Buna ziua! Am urmat academia militară și am fost cadru militar, mi am dat demisia după aproape 3 ani și urmează probabil să plătesc cheltuielile de școlarizare. Înainte să fiu trecut în rezervă am discutat cu cei de la financiar despre cercetarea administrativă, și mi au spus că în maxim 2 luni o sa fiu sunat sa îmi fie adus la cunoștință rezultatul și suma pe care trebuie sa o plătesc. Au trecut aproximativ 7 luni de atunci și nu am primit nimic nici nu am fost sunat. Care sunt termenele pentru cercetarea administrativă ? Se poate prescrie aplicarea deciziei de plata a cheltuielilor de școlarizare ?
A doua situație ar fi că pe timpul cât am fost angajat am făcut am făcut două cursuri pe fonduri europene. Nu am semnat nimic pentru ele și nu am fost înștiințați că trebuie plătite în caz că îmi dau demisia. Când trebuia să fiu trecut în rezervă mi au spus că nu îmi accepta demisia dacă nu semnez (după un an și jumătate ) că îmi asum sa plătesc în caz că plec. Cum trebuia să plec la alt job am fost constrâns să semnez documentele cu data de acum mai bine de un an. E posibil că asta se fie motivul pentru care întârzie cercetarea ? Cum o să îmi ia bani ca prejudiciu pentru aceste fonduri europene nerambursabile? Nu este vorba de banii statului precum este in cazul cu cheltuielile de școlarizare . Va rog sa mă sfătuiți care sunt măsurile legale și dacă se poate face ceva
Obligarea la restituirea sumelor încasate fără drept, a contravalorii bunurilor ori serviciilor nedatorate, se poate face numai în cazurile în care paguba a fost constatată în cel mult un an de la data primirii sumelor sau bunurilor ori de când au beneficiat de serviciile nedatorate. În cazul constatării pagubei după un an de la data primirii sumelor sau bunurilor ori a beneficierii de serviciile nedatorate, dar nu mai târziu de 3 ani de la aceasta data, răspunderea materială se va stabili în sarcina celor din vina cărora s-a produs paguba.
Acoperirea pagubelor, precum și restituirea sumelor sau plata contravalorii bunurilor ce nu mai pot fi restituite în natura ori a serviciilor nedatorate, recunoscute, se fac prin angajament de plata, în scris, al celui în cauza. În acest caz angajamentul de plata constituie titlu executoriu de la data semnării acestuia.
Mulțumesc. Înțeleg. Dar cu privire la faptul că dispoziţiile art. 25, 27-43 şi 47 din Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor sunt neconstituţionale. Un coleg care și a dat demisia în decembrie 2022 a fost chemat în iunie 2023 sa fie înștiințat de cat are de plata. Nu era atribuția instanței ? A fost informat că dacă nu semnează că este de acord cu plata instituția nu trimite decizia de plata la ANAF dar o sa fie dat în judecată pentru calculul sumei de plata și va plăti și cheltuieli suplimentare. Este normal sa se desfășoare lucrurile așa ? Mă gândeam că trebui sa fiu somat de instanta pentru cercetarea administrativă. Cum ar trebui să meargă lucrurile ?
Civil sau militar
cioly
sunt cadru militar si din aceasta postura am comis urmatoarea infractiune: in anul 2008 am falsificat un contract de inchiriere a unui imobil, în sensul că ... (vezi toată discuția)