avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Proiect animat, legalizare și drepturi de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Proiect animat, legalizare și drepturi de autor

Bună seara!
Am un proiect animat la care lucrez de 3 ani, iar de curând am pregătit o bandă desenată pentru lansarea lui. Tot este conceput până acum îmi aparține și aș vrea să știu dacă există posibilitatea să "legalizez" lucrarea prin drepturile de autor. Cum se procedează? Cât mă costă să fac acest document? Si unde trebuie să mă duc exact? Aștept un răspuns.
Mulțumesc și o seară frumoasă!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Ciurea , Avocat 10:31, 2 August 2023
Bună ziua,

Puteți solicita înregistrarea creației în registrele ORDA, însă înregistrarea nu este constitutivă de drepturi de autor (art. 4 teza a II-a din OG 25/2006). Intrați pe site-ul ORDA și urmați instrucțiunile de acolo: [ link extern ] /

Recunoașterea și protecția dreptului de autor se realizează în baza Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Astfel, art. 3 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 dispune că: „Este autor persoana fizică sau persoanele fizice care au creat opera”, iar art. 4 alin. (1) din aceeași lege prevede că: „Se prezumă a fi autor, până la proba contrară, persoana sub numele căreia opera a fost adusă pentru prima dată la cunoștința publică.”

Prin urmare, beneficiați de toate drepturile de autor (morale și patrimoniale) și de protecția acestora de la data realizării operei, în condițiile prevăzute de Legea nr. 8/1996.

Din punct de vedere practic, puteți folosi un disclaimer pentru a atrage atenția asupra faptul că sunteți autorul operei (spre ex: „dreptul de autor asupra creației aparține exclusiv autorului. Distribuirea, preluarea etc. nu este posibilă fără acordul prealabil al autorului” etc. etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor film Cornelissa Cornelissa Ce ar mai trebui facut pentru un film documentar creat de un amator, si înregistrat la ORDA, atata vreme cât aceasta înregistrare nu e constitutiva de ... (vezi toată discuția)
Contract drepturi autor pentru grafician. e corect tipul de contract? Mara011 Mara011 Buna ziua. Pot incheia cu o persoana fizica un contract de drepturi de autor pentru realizarea unor materiale de design grafic (poster, bannere online, ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor Alexurdea Alexurdea cum obtin drepturi de autor pentru o carte scrisa in engleza si ce vreau sa o public pe internet. Care sunt procedurile (vezi toată discuția)