Este vorba de un partaj:
Soții s-au căsătorit în 1999 și au divorțat în 2010/2011. În anul 2002 a fost cumpărat apartamentul (cu împrumut de la bancă, pe numele amândurora, dar a fost achitat integral după divorț de către mamă) care face obiectul partajului:
1. Doar una dintre părți dorește vânzarea acestuia pentru obținerea de 50% din valoare - cealaltă parte este obligată să fie de acord cu vânzarea acestuia? Partea care dorește vânzarea a plătit exclusiv întreținerea și utilitățile de la divorț până în prezent.
2. Din 2001 există și un copil (astăzi 22 de ani) care nu a beneficiat de pensie alimentară (din partea talălui, copilul rămânând la mamă), existând doar o înțelegere verbală (deci nu s-a semnat nici un act) că acest copil va primi de la tată, în schimbul pensiei alimentare, jumătatea sa din apartament la momentul majoratului (deci, de 4 ani se tergiversează respectarea promisiunii).
Tatăl nu se află pe teritoriul României și nu se poate lua legătura cu el. Cum ar trebui procedat pentru ca mama să obțină jumătatea sa din apartament, iar copilul să primească fie partea de apartament a tatălui (după cum a fost înțelegerea), fie plata retroactivă a pensiei alimentare (nu s-a semnat nici un act conform căruia mama ar renunța la pensia alimentară a copilului, aceasta pur și simplu nu a fost plătită)?
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Luati-va gandul de la pensie si de la promisiune...nu ati facut acte la data intelegerii, la revedere.
Poate il convinge copilul sa respecte intelegerea, dar mai indoiesc.
In ce priveste partajul, poate solicita o cota mai mare dovedind ca a platit singura creditul pt casa dupa divort.
Cealalta parte poate sa nu fie de acord cu vanzarea, poate solicita sa i se atribuie casa si sa dea sulta cuvenita stabilita de catre instanta.
Luati legatura cu un avocat si initiati demersuril pentru un partaj.
Cel ce initiaza actiunea stabileste si cadrul procesual si investeste instanta cu ceea ce isi doreste. In mod normal cel ce a achitat mai mut din credit are o cota majorata. Daca va doriti vanzarea si nu aveti posibilitatea achitarii sultei, formulati acest petit in fata instantei.
Cealalta parte va fi citata la ultima adresa cunoscuta, ii va fi verificata de catre instanta adresa actuala, i se va numi probabil un curator si procesul va continua chiiar fara prezenta acestuia.
Copilul nu are vreo cota parte, iar acea promisiune verbala nu are nicio valoare juridica. Pensie nu se mai poate cere retroactiv, legea nepermitand acest lucru.
Insa - repet - e nevoie sa fiti ajutat de avocat caci speta este complexa si importanta patrimoniala si implicatiile sunt mari.