avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua. Am fost implicat în data de 26.07 intr un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua. Am fost implicat în data de 26.07 intr un accident ...

Buna ziua. Am fost implicat în data de 26.07 intr un accident de circulație soldat cu pagube materiale( 2 mașini , atingerea unui cap de pod care nu a fost avariat și 1 indicator rutier ușor atins) în urma căruia mi s a reținut permisul pentru 90 de zile fără amendă. Conform procesului verbal întocmit de poliție, articolul de prevedere este 102/3/g iar cel de sanctionare 98/4/d din OUG 195/2002. Fapta însă nu se încadrează în acest articol, având alcoolemie de 0 cu viteză redusă. Pot câștiga anularea procesului verbal pe motiv că articolul folosit este incorect? De asemenea județul menționat la datele personale este incorect. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 08:33, 28 Iulie 2023
Si fapta, regula pe care ati incalcat-o , cum e trecuta in PV de contraventie ? Depasire interzisa sau neacordare de prioritate ? Nu scrie si de accident ?

Art. 102/3/g este de sanctionare :
"(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
............................
g) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

Art. 98/4/d arata in ce clasa de amenzi va incadrati :

(4) Clasele de sancțiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.

Daca e trecut la rubrica "Fapta săvărșită este prevăzută de: art. ... din ... " art. 102/3/g din OUG 105/2002, asta se datoreaza faptului ca nu exista un articol care sa prevada ca neregulamentara o depasire interzisa, sau neacordare de prioritate cu accident.
[ link extern ]
Politistul a procedat corect.
Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2023
latka, utilizator

Iulian-Andrei a scris:

Buna ziua. Am fost implicat în data de 26.07 intr un accident de circulație soldat cu pagube materiale( 2 mașini , atingerea unui cap de pod care nu a fost avariat și 1 indicator rutier ușor atins) în urma căruia mi s a reținut permisul pentru 90 de zile fără amendă. Conform procesului verbal întocmit de poliție, articolul de prevedere este 102/3/g iar cel de sanctionare 98/4/d din OUG 195/2002. Fapta însă nu se încadrează în acest articol, având alcoolemie de 0 cu viteză redusă. Pot câștiga anularea procesului verbal pe motiv că articolul folosit este incorect sau o reducere a suspendării? De asemenea județul menționat la datele personale este incorect iar plângerea poate fi depusă doar pe raza județului unde s-a săvârșit fapta, deși conform Legii 254/2023 poate fi trimisă inclusiv în județul de reședință. Mulțumesc

Județul scris incorect e doar o eroare materială, nu veți avea câștig de cauză din acest motiv, sunteți identificabil prin alte date, CNP de exemplu.

În rest, chiar dacă nu credeti, polițistul a procedat corect, nu există în codul rutier să prevadă ca interzisa depășirea cu accident, ci doar depășirea interzisă, ca fapta. Sau neacordarea priorității cu accident, doar neacordarea priorității, ca fapta.

Doar dacă ați săvârșit altceva, nici măcar nu spuneți ce contravenție e trecută în PV.

Din partea mea, puteți depune plangere contraventionala, dacă dvs. aveți alta convingere.
În locul dvs. mi-as face griji pentru cele 30 de zile suspendare pe care le puteți lua, dacă nu treceți testul obligatoriu 13/15, conform art. 106.1 din Oug 195/2002.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara as fi interesat pentru următoarea problema dacă ... Georgel96 Georgel96 Bună seara as fi interesat pentru următoarea problema dacă se poate sa ma ajute cineva va rog frumos.in urma cu câteva zile am avut un accident intre sofer ... (vezi toată discuția)
Sanctionare contraventionala ptr neacordare de prioritate si ... ionut dg ionut dg Sanctionare contraventionala ptr neacordare de prioritate si accident ,este corect 9 puncte si 90 de zile fara permis ?.ptr ca legea zice ca se claseaza in ... (vezi toată discuția)
Conducere cu permis expirat buna ziua am iesit din parcare si am lovit usor ... paxvobis paxvobis permis expirat Buna ziua am iesit din parcare si am lovit usor o masina care circula pe drum.Am intocmit amiabila si am constatat ca peroana careia i-am lovit ... (vezi toată discuția)