avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Am cumparat un imobil intr-o constructie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Am cumparat un imobil intr-o constructie noua impreuna ...

Buna ziua,
Am cumparat un imobil intr-o constructie noua impreuna cu un teren de 14mp pentru parcarea auto. In curtea imobilului , pe langa spatiile comune ale proprietariilor exista si alte loturi de teren destinate parcarii, pe unul dintre aceste locuri se afla si caminul de apometre al blocului. Problema este ca pe acest lot de teren , parcheaza in permanenta o masina cu saptamaniile, restrictionandu-mi accesul la bransament/apometre, respectiv in cazul unei avarii la tevile de apa din interiorul imobilului , eu nu pot intrerupe apa. Este legal sa am restrictionat accesul la caminul de apometre? Multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: horia.popescu.92 , utilizator 14:17, 10 August 2023
Pai Dvs. ati dori sa va dam dreptate, sa zicem, ca nu este normal asa ceva...
In opinia mea, acel teren pe care se afla bransamentul ar trebui sa faca parte din suprafata comuna. Dar daca este a unui proprietar, ce trebuie sa faceti? Sa semnalizati faptul ca este interziza parcarea pe capacul bransamentului. Daca as fi in locul dvs. chiar as monta niste tevi cu care sa delimitez bransamentul, sa nu se poata parca. Faza este ca aceste lucruri trebuie discutate in cadrul asociatiei si conducerea dvs. sa se conformeze. Oricum, trebuie discutat si cu proprietarul care-si abandoneaza masina cu saptamanile acolo, sa-si lase un nr. de telefon in masina, telefon la care poate sa raspunda in orice situatie. Ni s-a mai intamplat si noua asa ceva. Este delicata chestiunea. Dvs. aveti drepturi, cei cu auto, au drepturi - ma rog, toti avem drepturi. Putina intelegere nu avem !
Succes!
Situatia nu este atat de simpla, Pe scurt, constructorul dupa terminarea blocului l-a vandut catre fiica sa , iar aceasta mai departe a vandut apartamentele si loturile de teren pentru parcare catre noii proprietari, mai putin acest lot care are acest camin de apometre. Am apelat proprietara/constructorul , iar aceasta a spus ca nimeni nu trebuie sa parcheze peste acest bransament, insa vecinul meu , considera ca daca noi toti proprietarii avem cate un loc cumparat, acesta ii revine lui , chiar daca nu este pe numele lui. Din pacate la un bloc de 8 apartamente nu avem asociatie de proprietari. Atat vecinii cu care am discutat cat si politia recomanda sa montam un stalp in dreptul caminului de apometre, insa nimeni nu isi asuma raspunderea sa puna un stalp pe terenul altcuiva. Practic constructorul in momentul in care este apelat cu aceasta problema sustine ca daca vrei sa nu parcheze cineva , sa cumperi tu locul.
Multumesc !
Dupa cum spuneti dvs. vecinul respectiv parcheaza masina pe un teren proprietatea altcuiva, adica proprietate privata.
Iar proprietarul nu are nimic impotriva, din moment ce nu este deranjat de prezenta masinii pe terenul sau.

Pe de alta parte instalatiile de bransare individuala la apa, se afla pe terenul respectiv. Acolo se afla si robinetul principal de izolare .Trebuie sa fie parte comuna acel camin de acces la instalatia de apa. Prin urmare vecinul dvs. va interzice un drept de folosinta asupra proprietatii comune, incalcind dispozitiile art. 653 din codul civil :
CAPITOLUL IV
Proprietatea comună

SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 653
Exercitarea dreptului de folosinţă
Fiecare coproprietar poate folosi, în condiţiile acordului de asociere, atât spaţiul care constituie bunul principal, cât şi părţile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari şi fără a schimba destinaţia clădirii. În lipsa acordului de asociere, dispoziţiile art. 647 rămân aplicabile.
[ link extern ]
Prin urmare, indiferent de ce intelegere are vecinul cu dezvoltatorul de a-si parca masina, nu va poate ingradi accesul la acel camin, drept care puteti sa-l dati in judecata si sa-l obligati sa respecte acel articol de lege.

Ultima modificare: Marți, 8 August 2023
latka, utilizator
Nu este legal ca accesul la caminul de bransament sa fie restrictionat avand in vedere ca pot apare situatii speciale neprevazute care sa impuna accesul la instalatiile din camin
Amplasarea pe loturile destinate parcarii a unui cămin pentru apometre este necorespunzătoare.E clar că cineva va parca acolo mereu mai ales dacă cumpăra locul.
Când aveți acces la cămin închideți apa de acolo și montați încă un robinet la intrarea în bloc la subsol,dacă există posibilitatea tehnică.

Alte discuții în legătură

Modificari parcare in garaj subteran DiAntCr DiAntCr Buna ziua, locuiesc intr-un complex de 3 imobile care are parcarile in garajul subteran aflat sub aceste blocuri. Fiecare apartament are locul lui ... (vezi toată discuția)
Problema parcare subterana la bloc ContSters465492 ContSters465492 Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament intr-un bloc cu 6 apartamente. Blocul dispunde de o parcare subterana, fiecarui apartament revenindu-i un loc de ... (vezi toată discuția)
Loc parcare - drepturi si obligatii MihaiC86 MihaiC86 Salut! Am tot cautat pe net o lege in care sa se stipuleze obligatiile constructorului privind locurile de parcare vandute clientilor cu CF. Povestea mea ... (vezi toată discuția)