avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se repartizeaza diferentele de apa in cadrul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se repartizeaza diferentele de apa in cadrul asociatiei de proprietari hotararii asociatiei conform legii 198/2018 art 15 alineat 3 litera F hotararii asociatiei

Cum ati hotarat in cadrul asociatiei sa repartizati diferentele de apa pozitive sau negative aparute intre apometrul general si suma apometrelor individuale ale locatarilor?

Diferentele de apa in cadrul asociatiei de proprietari se repartizeaza conform legii 198/2018 art 15 alineat 3 litera F
prin decizia fiecarei asociatii in parte.
hotararii asociatiei
Legea 196/2018
[ link extern ]

Legea 196/2018 ART. 15
(3) În cadrul adunării proprietarilor pentru constituirea asociației de proprietari se prezintă și se
adoptă statutul asociației de proprietari, care cuprinde cel puțin următoarele informații:
f) repartizarea cheltuielilor asociației de proprietari, conform legii;


Pentru sustinerea celor de mai sus atasam raspunsul ANRSC mai jos in link:
[ link extern ]
Raspuns primit de w_v_w_v in 2019 dar si de mine recent pentru a fi la zi si a nu avea probleme in cazul cand ajungem la judecatorie.

Conform legii vechi 230/2007 adunarea generala adopta un regulament propriu de repartizare a diferentelor de apa aparute la calcul intre intre apometrul general si suma apometrelor individuale ale locatarilor.
Conform legii 196/2018 acesta modalitate de repartizare se mentine si adopta in statut conform articolul 15 alineatul 3 .

Prin urmare adunare asociatia de proprietari stabileste modalitatea de repartizare acestor diferente care pot fi pozitive sau negative in diferite feluri:
-proportional cu consumul (cea mai logica intrucat diferentele aparute sunt generate de mijloacele de masura respectiv apometre cu exceptia avariilor)
-pe cota indiviza (logica doar in cazul avarilor)
-pe numarul de persoane (ilogica daca ai apometre)
-combinatii intre acestea de mai sus.

In mini grupul nostru al celor de pe AVOCATNET , care pastram legatura si in afara forumului ,am ajuns la concluzia ca diferentele de apa aparute lunar sunt cauzate de apometre si ar trebui repartizate proportional cu consumul cu exceptia situatiei cand are loc o avarie si o vom repartiza in acea luna pe cota indiviza, doar daca diferenta de apa este pozitiva (apometru general- suma apometre individuale)

Pentru sustinerea celor de mai sus atasam raspunsul ANRSC mai jos
[ link extern ]
Raspuns primit de w_v_w_v in 2019 dar si de mine recent pentru a fi la zi si a nu avea probleme in cazul cand ajungem la judecatorie.

si argumentam prin urmatoarele situatii:

Exemplu: daca in luna respectiva apometrul general arata 20m3 si in bloc au fost doar 2 apartamente locuite respectiv:

- Ap 1 cu un consum declarat de 6m3 si

- Ap 2 cu un consum declarat de 4m3,

diferenta pozitiva de 10 m3 (20-6-4=10) va fi repartizata la cele 2 apartamente proportional cu consumul acestora.

Acest lucru se poate face in 2 moduri ambele ducand la acelasi rezultat:

Varianta 1: Ap 1 plateste 12m3 si Ap 2 plateste 8m3 , dar afisand la rubrica metri cubi consumati un consum de apa rece mai mare decat cel pe care l-a declarat locatarul acesta nu isi poate verifica daca este luat in calcul consumul declarat de el.

Varianta 2: Impartim factura sa zicem 100 lei la consumul declarat total al locatarilor si rezulta astfel un nou pret pe m3 care este inmultit cu consumul declarat de locatar. Astfel fiecare plateste consumul declarat inmultit cu noul pret recalculat, rezultand astfel repartizarea diferentelor proportional cu consumul. In felul acesta locatarul isi poate verifica consumul de apa rece, respectiv apa calda.

Nu am gasit relevanta repartizarea diferentei de consum in functie de nr persoanelor in aceasta problema mai ales ca sunt numeroase situatiile cand consumul este negativ si nu ai putea sa repartizezi o diferenta negativa pe numarul de persoane.

La fel repartizarea pe suprafata unde nu ai putea repartiza diferente negative si mai ales unor apartamente nelocuite.
Asadar noi repartizam lunar diferentele proportional cu consumul cu exceptia situatiei cand are loc o avarie (spargere a unei tevi ) si in luna aceea daca sunt diferente pozitive le repartizam pe cota indiviza iar daca sunt negative tot proportional cu consumul.
Multumim si asteptam si alte modalitati doar cu argumente referitoare la decizia aleasa.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
Nivea, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:33, 25 Iulie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrucat fac parte din grup sustin cele de mai sus si mentionez ca fix asa repartizam si noi.
Speram asa cum ati discutat cu doamna administrator Manuela Rasina sa fixeze discutia imediat dupa discutiile fixate de doamna Elga ca nu a mai facut nimeni ordine de la dansa pana azi.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator
@Nivea

1. ANRSC nu este o autoritate care sa poata exprima opinii in drept, in ceea ce priveste modul de repartizare a unor cheltuieli intr-o asociatie de proprietari. Cel mult isi poate da cu parerea, nefiind izvor de drept.. Iar ANRSC se ocupa doar de apa, in schimb art. 82 din legea 196/2018 vorbeste de mai multe utilitati publice.

In plus art. 15 din legea 196/2018 se completeaza cu art 22 din lege :
Secţiunea a 2-a Regulamentul condominiului
Articolul 22
(1) Proprietarii din condominii trebuie să adopte un document scris cu privire la regulile și condițiile de folosință a părților comune ale condominiului și normele de conduită și bună vecinătate dintre proprietari, numit regulament al condominiului.

Apa nu este parte comuna a condominiului, asa cum e descris la art. 35 din aceeasi lege.
Deci, oricum ANRSC bate cimpii.

2. Povestea cu mai multe metode de impartire a diferentelor intre suma apometrelor individuale si valoarea consumului lunar indicata de apometrul de bransament este mai veche de aparitia legii 196/2018.

3. Nu exista nici o prevedere in legea 230/2007 care sa spuna ca :
"adunarea generala adopta un regulament propriu de repartizare a diferentelor de apa aparute la calcul intre intre apometrul general si suma apometrelor individuale ale locatarilor."
[ link extern ]

4. Articolul privind repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane din legea 230/2007 nu spune nimic despre aplicabilitate, e foarte laconic.

5. Articolul 82 din legea 196/2018 descrie exact si motivul pentru care se aplica si pentru ce :

Articolul 82
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune

6. Cind valoarea dintre consumul aratat de contorul de bransament este mai mare decit suma contorilor individuali, diferenta pozitiva, pot fi mai multe cauze :
- scurgeri pe reteaua interna, deci acea apa nu mai trece prin apometrele individuale
- apa foarte dura ce se depune pe turbina apometrelor individuale, astfel incit le face sa arate mai putin la debite mici ; turbina apometrului de bransament e in plan vertical si e mai putin afectata, apometrele individuale au turbina in plan orizontal si una dintre fortele ce se manifesta puternic la debite mici este forta gravitationala

7. Cind valoarea dintre consumul aratat de contorul de bransament este mai mica decat suma apometrelor individuale, adica diferenta e negativa, caz extrem de rar , exista o singura cauza. Numarul consumatorilor fiind foarte mic, in raport cu numarul total de locuinte din condominiu exista o problema tehnica a furnizorului de apa :
- Contorul general de bransament este dimensionat pentru consumul numarului de locuinte, nu dupa numarul foarte mic al consumatorilor la un moment dat
- Exista un factor numit R - rangeability (in engleza), ce desemneaza raportul intre cel mai mare debit masurabil cu precizie garantata si cel mai mic debit masurabil cu precizie garantata. Acest factor face ca acel contor de bransament sa nu mai masoare la debite mici de zeci de litri, pe care le simte un apometru individual. Intr-o luna se aduna acea diferenta negativa de citiva metri cubi.

Prin urmare, in astfel de cazuri, cantitatea reala consumata e indicata mai degraba de apometrele individuale.
Fiind un caz extrem de rar si neprevazut in vreo lege, se poate folosi orice metoda, pentru ca nu are importanta, din moment ce furnizorul de apa iese in pierdere.

8. Avariile intre apometrul de bransament si cele individuale sunt cazuri rare, nu obisnuinte lunare, adica nu se poate stabili o regula. Dar cert acea cantitate de apa trebuie platita. Eu as imparti-o pe numar de proprietari, e o "vina" comuna, fiecare are un vot pe proprietate, e echitabil sa participe la bine si la rau in acelasi mod.

Prin urmare, dat fiind faptul ca, in realitate se discuta pe acest forum cu preponderenta despre cazul cu diferenta pozitiva, consider pe buna dreptate ca trebuie aplicata singura metoda legala cunoscuta, adica art. 82 din legea 196/2018.

Persoanele consuma apa, nu apometrele !
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si eu aplic cele spuse de doamna Gabriela (NIVEA) intrucat ne sfatuim atat cu dansa cat si cu ceilalti discutie.

Domnule Latka

Vedeti dv ca practica bate teoria si experianta nu te lasa sa uiti. Daca va uitati in discutia Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari a doamnei ELGA gaseasti acolo lege de pe vreamea cand nu erati pe acest forum.

Legea 230/2007 avea si normele de aplicare HG 1588/2007 si acolo era un articol 40 pe care vi l-a scris de nenumarate ori utilizatorul w_v_w_v .
Aveti si raspunsul in care ii spuneti utilizatorului w_v_w_v ca nu toata lumea avea un astfel de regulament de exemplu asociatia unde locuiti,dar ati uitat si apoi ati sters ca fiind offtopic.

HgG 1588/2007

Art. 40. –
(1) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire la asigurarea gradului de
montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin
decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda
prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.

Referitor la raspunsul ANRSC este maxim ce avem din 2019 pana azi.
Cand vom avea de la curtea constitutionala ceva sau din alta parte punem aici.

Vedeti dv articolul 82 zice:
fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
si acest lucru anuleaza ideea ca aceste diferente se pot repartiza pe persoane daca ai apometre.

6
Referitor la cele scrise aici 5 din mini grupul nostru locuim si suntem presedinti cenzori etc in blocuri noi unde nu exista pierderi nicaieri.
7
Mai mult impreuna cu ei am verificat la undezvoltator in bloc nou cu apartamente noi nefolosite(dar vandute toate) si care aveau apometre noi si situatia arata exact asta :
Am lasat sa curga apometrele individuale si am verificat cum se reflecta asupra apometrului general in conditii de bloc nou nevandut si rezultatul a fost asa:

Cand consumatorii sunt putini (am deschis usor fin 5 robinete =apometre individuale )raportat la apometrul mare de branasament gigant nu se simte nimic la bransamentul general (Minol de 16m3 pe ora)
La deschiderea tot asa usor finut a celui de-al 6 lea robinet =apometru individual a facut ca marele contoar de bransament sa inceapa sa sesizeze dar tot mai putin decat suma celor 6 apometre.
Ca un urias care nu simte o furnica pe el.
Apoi cand am deschis foarte multe apometrul general recupera si daca porneam de la T zero si le deschideam si comparam apometrul general inregistra mult mai mult decat suma apometrelor individuale.

Pe scurt cum spunea doamna Elga si domnul Adriantot am facut farmacie.
La un an dezvoltatorul respectiv a mai terminat un bloc si acolo a pus apometre radio de la ISTA inclusiv la bransamentul general si am testat iar si diferenta a fost foarte mica.

Desi apartamentele erau terminate si vandute dar nefolosite cum se intampla in multe blocuri din Bucuresti pe soaseaua Nordului a avut loc o avarie.
Intrucat era garantia dezvoltatorului acesta a remediat in subsol teava ca urmare a unui defect de fabricatie caz in care firma a zis ca acopera daunele dar nu erau.
Intrucat s-a considerat ca toata teava mare grosa (PPR de 63) poate fi asa s-a inlocuit toata ca era din acelasi lot din care fusese cea cu problema.


Vedeti dumneavoastra avariile sau spargerile au loc indiferent daca locuiesc sau nu persoane in bloc si nu din vina oamenilor
Cand e din vina unui om ala plateste.
Prin urmare ar fi absurd sa imparti pierderile unei avarii pe numar proprietari.
Unii au acolo apartamente duplex cat 2 etaje de peste 1600metri 2 ia altii cate 4 pe etaj de ~200metri patrati.
Asa ca de ce sa plateasca pierderea de apa pe proprietari cand ar fi normal si logic credem noi sa fie pe cota indiviza la avarie exact cum ar fi fost si costul tevii daca ar fi fost platita de asociatie si nu de dezvoltator.
In rest prin modalitatea de distribuire a pierderilor proportional cu consumul este cea mai logica si are numeroase avantaje:
-poti distribui atat diferentele negative cat si cele negative
-nu reprezinta un motiv in plus de a se sustrage locatari de la declararea numarului de persoane cum este la repartizarea pe persoane
-nu enervezi proprietarii care nu locuiesc si nu au facut nimic gresit cum s-ar intampla la metoda pe cota indiviza
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
ricadinas, utilizator
ricadinas a scris:


HgG 1588/2007

Art. 40. –
(1) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire la asigurarea gradului de
montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin
decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda
prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.


Zice ceva la acest articol de repartizarea diferentelor dintre contorul de bransament si suma apometrelor individuale? Nu.
Zice cumva de metoda proportionala cu consumul ? Nu.
"Regulament propriu care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective" inseamna cum se citeste apa sau cum se raporteaza indexul, in ce perioada, cum se procedeaza cind unul nu a dat indexul samd

Eu am raspuns oricum corect, colega dvs. de grup a scris "adunarea generala adopta un regulament propriu de repartizare a diferentelor de apa aparute la calcul intre intre apometrul general si suma apometrelor individuale ale locatarilor"

Deci nici vorba de ce scrie la art. 40.

Iar acum acea lege e abrogata. Cu tot cu norme. Deci...pauza, nu aveti temei legal.A venit alta lege.


Vedeti dv articolul 82 zice:
fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
si acest lucru anuleaza ideea ca aceste diferente se pot repartiza pe persoane daca ai apometre.


Nu anuleaza deloc, nu cititi corect .
Pierderile (diferentele) sunt intre apometrul de bransament si cele individuale.
- cu ce masurati aceste pierderi ? ce trece prin apometru in casa se masoara, dar pe traseu nu daca scapa pe instalatia interioara in mai multe locuri, deci cum spune la lege , nu sunt dispozitive de masurare
- pot fi datorate, cum zice la art. 82, "datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii", adica sa fie apa dura, putin consumatori in condominiu, contor de bransament prost dimensionat, turbina axiala la cel de bransament, tangentiala la cele individuale, etc.

Dar, fiind diferenta pozitiva, sunt considerate pierderi, nu se regasesc in apa inregistrata de apometrele individuale.

Restul sunt povesti !

Prin urmare nu mi-ati demonstrat prin nici un temei legal ca AG are dreptul sa faca un regulament al repartizarii diferentelor.
Cu atit mai mult prin metoda proportionala cu consumul.

Deci singura metoda, prezenta in legea 196/2018 la art. 82 ramine cea valida.

Fara nici o legatura sau apropo, asociatiile de proprietari din orasul in care locuiesc folosesc acest punct de vedere, una dintre asociatii a intrebat serviciul specializat din primarie si a venit raspunsul ca aceste "pierderi" se repartizeaza conform art. 82.
Am vazut din intimplare anuntul afisat la acea asociatie, la avizier.

Oricum, nu exista un alt temei legal.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnul moderator lasati-o incolo de contrazicere ca scria clar la art 40 din HG 1588/2007
costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin
decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari,


Gasiti regulamentele la sectia pusa de doamna Elga si domnul Adrian Tototlici care incep fix asa:
Conform art 40 care prevede.:
costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin
decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari,

comitetul executiv hotaraste...:


Vedeti dv cei care au facut legea veche 230/2007 si normele ei HG 1588/2007
au scris asa:
SECTIUNEA a 3-a
Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale
Art. 39. -
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece si canalizare; apa
calda menajera; energia termica, combustibilul si apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale;
incalzirea apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale sau in
functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile.
Art. 40. –
(1) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire la asigurarea gradului de
montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin
decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda
prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.


Adica articolul cu regulamentul propriu de repartizare a acestor utilitati (apa sau incalzire) il incadra la cheltuieli individuale legate de repartitoarele de costuri ca ele le produceau adica apometrele.

In legea 196/2018
[ link extern ]
avem
SECȚIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale
ART. 83
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece și
canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei
calde; gaze naturale; încălzirea proprietății individuale.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor
individuale, în funcție de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice și
metodologiilor elaborate de autoritățile naționale de reglementare sau de autoritățile
administrației publice locale, sau în funcție de alte criterii în baza cărora se pot individualiza
consumurile, cu respectarea legislației și a reglementărilor în vigoare.


Observati ca articolul cu regulamentul a fost transformat in :
sau în funcție de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislației și a reglementărilor în vigoare
si apoi impreuna cu articolul
Legea 196/2018
ART. 15
(3) În cadrul adunării proprietarilor pentru constituirea asociației de proprietari se prezintă și se
adoptă statutul asociației de proprietari, care cuprinde cel puțin următoarele informații:
f) repartizarea cheltuielilor asociației de proprietari, conform legii;


ajungem iar sa stabilim in asociatie doar ca trebuie trecut si in statut.

Asta e gresala legiuitorului care trebuie sa prevada o modalitate logica de repartizare a diferentelor si pozitive si negative.
Acum eu ma bucur ca am lunar de cand am cerut verificarea apometrului (prin punerea unuia nou dupa sau inaintea lui) doar diferente negative. Am platit destul si diferente pozitive si cand am observat ca e defcat si inregistreza mult in plus am lasat asa si nu am solicitat banii inapoi.
Acum uite ca e si invers.

Nu ne-ati lamurit cum facem cu diferenta negativa cand alegi sa pui diferentele de apa cum spuneti dv ca zice legea prin art 82 pe persoane?
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre consumul ... HAV05 HAV05 Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale se repartizează ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza pierderile de apa? znicolae9 znicolae9 Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc repartizeaza pierderile de apa in mod egal pe apartamente. Este corect? Personal mi se pare incorect ... (vezi toată discuția)
Proprietar care nu declara consumul de apa Paulishta Paulishta Buna dimineata. Doresc sa va expun o situatie din blocul in care locuiesc si va rog sa ma ajutati indicandu-mi cui trebuie sa ma adresez pentru ... (vezi toată discuția)