte discuții în legătură

Primarul refuza sa dea relatii la cererea instantei, raspunzând ca nu exista documentul la primarie ionfliundra ionfliundra Am solicitat procesele verbale de punere in posesie pentru doua suprafete de teren care se suprapun si primarul a raspuns ca nu exista la primarie!Ce pot face ... (vezi toată discuția)
Inscrisuri importante la dosar cum procedez leusan leusan In intimpinare pot sa fac mentiune de inscrisurile depuse ca proba si sa solicit ca acestea sa nu insoteasca cererea de intimpinare , reclamanta putind sa ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafoscopica a semnaturii unui document in copie Irinel Antoniu Irinel Antoniu Reclamantul depune un contract in copie, cu mari obligatii financiare pentru parat. Reclamantul sustine copia contractului cu un martor care declara ca l-a ... (vezi toată discuția)