avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare masa succesorala

Buna ziua. Sper sa ma puteti ajuta. Tatal meu a decedat acum 1 an si am vrea sa deschidem succesiunea. Suntem eu (casatorita, cu un copil) si fratele meu.

Tatal meu acumulase niste restante la intretinere pana in deces iar fratele meu s-a mutat de cateva luni acolo, si se pare ca a acumulat si el mai multe datorii la intretinere.

Nu stiu daca am mosteni jumate jumate avand in vedere ca am si un copil si inca nu stiu daca as vrea sa cedez partea mea sau nu. Ma intereseaza sa stiu care sunt cotele mostenite si daca se poate deschide succesiunea daca sunt datorii la intretinere. Stiu ca cele de la impozit trebuiesc platite inainte. Si inca o intrebare, va rog: se poate considera accept tacit din partea mea daca am acceptat ca fratele meu sa locuiasca acolo? El nu avea unde sa stea la acel moment. Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 28 Iulie 2023
UtilizatorB, utilizator
Cel mai recent răspuns: UtilizatorB , utilizator 09:31, 29 Iulie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul dvs este ruda de gradul 2, în raport cu tatăl dvs. Nu are nicio treaba.

Dvs si fratele, ca descendenți de gradul 1, veți împărți masa succesorala dupa tata în mod egal.
"Masa succesorala " cuprinde atât bunurile, cât și datoriile lăsate de tatăl dvs.
Folosirea, conservarea și administrarea bunurilor din masa succesorala sunt considerate acte de acceptare tacită.
Va multumesc tare mult pentru raspuns. Inteleg ca este un act de acceptare tacita folosirea, conservarea si administrarea bunurilor din masa succesorala (aici intra si datoriile). Asta inseamna ca am acceptat tacit sa renunt la partea mea in favoarea fratelui? Putem deschide succesiunea daca exista aceasta restanta la intretinere? Sau ea trebuie platita inainte? Si, inca ceva, daca eu "am acceptat tacit" ca fratele meu sa locuiasca acolo, presupun ca pot opta sa nu renunt la partea mea, in cazul in care as dori? Va multumesc
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta inseamna ca am acceptat tacit sa renunt la partea mea in favoarea fratelui?

Nu exista renunțare tacită la o moștenire. Renunțarea se face prin declarație autentica notariala.
Nu exista renunțare "în favoarea" cuiva. Se renunța pur și simplu.
Pentru ca sunteți 2 moștenitori, și unul renunta, ca efect al renunțării dvs, rămâne fratele. 2-1=1.
Asta nu înseamnă că renunțați în favoarea lui.

Putem deschide succesiunea daca exista aceasta restanta la intretinere?

Succesiunea este deja deschisa, prin însuși decesul tatălui dvs.
Procedura succesorala se poate deschide la cererea oricărui moștenitor sau a ambilor. Fie amiabil, la notar, fie în caz de neînțelegeri, la instanță.

Sau ea trebuie platita inainte?

O puteți plăti si înainte și după.
Dacă la data dezbaterii succesiunii figurati cu datorii acestea vor fi menționate în certificatul de moștenitor ca pasiv succesoral, urmând a fi suportat de moștenitorii acceptanti, proporțional cu cota fiecăruia.

Si, inca ceva, daca eu "am acceptat tacit" ca fratele meu sa locuiasca acolo, presupun ca pot opta sa nu renunt la partea mea, in cazul in care as dori?

Da.
Deocamdată și dvs și fratele sunteți "succesibili". Adică doar aveți vocație succesorala, însă niciunul dintre dvs nu este moștenitor sau proprietar.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc tare mult pentru răspunsurile detaliate. Am înțeles perfect. Va doresc o zi minunata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire prin uzucapiune ionmoromete ionmoromete Stiu ca titlul este un pic fortat dar ideea este urmatoarea; Dupa decesul bunicilor mei a fost deschisa succesiune iar fratii mamei au renuntat in favoarea ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire serbanalexandrescu serbanalexandrescu Buna ziua. In urma cu un an jumatate , tatal meu a murit. Mama mea traieste, si eu sunt unicul copil. In urma decesului tatalui meu , a ramas un apartament , ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)