avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietar care nu declara consumul de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietar care nu declara consumul de apa

Buna dimineata.
Doresc sa va expun o situatie din blocul in care locuiesc si va rog sa ma ajutati indicandu-mi cui trebuie sa ma adresez pentru solutionare.
De aproape 2 ani, proprietara apartamentului de sub cel in care locuiesc eu nu mai declara consumul de apa, pe motiv ca nu sta nimeni acolo. Pana aici totul e corect, in realitate ea locuind in alta parte. Insa, de cateva saptamani, a inceput sa vina la apartament mult mai des, face curatenie, ramane peste noapte, iar ieri chiar am vazut rufe intinse la uscat, la balconul apartamentui. Clar nu le-a spalat la rau! Cu toate acestea, pe listele consumului de apa inca nu apare trecut apartamentul pe care-l detine. Am trimis un mesaj administratorului asociatiei de proprietari, pentru ca n-am avut timp sa ajung la sediu, dar nu am primit niciun raspuns. Aici, pe forum, am tot citit ca adminstratorul se ocupa doar de probleme ale spatiului comun, dar, totusi, aceasta problema ne afecteaza pe toti, deoarece diferentele dintre apometrul de scara si citirile de la apartamente le platim cu totii.Eu declar luna de luna consumul real, mai mult, rotunjesc superior citirile, iar altii consuma si nu declara nimic. In acest fel, putem cere toti proprietarii, prin rotatie, sa fim scosi de la plata apei, nu?
Intrebarea mea este cui trebuie sa ma adresez pentru solutionare?
Societatea furnizoare de apa nu este cooperanta, nefiind obligata sa-mi demonstreze daca a montat sigilii pe apometrele vecinei.

Multumesc mult.
Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2023
Paulishta, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 22:47, 7 Septembrie 2023
Asociatia are treaba in ceea ce priveste sigiliiele si apometrele din interior nu furnizorul de apa.
Daca in asociatia dv pierderile s-ar imparti proportional cu consumul nu ar trebui sa va mai faceti griji de acest fel,
Desemenea daca ati monta apometre cu citire radio nu ar mai caonta cine declara sau uita.
La noi nu avem inca apometre cu citire radio dar toti trebuie sa triita poze cu apometrele nu sa declare ei rotunjind in jos sau sus.
In plus diferentele se pun proportional cu consumul adica apometrele produc diferente ele sa o suporta in functie de consum.
Chiar asa, apometrele sa plateasca consumul, pentru ca produc, mai nou, diferente. :)
Atunci sa fie bagate apometrele pe lista de cheltuieli lunare, nu persoanele ce o consuma.

Lasind gluma la o parte (nu eu am scris textul de mai jos) am rugamintea sa nu mai dezinformati oamenii, cel putin pe acest forum.

Daca in asociatia dvs. si grupul de prieteni, de aceeasi functie sau conexa, va puteti impartasi astfel de opinii, aici trebuie sa vorbim doar de temeiuri legale, nu de tot felul de "regulamente" de pe vremea defunctei si abrogatei legi 230/2007.

Deci, dupa cum scrie in legea 196/2018, diferenta dintre consumul indicat de apometrul de bransament si suma consumurilor apometrelor proprietarilor se imparte pe numar de persoane, pentru a fi repartizate fiecarui proprietar pe lista de cheltuieli lunare, asa cum scrie la art.82, deoarece consumurile acelei diferente /proprietar " nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuala in parte pe baza unor dispozitive de masurare/inregistrare, fie datorita naturii si caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de masurare/inregistrare."
[ link extern ]

w_v_w_v a scris:


In plus diferentele se pun proportional cu consumul adica apometrele produc diferente ele sa o suporta in functie de consum.

Ultima modificare: Joi, 7 Septembrie 2023
latka, utilizator
E doar interpretarea dv asupra articolului . Am vazut mai nou ca spuneti oamenilor ca si caldura pe casa scarii e tot pe persoane tot ca urmare a interpetarii articolului 82. Din legea 196/2018.

Da, spun asta, pentru ca energia termica este tot o forma de energie, ca si energia electrica, iar legea 196/2018 stabileste la art. 82 cum se repartizeaza energia pe spatiile comune. In plus, modul gresit in care repartizati dvs. e din regulamentul de aplicare a legii 230/2018, lege abrogata.
ABROGÁT= adj. (JUR.) anulat, desființat, invalidat, înlăturat, suprimat. (DEX)


Ati vazut ce zice ANRSC-ul.

Da, am vazut, ANRSC zice ca spuneti minciuni:
1. ANRSC zice ca NU are atributii sa reglementeze cum se repartizeaza consumurile de apa in condominii. Deci orice ar spune ANRSC e datul cu parerea.
2. Exista art. 82 din legea 196/2018 care spune cum se repartizeaza consumurile de apa care nu pot fi masurate pe proprietatile individuale, cum e acea diferenta intre consumul aratat pe apometrul de bransament si suma consumurilor aratata de apometrele individuale.


[ link extern ]
Daca o institutie a statului spune ca asociatiile isi stabilesc singure atunci asta facem.
Paulishta va rog verificati si discutia.

Utilizatorul va verifica pe raspunderea lui afirmatii mincinoase dovedite.

www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre consumul ... HAV05 HAV05 Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale se repartizează ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza diferentele de apa in cadrul asociatiei de proprietari hotararii asociatiei conform legii 198/2018 art 15 alineat 3 litera f hotararii asociatiei Nivea Nivea Cum ati hotarat in cadrul asociatiei sa repartizati diferentele de apa pozitive sau negative aparute intre apometrul general si suma apometrelor individuale ... (vezi toată discuția)
Impartire diferente consum apa andrei_70 andrei_70 Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de ... (vezi toată discuția)