Pentru toti cei care mai cred in formule de acum 20 de ani, sa va explic, desi nu cred ca unii vor intelege :
1. In momentul in care exista o lege specifica noua, tot ce a fost anterior nu mai are relevanta. Chiar daca a adunat-o cineva intr-o colectie . Nu are nici o importanta frumusetea, logica etc. Sau cum se spune popular, unde-i lege nu-i tocmeala.
2. Articolul 82 din legea 196/2018 este foarte clar si spune ca se aplica acelor utilitati printre care si apa "
care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare." Nu spune ca se aplica la consumul de apa fara apometre, din moment ce la art. 32 din lege se spune clar ca toti proprietarii sunt obligati sa-si monteze apometre. Si art. 82 se refera in mod firesc la acele "pierderi" (diferenta dintre suma contorilor individuali si contorul de bransament) pentru ca intre contorul de bransament si cei individuali e o intreaga instalatie de distributie, unde pot exista scurgeri, neetanseitati, adica o cantitate de apa ce depinde de modul cum e facuta reteaua, de vechimea ei, de modul cum e intretinuta, de dimensionarea corecta a contorului de bransament , adica "datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii", iar acea cantitate de apa care nu se regaseste, nu mai trece prin contoarele individuale din moment ce e o "pierdere" , e intre doua masuratori, nu mai ajunge la consumatorul final, deci e "fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare".
3. Am explicat in postari anterioare ca supra-dimensionarea apometrului de bransament si lipsa masiva a proprietarilor din locuinte duce la masurarea inexacta a apei la debite mici si foarte mici (toate debitmetrele din lume, indiferent de metoda, au tendinta sa dea rasol in partea de jos a scalei) in favoarea consumatorului final. Nu intra la categoria "pierderi". Cantitatea aia de apa e masurata exact de contorii individuali, dar nu si de cel de bransament. Nu se incadreaza in cazul de la art. 82. E un caz foarte rar si nu se fac legi dupa ce se intimpla in ...Poiana Brasov. :)
4. ANRSC nu mai este abilitata din 2016, prin legea 51/2006, sa emita "Normele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului ". De aia s-a facut acest lucru in legea 196/2018.
[ link extern ]
Prin urmare, de acum inainte, pe acest subiect lamurit de mult, voi sterge toate acele povesti off-topic ale utilizatorului @w_v_w_v si troll-ilor pe care i-a invitat aici, fara alte comentarii.