@Nivea
1. ANRSC nu este o autoritate care sa poata exprima opinii in drept, in ceea ce priveste modul de repartizare a unor cheltuieli intr-o asociatie de proprietari. Cel mult isi poate da cu parerea, nefiind izvor de drept.. Iar ANRSC se ocupa doar de apa, in schimb art. 82 din legea 196/2018 vorbeste de mai multe utilitati publice.
In plus art. 15 din legea 196/2018 se completeaza cu art 22 din lege :
Secţiunea a 2-a Regulamentul condominiului
Articolul 22
(1) Proprietarii din condominii trebuie să adopte un document scris cu privire la regulile și condițiile
de folosință a părților comune ale condominiului și normele de conduită și bună vecinătate dintre proprietari, numit regulament al condominiului.
Apa nu este parte comuna a condominiului, asa cum e descris la art. 35 din aceeasi lege.
Deci, oricum ANRSC bate cimpii.
2. Povestea cu mai multe metode de impartire a diferentelor intre suma apometrelor individuale si valoarea consumului lunar indicata de apometrul de bransament este mai veche de aparitia legii 196/2018.
3. Nu exista
nici o prevedere in legea 230/2007 care sa spuna ca :
"
adunarea generala adopta un regulament propriu de repartizare a diferentelor de apa aparute la calcul intre intre apometrul general si suma apometrelor individuale ale locatarilor."
[ link extern ]
4. Articolul privind repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane din legea 230/2007 nu spune nimic despre aplicabilitate, e foarte laconic.
5. Articolul 82 din legea 196/2018 descrie exact si motivul pentru care se aplica si pentru ce :
Articolul 82
(1)
Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și
care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru:
apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune
6. Cind valoarea dintre consumul aratat de contorul de bransament este mai mare decit suma contorilor individuali, diferenta pozitiva, pot fi mai multe cauze :
- scurgeri pe reteaua interna, deci acea apa nu mai trece prin apometrele individuale
- apa foarte dura ce se depune pe turbina apometrelor individuale, astfel incit le face sa arate mai putin la debite mici ; turbina apometrului de bransament e in plan vertical si e mai putin afectata, apometrele individuale au turbina in plan orizontal si una dintre fortele ce se manifesta puternic la debite mici este forta gravitationala
7. Cind valoarea dintre consumul aratat de contorul de bransament este mai mica decat suma apometrelor individuale, adica diferenta e negativa, caz extrem de rar , exista o singura cauza. Numarul consumatorilor fiind foarte mic, in raport cu numarul total de locuinte din condominiu exista o problema tehnica a furnizorului de apa :
- Contorul general de bransament este dimensionat pentru consumul numarului de locuinte, nu dupa numarul foarte mic al consumatorilor la un moment dat
- Exista un factor numit R - rangeability (in engleza), ce desemneaza raportul intre cel mai mare debit masurabil cu precizie garantata si cel mai mic debit masurabil cu precizie garantata. Acest factor face ca acel contor de bransament sa nu mai masoare la debite mici de zeci de litri, pe care le simte un apometru individual. Intr-o luna se aduna acea diferenta negativa de citiva metri cubi.
Prin urmare, in astfel de cazuri, cantitatea reala consumata e indicata mai degraba de apometrele individuale.
Fiind un caz extrem de rar si neprevazut in vreo lege, se poate folosi orice metoda, pentru ca nu are importanta, din moment ce furnizorul de apa iese in pierdere.
8. Avariile intre apometrul de bransament si cele individuale sunt cazuri rare, nu obisnuinte lunare, adica nu se poate stabili o regula. Dar cert acea cantitate de apa trebuie platita. Eu as imparti-o pe numar de proprietari, e o "vina" comuna, fiecare are un vot pe proprietate, e echitabil sa participe la bine si la rau in acelasi mod.
Prin urmare, dat fiind faptul ca, in realitate se discuta pe acest forum cu preponderenta despre cazul cu diferenta pozitiva, consider pe buna dreptate ca trebuie aplicata singura metoda legala cunoscuta, adica art. 82 din legea 196/2018.
Persoanele consuma apa, nu apometrele !