avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legal să fii înregistrat audio-vizual pe scara ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legal să fii înregistrat audio-vizual pe scara blocului? ...

Este legal să fii înregistrat audio-vizual pe scara blocului?

Presedintele blocului în care locuiesc a descis să amplaseze o cameră de luat vederi (destul de ascunsă) în dreptul ușii lui. Aceasta filemează exclusiv holul - spațiul comun - și este atât de mică încât aproape nu poate fi observată. Eu locuiesc în bloc în calitate de chiriaș și am încercat de mai multe ori să îi cer filmările în care apar, dar acesta a refuzat sau m-a ignorat. Îmi simt intimitatea limitată de prezența acestei camere și nu mi se pare normal faptul că aceasta înregistrează toate conversațiile de pe hol. Prezența camerei nu este semnalizată nicăieri.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:12, 3 August 2023
Exista legislatie si procedura speciala pentru instalat sisteme de supraveghere in imobile de locuit in comun
Accesul la datele preluate si stocate de sistemele de supraveghere sunt permise numai persoanelor in drept
Nu pare că acea cameră face parte din sistemul de supraveghere al asociației - de ce deasupra ușii președintelui și nu la intrarea pe palier și de ce și înregistrare audio (în caz că e adevărat)?
Plus că obligatoriu trebuie să existe pictograma specifică.

Teodoraa12, cereți în scris accesul, sunt obligați să vi-l dea. Iar dacă nu primiți răspuns/acces în 30 de zile faceți o sesizare la ANSPDCP:
[ link extern ]

1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, presedintele ar trebui sa semnalizeze faptul ca spatiul este suprevegheat video si probabil nu v-ar mai deranja atat de tare.
Dar daca acea camera v-ar salva dintr-o situatie, mult discutata, aici pe forum, ar fi mai bine? Chiar nu stiti ce multa influenta are prezenta unei camere la intrarea in bloc, dar asa cu s-a mai scris, trebuie sa se semnalizeze ca spatiul este supraveheat video si doar acest aspect descurajeaza multi raufacatori, huligani, pedofili...
Mai cititi aici pe forum despre situatii asemanatoare.
Eu de exemplu am un vizor de usa (smart). Pentru ce l-am achizitionat, ca sa-mi spionez vecinii? Din contra, unul dintre vecini este f. multumit ca se vede f. bine si usa lui (vedere laterala). Blocul nostru are interfon cu sistem video + un sistem video cu 5 camere ( avem si sediul asociatiei in bloc). Sunt montate afise de atentionare explicite ca spatiul este supravegheat video.
Apoi, cum sa-i cereti omului filmarile, ce el se ocupa chiar cu filmarea chiriasilor, alta treaba nu are?
In fine, aveti optiunea sa discutati cu proprietarul dvs, eventual sa va mutati.
Succes!
Apoi, cum sa-i cereti omului filmarile, ce el se ocupa chiar cu filmarea chiriasilor, alta treaba nu are?

E un drept al oricui e înregistrat de un sistem video, d-le Grecu... Și oare de ce raportați situația asta la a dvs.? Vizorul nu are nicio legătură ce spune utilizatoarea.

Chiar nu stiti ce multa influenta are prezenta unei camere la intrarea in bloc

Are, numai că nu e vorba despre o astfel de cameră.


Ca să vedeți ce se poate întâmpla dacă nu se iau în considerare cererile cum e cea făcută de Teodoraa12 (ce-i drept, deocamdată doar verbal):
Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în luna decembrie 2021 o investigație la operatorul Kaufland România SCS și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 15 alin. (3) din Regulamentul General privind Protecția Datelor, referitor la dreptul de acces.

Ca atare, operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 14846,4 lei (echivalentul a 3000 EURO).

Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri formulate de o persoană vizată care a reclamat faptul că operatorul nu a furnizat o copie integrală a înregistrărilor video pentru un anumit interval orar în care aceasta a fost în incinta comercială respectivă.

În cadrul investigației efectuate, s-a reținut că reprezintă o obligație a operatorului comunicarea unei înregistrări video ce conține imagini care privesc persoana vizată, ca urmare a exercitării dreptului de acces de către acesta, iar comunicarea imaginilor se poate efectua de operator prin luarea măsurilor de obturare (”blurare”) a acelor imagini care ar putea să aducă atingere drepturilor și libertăților altor persoane fizice, dacă este cazul. Prin urmare, operatorul este obligat să adopte o serie de măsuri tehnice și organizatorice, pentru a permite deplina exercitare a dreptului de acces al persoanei vizate, cu respectarea, în același timp, a drepturilor altor persoane fizice.

Ca atare, Autoritatea Națională de Supraveghere a constatat că operatorul nu a comunicat complet respectivele înregistrări video solicitate, ceea ce constituie o încălcare a art. 15 alin. (3) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

[ link extern ]

In fine, aveti optiunea sa discutati cu proprietarul dvs, eventual sa va mutati.

Sunteți exagerat de dur. Îmi pare tare rău că am ocazia să spun asta.
Ultima modificare: Miercuri, 2 August 2023
Manuela Rășină, administrator
Doamna Rasina,
Ma raportez la mine pentru ca aceste vizoare smart sunt de fapt si de drept niste camere in toata regula, adaptate la functia de vizor de usa,dar care mai fac o multime de lucruri.
In fine, eu acum ar trebui sa raspund oricui trece prin fata usii mele, daca solicita, sa-i dau ceea ce camera, pardon - vizorul, trimite in cloud, pe bune?
Ne-am molipsit de-a binelea: la drepturi, inainte, la obligatii, inapoi !

Faza este sa nu confundam inregistrarile facute in cadrul unor magazine sau alte obiective economice unde se fura pe ruptelea, cu o amarata de camera care-mi protezeaza casa si este folosita doar in interes personal, fara a ca imaginile sa
fie facute/difuzate public - pentru ca se schimba "foaia"...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

cameră spion de supraveghere montată în vizorul ușii la bloc este legal ? olive75 olive75 Vecinul de la bloc și-a montat Cameră spion de supraveghere în vizorul ușii , este legal ?. Când vecinul de vizavi deschide ușa, filmează ce se petrece ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere irinoaia irinoaia buna ziua! am o intrebare cu privire la camerele de supraveghere. La noi la scara s-a facut adunare generala si in care s-a propus montarea de camere de ... (vezi toată discuția)
Camera video Dinte Dinte Buna seara! Am voie sa imi montez o camera de supraveghere deasupra usii mele, usa apartamentului? (mentionez ca locuiesc la bloc). Camera sa fie pe casa ... (vezi toată discuția)