avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre consumul ...

Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale se repartizează PROPORȚIONAL cu consumul conform:
• Această modalitate de repartizare a diferențelor la cosumul de apă rece se regăsește și în Normele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului (Anexa 12), elaborate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunale de Utilități Publice (A.N.R.S.C.)în baza prevederilor art. 21 alin. (2) lit. e) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 şi art. 16 alin (2) lit. b) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.Potrivit prevederilor art.9 (4) din aceste norme, cota – parte din diferența dintre volumul de apă rece aferent blocului/ scării și suma contoarelor din apartamente sau spațiile cu altă destinație decât locuință se repartizează proporțional cu consumul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație.
POT FACE CALCULUL ÎN ACEST MOD?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:19, 26 Mai 2023
Nu puteti face calculul in acest mod, deoarece ultima prevedere legislativa este legea 196/2018, a asociatiilor de proprietari. Aceasta lege prevede la art. 82 ca acea diferenta se imparte pe numarul de persoane.
[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va revine obligatia sa repartizati suplimentul consum apa conform disp L nr 196/2018-raportat la numar persoane
Puteti si este si recomandat, acesta proprotional cu consumul fiind modul cel mai realist de impartire a diferentelor.
Daca in legea veche 230/2007 asociatia era obligata sa faca un regulament in care sa specifice cum sa distribuie diferentele in In legea 196/2018
[ link extern ]
Nu este specificat nimic legat de diferentele de apa.
Articolul 82 se refera la consumul de apa fara apometre.
Poane ne explica si noua domnul moderator cum imparti diferentele cand iti ies cu minus la persoane.
Poate ne explica si cei ce sustin impartirea pe persoane cum imparti diferentele cand iti ies cu minus la persoane.
Puteti face o sesizare la anrsc si va vor explica dansii.



Ultima modificare: Vineri, 26 Mai 2023
ricadinas, utilizator
Distribuirea diferentelor proportional cu consumul este evident metoda cea mai logica si apropiate de realitate daca in luna respectiva nu a avut loc o avarie.
Apometrele sunt cele care genereaza aceasta diferenta si este normal ca diferenta sa fie distribuita fix proportional cu consumul arata de aceste apometre.
Norma metodologica este facuta de o primarie BUZAU parca si adoptata si de alte primarii apoi,
Norma este gasita in documentatia asociatiei de proprietari facuta de doamna ELGA dar pe care nu a mai actualizat-o nimeni.
Metoda cea mai simpal de distribuire a diferentelor de apa este prin pret.
Impartiti valoarea facturii la consumul de apa declarat si obtineti astfel un nou pret.
Pe lista de afisare afisati exact consumul declarat de fiecare pentru a isi putea verifica consumul si a nu exista discutii referitoare la ce a declarat.
Alaturi la cost inmultiti consumul declarat cu valoarea obtinuta in urma impartirii facturii la total consum declarat.
In felul asta ati distribuit diferentele care pot fi pozitive sau negative proportional cu consumul si ati lasat si consumul declarat de fiecare neatins sa poata fi verificat si sa nu existe comentarii .
Legea 196/2018
[ link extern ]
Firmele de citire radio a repartitoarelor repartizeaza conform hotararii adunarilor generale. Dar le explica mereu ca in toate cazurile diferentele sunt generate de apometre si prin urmare repartizarea proportional cu consumul este solutia care poate repartiza atat diferentele negative cat si pozitive.

In lunile in care a avut loc o avarie adica se sparge o teava sau un robinet si curge o cantitate mare de apa toate diferentele se repartizeaza pe cota indiviza.
Ultima modificare: Vineri, 26 Mai 2023
w_v_w_v, utilizator
Pentru toti cei care mai cred in formule de acum 20 de ani, sa va explic, desi nu cred ca unii vor intelege :
1. In momentul in care exista o lege specifica noua, tot ce a fost anterior nu mai are relevanta. Chiar daca a adunat-o cineva intr-o colectie . Nu are nici o importanta frumusetea, logica etc. Sau cum se spune popular, unde-i lege nu-i tocmeala.
2. Articolul 82 din legea 196/2018 este foarte clar si spune ca se aplica acelor utilitati printre care si apa "care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare." Nu spune ca se aplica la consumul de apa fara apometre, din moment ce la art. 32 din lege se spune clar ca toti proprietarii sunt obligati sa-si monteze apometre. Si art. 82 se refera in mod firesc la acele "pierderi" (diferenta dintre suma contorilor individuali si contorul de bransament) pentru ca intre contorul de bransament si cei individuali e o intreaga instalatie de distributie, unde pot exista scurgeri, neetanseitati, adica o cantitate de apa ce depinde de modul cum e facuta reteaua, de vechimea ei, de modul cum e intretinuta, de dimensionarea corecta a contorului de bransament , adica "datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii", iar acea cantitate de apa care nu se regaseste, nu mai trece prin contoarele individuale din moment ce e o "pierdere" , e intre doua masuratori, nu mai ajunge la consumatorul final, deci e "fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare".
3. Am explicat in postari anterioare ca supra-dimensionarea apometrului de bransament si lipsa masiva a proprietarilor din locuinte duce la masurarea inexacta a apei la debite mici si foarte mici (toate debitmetrele din lume, indiferent de metoda, au tendinta sa dea rasol in partea de jos a scalei) in favoarea consumatorului final. Nu intra la categoria "pierderi". Cantitatea aia de apa e masurata exact de contorii individuali, dar nu si de cel de bransament. Nu se incadreaza in cazul de la art. 82. E un caz foarte rar si nu se fac legi dupa ce se intimpla in ...Poiana Brasov. :)
4. ANRSC nu mai este abilitata din 2016, prin legea 51/2006, sa emita "Normele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului ". De aia s-a facut acest lucru in legea 196/2018.
[ link extern ]

Prin urmare, de acum inainte, pe acest subiect lamurit de mult, voi sterge toate acele povesti off-topic ale utilizatorului @w_v_w_v si troll-ilor pe care i-a invitat aici, fara alte comentarii.
Ultima modificare: Vineri, 26 Mai 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se repartizeaza diferentele de apa in cadrul asociatiei de proprietari hotararii asociatiei conform legii 198/2018 art 15 alineat 3 litera f hotararii asociatiei Nivea Nivea Cum ati hotarat in cadrul asociatiei sa repartizati diferentele de apa pozitive sau negative aparute intre apometrul general si suma apometrelor individuale ... (vezi toată discuția)
Proprietar care nu declara consumul de apa Paulishta Paulishta Buna dimineata. Doresc sa va expun o situatie din blocul in care locuiesc si va rog sa ma ajutati indicandu-mi cui trebuie sa ma adresez pentru ... (vezi toată discuția)
Impartire diferente consum apa andrei_70 andrei_70 Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de ... (vezi toată discuția)