avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daune apartament din cauza acoperisului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daune apartament din cauza acoperisului

Buna ziua,
Anul trecut am cumpărat un apartament într-un bloc nou. Dupa mutarea în apartament, de-a lungul timpului, am observat infiltrații în pereții exteriori ai apartamentului.
Aceași problema o au și alti vecini. Umiditate crescuta, glet sau tencuiala umflata din cauza umidității.
Recent s-a aflat că acoperișul blocului nu este izolat corespunzător și de aici, probabil și problemele din apartamente.
Dezvoltatorul încă deține apartamente nevândute in bloc, la ultimul etaj.
De asemenea, asociația de proprietari nu este prea implicată în rezolvarea problemei.

Întrebarea mea este: care ar fi pașii de urmat pentru a putea rezolva problema acoperișului ?
Cel mai recent răspuns: gyagya , utilizator 17:18, 17 Februarie 2024
Adresati-va dezvoltatorului ca e obligat sa asigure garantie daca constatati ca vine de undeva apa.
Nu are cum sa vina de la acoperis mai ales ca deasupra sunt multe apartamente.

In primul an dupa terminarea oricarei constructii trebuie aerisire foarte mare si chiar si dezumidificator pana se usuca peretii daca locuiti acolo.
Eu unul cred ca este de la dv proprietarii care trebuia sa lasati sa se aeriseasca non stop.
La altii li s-a umflat si parchetul dupa ce au zugravit mesterii blocul fiind nou si ei nelasand geamurile deschide cae frig afara.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iulie 2023
ricadinas, utilizator
Am folosit dezumidificator tot sezonul rece, plus ferestre deschise în sezonul cald (astfel formanduse curenți de aer care ar trebui sa ajute la uscarea pereților).
Tind sa cred că problema este acoperișul din cauză că pereții se umezesc in urma ploilor abundente.
De asemenea pe acoperiș se vede un strat de polistiren care e acoperit cu o copertina. De aici ai ideea că umezeala din pereți e defapt apa care provine de pe acoperiș
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
m_alinn, utilizator
Deschiderea ferestrelor era tot in sezonul rece ca sa scada umiditatea combinata cu dezumidificator, ca in sezonul cald va trebui sa folositi aer conditionat sau dezumidificator cu geamurile inchise dar dezumidificatorul va creste caldura cu 1 2 grade.
In urma ploilor abundente creste umiditatea de aici si problema.
Cat aveti umiditatea in apartament?

VALOARILE NORMALE ALE PRESIUNII AERULUI SE INCADREAZA INTRE 755 – 765 mm coloana Hg

Presiunile scazute semnaleaza ploi si alterarea conditiilor meteo, afectand totodata persoanele cu hipertensiune arteriala.
Presiunile superioare celei normale semnalizeaza imbunatatirea conditiilor meteo
UMIDITATEA

VALOARILE NORMALE ALE UMIDITATII SE INCADREAZA INTRE 30-60% - UMIDITATEA
RELATIVA A AERULUI.
Valori ale umiditatii inferioare celor normale favorizeaza deshidratarea, cu efect nefavorabil asupra cailor respiratorii.
Umiditatea relativ ridicata genereaza conditii favorabile inmultirii agentilor patogeni sau alergenilor.
Cateva din domeniile de umiditate relativa in care agentii prezentati devin mai agresivi:

bacteriile: 0-30% si 60-100%
virusii: 0-50% si 70-100%
ciupercile: 60-100%
parazitii: 50-100%
infectiile respiratorii: 0-50%
rinitele alergice si astmul: 0-40 si 60-100%

In concluzie, umiditatea relativa a aerului de 50% este cea mai favorabila pentru un microclimat sanatos in casele noastre.
Cum obtinem o umiditate relativ favorabila?
In cazul in care, iarna, inregistram valori ale umiditatii relativ scazute (sub 30%), se recomanda
folosirea unor: aparate de umidificare mecanica (umidificatoare) care controleaza automat procesul: umidificatoare de radiator, care sunt vase cu apa, agatate de acest radiator.
In cazul in care, vara, se inregistreaza valori ale umiditatii relativ ridicate (peste 55%), este bine sa folosim: aparate de aer conditionat care, simultan cu racirea aerului, conduc la scaderea valorilor umiditatii relative a acesteia; sa renuntam la sursele producatoare de umiditate excesiva si sa aerisim frecvent incaperea (solutie valabila si iarna).
In toate cazurile descrise anterior, o ventilare supravegheata a incaperilor casei noastre este cu atit mai necesara.
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Problema nu este legata de gradul de umiditae acceptabil si nici de metodele pe care sa le folositi pentru a scadea umiditatea (usi deschise, etc.).

Problema se arata a fi un viciu al constructiei.

Acest lucru trebuie sesizat NEAPARAT IN SCRIS direct dezvoltatorului (sau mai exact, celui care v-a vandut apartamentul.) Pastrati orice fel de probe (poze, video-uri, martori, declaratii experti) din orice perioada, inclusiv atunci cand nu ploua, astfel incat sa se vada exact si fara dubiu care este diferenta si cand apare umezeala.

Dupa ce contactati dezvoltatorul, iar daca acesta nu doreste sa repare chestiunea, trebuie sa va pregatiti sa introduceti o atiune in instanta legata de aceste defectiuni/vicii ale constructiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

@m_alinn
Tind sa cred că problema este acoperișul din cauză că pereții se umezesc in urma ploilor abundente.


Dacă problemele apar cu precădere în urma ploilor abundente, este foarte posibil ca apa de pe acoperiș să se infiltreze pe sub polistirenul termoizolant și umezeala să se transmită de la exterior spre interior prin peretele care probabil este din BCA sau cărămidă.

Ferestrele deschise sau dezumidificatorul sau nu vă ajută suficient și în plus consumul este destul de ridicat, așa că cel mai indicat este să urmați sfatul dnei, Ana Av. Ranete.

Ca fapt divers, eu folosesc pe timp de iarnă un umidificator ( altfel am umiditate 25-30 % ) iar pe timp de vară un dezumidificator ( altfel am umiditate 70-75%), dar din cu totul și cu totul alte considerente.

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari, spatiu primarie nefolosit la parter amyclau amyclau Buna seara. Stiu ca atunci cand la ultimul etaj al unui bloc se izoleaza din cauza ca ploua in casa etc. toti proprietarii din blocul respectiv contribuie la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, exista o reglementare legala referitoare la inchiderea ... Giulianisi Giulianisi Buna ziua, Exista o reglementare legala referitoare la inchiderea ferestrelor de la subsol pe perioada anotimpului rece? Locuiesc la parter si in fiecare ... (vezi toată discuția)
Probleme infiltratii apa imobil nou stefanmhk stefanmhk Buna ziua, In anul 2011 am cumparat de la un dezvoltator (persoana fizica) un apartament cu 2 camere la parter intr-un bloc nou construit. La inceputul ... (vezi toată discuția)