avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul unui apartament ...

Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca proprietarul unui apartament prin care trece coloana comuna de gaze,sa plateasca singur reparatia (demontarea coloanei,apoi remontarea ei de la et.4 pina la patrer),deoarece s-a constatat o scurgere de gaze la un fiting de tipT,montat pe coloana,care alimenteaza cu gaze apartamentul meu.Din coloana respectiva se alimenteaza cu gaze 5 apartamente.Exista o lege care reglementeza aceasta speta?Multumesc David D
Da, este legal, defectiunea nu a fost pe partea comuna :
Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
...................................
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;
[ link extern ]

Ce e dupa punctul de distributie, e proprietate individuala.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iulie 2023
latka, utilizator
@DavidDinea

Fitingul tip „ T ” redus, are trei părți filetate două fiind pe coloana comună. Chiar dacă avem în vedere că acea coloană comună trece prin apartamentul dvs.), depinde pe la care îmbinare se produce scurgerea de gaze, dar în general acel fiting „T” redus este considerat a face parte din coloana comună. Instalația proprietate individuală se consideră începând imediat după acel „T”, fiind o chestiune de strictă interpretare.
robert1958, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apreciez raspunsul dat de @robert 1958 si nu achiesez opinia d-lui moderator - care ne arata din nou, articolul de lege care tocmai ne clarifica in limba romana, care este partea comuna si care este parte individuiala, chiar si in acest caz. Pe acea conducta, dar mai in amonte, pot sa mai existe si alte ramificatii, robineti/canele sau elemente de siguranta. Toate acele accesorii apartin de proprietatea comuna si se "trateaza" ca atare.
In cazul descris, acea piesa de se numeste t-eu (cum scrie si @robert1958) este montat pe conducta care reprezinta partea comuna si face parte integranta din aceasta.
Va amintiti dom' latka, saptamana trecuta discutaram despre o situatie aproape identica, dar aflata in gheu, pe parte de apa rece. Ajunsesem la concluzia ca partea filetata a conductei care merge spre apometru (partea orizontala), este proprietate individuala, iar conducta verticala cu toate piesele adiacente (t-euri de ramificare, robinete) reprezinta parte comuna.
Asadar, @DaviDinea, raspunsul nostru este ca conducta verticala de gaze naturale cu toate piesele adiacente reprezinta parte comuna. Ca neetansietatea a fost gasita la t-eul de ramificatie spre locuinta dvs., nu trebuie privita ca fiind o defectiune a instalatiei dvs., costurile cu reparatia trebuind a fi reparizata celor 5 proprietari (in opinia mea, in mod egal - gandindu-ma ca fiecare locuinta are doar cate o bucatarie, deci, cate un singur bransament; daca are mai multe bransamente, discutia este alta).
Succes!
Adam Grecu, utilizator
Multumesc pentru raspuns.Defectiunea a fost in elementul de distributie,adica elementul numit fiting" tip T",care are conectat la coloana intrare-iesire si o deviatie spre aragazul meu.Elementul respectiv este parte comuna a coloanei din care se face distributia.Dupa acest "tip T",cred ca urmeaza partea proprietate individuala,teava de aprox.0,5m si un robinet.
DaviDinea, utilizator
Multumesc pentru raspuns.Eu cred ca elementul de tip T nu poate fi impartit in doua,fiind o piesa turnata care are o intrare,o iesire si o deviatie.Scurgera a fost detectata la imbinarea dintre element si intrare coloanei.

Alte discuții în legătură

Plata reparatie teava comuna apa rece stef55 stef55 Buna ziua, Locuies la bloc si avem contorizare individuala apa rece si calda (de la subsol fiecare apartament are separat trasa conducta (pexal)de apa calda ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)
Debransare gaze. IANCUDAN IANCUDAN Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc racordat la reteaua de gaze. Prin apartamentul meu trece coloana de gaze la care sunt racordate 9 din 11 apartamente. Doua ... (vezi toată discuția)