Am promis intr-unul din topicurile forumului ca voi scrie procedura detaliata pentru cumpararea unei uscatorii / spalatorii din cadrul unui bloc.
Pentru o mai mare claritate si pt. usurinta redactarii, voi imparti mesajul in mai multe posturi.
Voi merge pe premisa unui bloc de locuinte, cu mai multe scari, fiecare dintre ele avand uscatoria / spalatoria proprie. Deasemenea, voi presupune ca imobilul in cauza are deschisa o carte funciara la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara
Etapele sunt urmatoarele:
1. Incheierea cu vecinii de scara a unui antecontract de vanzare cumparare
2. Somarea lor pe calea executorului judecatoresc pentru incheierea contractului propriu-zis
3. Redactarea actiunii
4. Efectuarea expertizei
5. Introducerea actiunii
6. Inscrierea in cartea funciara
Acest contract va reprezenta baza chemarii in judecata. Este de preferat aceasta varianta pentru ca pe aceasta cale se rezolva toate celelalte probleme legate de iesirea din indiviziune, dezmembrarea proprietatii, intabulare etc.
Intre vecini va trebui sa existe urmatoarea intelegere: se semneaza antecontractul dupa care promitentii vanzatori se comporta ca si cum ar refuza executarea lui. Promitentul cumparator ii cheama in judecata si cere obligarea lor la incheierea contractului propriu-zis.
Acest contract va contine:
1. Identificarea partilor:
- toti vecinii din scara blocului careia ii apartine uscatoria, cu numele complet, adresa, serie si numar de buletin (eventual alte date de identificare) in calitate de promitenti vanzatori. Atentie! daca persoanele in cauza sunt casatorite, este necesar angajamentul ambilor soti!
- desemnarea unui reprezentant din partea promitentilor vanzatori care sa asigure indeplinirea obligatiilor asumate (rolul lui va fi evidentiat in sectiunea dedicata somarii pe calea executorului judecatoresc)
- persoana care doreste sa cumpere spatiul, in calitate de promitent cumparator
2. Obiectul contractului:
- promisiunea de a vinde si respectiv de a cumpara spatiul prin act autentic (incheiat la notar), la o data ulterioara. De exemplu, la 15 zile calendaristice dupa incheierea antecontractului
3. Pretul:
- in mod obligatoriu, se va stabili un pret care va fi platit la data incheierii antecontractului si acest fapt va fi consemnat in cuprinsul inscrisului.
4. Alte clauze:
- asumarea de catre promitentii cumparatori a obligatiei de a incheia contractul de vanzare cumparare in forma autentica la data stabilita si efectuarea tuturor demersurilor necesare intabularii.
- desemnarea reprezentantului care va primi eventulele notificari adresate promitentilor vanzatori
- mentiunea numarului de exemplare in care a fost redactat actul (cel putin unul pentru promitentul cumparator si unul pentru reprezentantul promitentilor vanzatori)
- data si locul incheierii cotractului.
Conform intelegerii, vecinii vor lasa sa treaca termenul stabilit in antecontract fara a incheia actul notarial la care s-au obligat.
In aceste conditii, cumparatorul le va trimite o somatie prin executorul judecatoresc prin care ii va convoca la un birou notarial oarecare pentru perfectarea vanzarii. In caz contrar, ei vor fi pusi in intarziere.
Notificarea va fi adresata reprezentantului ales de catre vecini si va contine
1. Numele celui care face notificarea (cel care doreste sa cumpere)
2. Numele tuturor vecinilor implicati (a tuturor celor care au semnat antecontractul in calitate de promitenti vanzatori)
3. Data si ora la care sa se prezinte la biroul notarial, precum si numele notarului si adresa exacta
4. Mentiunea ca in cazul in care nu se vor prezenta, sunt pusi in intarziere.
Evident, vecinii nu vor reactiona in niciun fel la aceasta notificare.
Urmeaza redactarea actiunii care va fi depusa ulterior la instanta de judecata. Va sfatuiesc sa solicitati ajutorul unui avocat cel putin pentru aceasta etapa.
Intre petitele actiunii trebuie sa se regaseasca:
1. Dezmembrarea din corpul de proprietate a spatiilor avand destinatia uscatorie / spalatorie.
2. Instanta trebuie sa constate ca aceste spatii nu fac obiectul coproprietatii perpetue si fortate iar ca atare ele pot fi instrainate independent.
2. Constatarea partajului voluntar intervenit intre TOTI locatarii blocului referitor la uscatorii prin care fiecarei scari de bloc ii revine un asemenea spatiu.
3. Intabularea dreptului de proprietate asupra uscatoriilor in favoarea locatarilor din scarile respective cu titlu de partaj voluntar.
4. Obligarea semnatarilor antecontractului la incheierea actului autentic sau, in caz de refuz, hotararea sa tina loc de act autentic
5. Sa dispuna intabularea dreptului de proprietate in favoarea reclamantului, cu titlu de cumparare
6. Sa oblige la plata cheltuielilor de judecata pe paratii care se opun actiunii.
In principiu, trebuie chemati in judecata TOTI locatarii blocului.
Actiunea urmeaza a fi inaintata judecatoriei abia dupa finalizarea raportului de expertiza.
Vor trebui anexate actiunii:
- Antecontract de vanzare cumparare
- notificare
- extras c.f. al imobilului
- raport de expertiza cadastrala
Atentie! Pentru aceasta expertiza, trebuie sa va adresati unui EXPERT JUDICIAR.
Odata formulata actiunea, expertul, in baza ei va intocmi un raport de expertiza cadastrala. Este bine sa apelati la expert inainte de inregistrarea actiunii deoarece economisiti timp. Expertul va identifica spatiul care face obiectul litigiului, va intocmi documentatia necesara inscrierilor, a dezmembrarilor etc. precum si un tabel cu fazele inscrierilor succesive in c.f.
Acest raport trebuie anexat actiunii.
V. Introducerea actiunii
Actiunea, impreuna cu toate anexele enumerate mai sus, trebuie depusa la Judecatoria pe raza careia se afla spatiul pe care deroti sa-l cimparati.
Paratii nu e nevoie sa se prezinte in instanta, si mai ales NU TREBUIE SA SE OPUNA ACTIUNII. Cel mai bine ar fi ca ei sa nu fie prezenti in sala de judecata...
VI. Inscrierea in Cartea Funciara
Dupa ce instanta se pronunta, trebuie sa asteptati pana cand vi se comunica prin posta hotararea. Mai apoi trebuie sa asteptati ca aceasta sa ramana definitiva (15 zile de la data comunicarii) dupa care trebuie sa o investiti cu titlu executoriu (tot la Judecatorie).
Ultimul pas este sa va prezentati la Biroul Teritorial de Cadastru si Publicitate Imobiliara cu actele si sa cereti efectuarea inscrierilor.
Astfel cum este descrisa procedura , iti cam taie elanul de a mai cumpara un spatiu care face parte din proprietatea comuna forta. Personal m-am ocupat de vanzarea unui astfel de spatiu ( uscator ) aflat la etajul al 2-lea al unui condominiu tip bloc de locuinte. Pasii urmati au fost urmatorii :
1. acordul scris al tuturor locatarilor din imobil ca sunt de acord sa renunte la dreptul lor asupra uscatorului de la etajul II ; acest acord a fost vizat de Asociatia de proprietari si autentificat la notar
2. evaluarea spatiului in cauza de un evaluator autorizat
3. incheirea unui aditional intre viitorul cumparator si vanzatorul initial al imobilului ( fosta intreprindere de gospodarie comunala ) in care se stipuleaza marirea spatiului locativ ;
4. prezentarea tuturor actelor sus mentionate la Oficiul de Cadastru pt intocmirea Cartii Funciare
Mai trebuia intocmit un aditional si la fiecare contract al locatarilor care au cedat parte din cota indiviza, dar nu s-a mai facut...oricum, asta era treaba intreprinderii de gospodarie comunala..
Cu aceasta procedura s-a putut mariri suprafata initiala a unui apartament, prin includerea unui uscator de pe palier...
Acte proprietate
Tenrom
buna ziua!
va rog sa ma lamuriti in privinta urm.: vreau sa cumpar un imobil situat la et.3, iar proprietarul a luat in folosinta si uscatorul aflat la et.4 ... (vezi toată discuția)