Bună ziua!
Cu deosebit respect, vă rog să mă lămuriți cu privire la urmatoarea situație de fapt:
În perioada pandemiei soțul meu a rămas fără loc de muncă și la rugămintea unui vecin care se ocupă cu comerțul de animale, a acceptat ca acesta ( vecinul) să primească prețul animalelor în contul soțului meu ( care avea card) deoarece vecinul nu avea cont și card.
De curând soțul meu a primit înștiințare de la ANAF că are de plătit 45 000 de lei (taxe, impozite pe sumele virate în cont, sume care erau retrase din cont imediat după depunere și date vecinului).
Am mers la ANAF ,am spus ca banii i-a incasat vecinului, a mers și vecinul și a declarat adevărul, însă nu i-a interesat.
Pentru că nu avem această sumă ne-au zis că putem esalona plata cu condiția sa aducem o garanție ( acte de casa, teren).
Noi am construit o căsuță pe terenul dat de Primărie (teren dat nouă în folosință, pe durata existenței construcției și pe care a zis că ne va face acte de proprietate după 20 de ani).
Pentru casă avem autorizație de construire și proces verbal de recepție a lucrării, însă nu avem un act de proprietate.
În condițiile în care vecinul ne duce cu vorba că plătește, noi ce putem păți?
1,Ne poate lua casa ( executare silită) dacă nu avem acte de proprietate pe teren ci doar de folosință, respectiv autorizație de construire pe numele soțului?
2.Poate soțul să ajungă la pușcărie?
Noi ne-am hotărât să plătim câte 1000 de lei lunar, însă ne-au spus că în lipsa unei esalonari oficiale (cu garanție), datoria crește ( penalizări si dobânzi de peste 10 000 de lei lunar).
Vă rog să ne ajutați cu un răspuns pentru că de 4 luni suntem intr-un mare stres .
Riscăm sa rămânem cu copii pe afară sau soțul să ajungă la închisoare?
Din păcate nimeni nu-l ia în considerare pe vecin ci pe soțul meu( el a încasat în cont banii).
Ni s-a spus ca nu există niciun temei legal in baza căruia sa-l oblige pe vecin sa plătească iar vecinul spune ca va plăti, dar nu are bani.
Eu doresc sa știu ce putem păți. Care sunt sancțiunile în astfel de situații?
În acest moment nici noi și nici vecinul nu avem această sumă iar ANAF-ul va lua măsuri și nu ne va aștepta pe noi sa strângem acești bani in ani de zile.
Mulțumesc!
ibn
Utilizator 9din 9 utilizatori consideră acest răspuns util
Din cele ce observ, ceea ce s-a petrecut se cheama credulitate si facere de bine. Vecinul putea sa deschida cont la banca, dar cred ca a actionat premeditat. Cu datoriile la stat nu e de joaca pentru ca aduc penalitati. In cazul de fata e bine de contactat un avocat pentru o eventuala actiune in instanta. Succes!
DinuX
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Penalitatile si dobanzile nu sunt 10.000 lei pe luna, doar un pic peste 400 lei pe luna... 0,01% si 0,02% pentru fiecare zi. Faceti totusi esalonare, altfel ajungeti in executare silita.
1. La un debit de 45.000 lei nu are cum aceste penalizări si dobânzi sa fie de peste 10 000 de lei lunar
2. ca sa fiti si acoperiti si sa vedeti daca vecinul este de buna credinta faceti esalonare si sa puna garantie vecinul ca se poate asa el va fii constrans sa plateasca
3. nu stiu exact situatia dvs dar exista esalonare simplificata pe 12 luni care este fara garantie, esalonare pe 6 luni fara garantie si esalonare pe o perioada pana la 5 ani cu garantie
Acum ar trebui consultata o persoana care sa stie despre toate astea si sa faca corelatie cu situatia dvs.