Buna ziua! Ma numesc Stelian. Sant propietarul unui apartament intr-un bloc situat la etajul 4 din 4.
De cand am cumaparat apartamentul am primit cateva propuneri din partea locatarilor pentru a cumpara uscatoria de la etj 4,recent mi-au facut o oferta de pret aproximativa pentru a plati o cota pe fiecare apartament pentru uscatorie care imi convine..
Intentionez sa transform uscatoria intr-o camera separata ca o mini garsoniera,s-au sa imi maresc apartamentul de la 2 camere la 3 camere,uscatoria are perete comun cu o camera de a mea.
Intrebarile mele pentru care va rog foarte mult sa imi raspundeti ar fii:
1 se poate transforma o uscatorie in garsoniera?
2 se poate transforma uscatoria intro camera pentru a mari apartamentul?
3 ce pasi ar trebui sa urmez?
4 de ce aprobari as avea nevoie?
5 se obtine un act de propietate daca despagubesc pe toti locatari?
6 aproximativ ce cheltuieli as avea.
Vamultumesc si astept nerabdator raspunsurile dumneavoastra.
Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca proprietatea comuna dintr-un condominiu are caracter fortat si perpetuu, asta inseamna ca orice proprietar din scara respectiva are in proprietate, pe langa apartament si o cota-parte din proprietatea comuna, respectiv din uscatorie, cota-parte care este legata intrinsec de proprietatea principala (apartamentul). Aceasta cota-parte nu poate fi instrainata separat de proprietatea principala.
Aveti doua posibilitati:
- fie un proces in instanta prin care sa se schimbe caracterul fortat si perpetuu in caracter de proprietate comuna obisnuita, proces pe care sa-l initieze asociatia de proprietari. Daca se obtine o solutie favorabila, atunci fiecare proprietar isi poate vinde partea lui (proportionala) din uscatorie la notar, asa cum se procedeaza cu orice vanzare/cumparare de proprietate.
Deci veti avea tot atatea contracte de v/c cati proprietari sunt pe scara. In baza acestor contracte de v/c obtineti acea incapere pe care o puteti inscrie ca proprietate a dv. la Registrul de Carte funciara.
Cu toate acestea nu veti putea face modificari constructive care ar afecta structura de rezistenta a intregii cladiri. Va trebuie aprobari de la primarie pentru orice modificari aduse incaperii.
- concesionarea pe o perioada de maxim 49 de ani a acelei uscatorii, achitand in schimb la asociatie, cu care incheiati un contract de concesiune, a unei chirii lunare. Nici in aceasta situatie nu puteti face modificari constructive. Va trebuie acordul asociatiei si autorizatiile de constructie de rigoare de la primarie.
Pentru ca niciodata nu stii ce se poate intampla si nici ce legi te pot lovi in moalele capului dupa ce faci o investitie importanta, va sfatuiesc sa urmati cea de-a doua cale, cu cheltuieli cat mai mici, cu o chirie pe care sa o platiti lunar si care sa va asigure de un minim de confort psihic, dar sa va apere de necazuri mari.
va multumesc pentru raspuns.....m-am interesat intre timp si am acumulat mai multe informatii,am dedus ca sunt prea multe demersuri si cheltuieli prea mare care ma facut sa iau o decizie de a renunta.Va multumesc inca odata pentru raspunsul acordat.
NORMIZD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ca fost lucrator in cadrul BCPI va pot spune cu siguranta ca DA-se poate sa cumparati uscatoria prin act autentic, dar mai intai aveti nevoie de o documentatie cadastrala de diminuarea pic ale fiecarui apartament, si crea unei noi unitati locative.Cu documentatia avizata de catre Oficiul de cadastru, impreuna cu toti proprietarii apartamentelor va prezentati la notar si se incheie un singur contract de v-c.Dupa inscrierea uscatoriei in cartea funciara pe numele dvs., se poate obtine de la primaria autorizatia pentru schimbarea destinatiei.Taxele in functie de zona unde locuiti.....
Lucrari ilegale
brianam
Buna ziua
La etajul 4 in blocul in care locuiesc cineva a cumparat o uscatorie careia i-a schimbat destinatia in garsoniera. Pot sa spun ca atunci cand s-a ... (vezi toată discuția)