avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Alegerea școlii copilului de către un singur părinte
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Alegerea școlii copilului de către un singur părinte

Alegerea școlii copilului de către un singur părinte - legal sau ilegal?

Bună ziua,
Am o întrebare legată de exercitarea în comun a autorității părintești: poate un singur părinte să aleagă școala copilului fără să aibă acordul celuilalt părinte? În cazul meu, fiul meu a terminat cl. a X-a la un liceu de stat la profil real și vrea să se transfere la profil uman (a avut corigență la Matematică și zice că nu înțelege la Chimie și la Fizică). Mama l-a transferat fără acordul meu la un liceu privat. În plus, copilul meu are și certificat CES și anumite recomandări medicale legate de mediul școlar... (Are capacitate cognitivă, însă are niște dificultăți emoționale și de atenție).
Cei de la liceul privat mi-au spus că pt. ei acest transfer este legal, că pt. ei e suficient dacă vine un singur părinte să încheie contract. Nu stă nimeni să-l caute pe al doilea părinte... Eu consider că acel liceu privat nu este ceea ce are nevoie copilul meu. Am și alte variante de licee, însă mama fiului meu nu mi-a dat nici un răspuns (probabil că nu o interesează opinia mea și deduc eu că probabil nu e de-acord). În afară de asta, eu consider că acest transfer este ilegal atâta vreme cât liceul nu are și acordul meu scris pt. acest transfer. Copilul meu are totuși 2 părinți cu drepturi și obligații depline.
Ce mă sfătuiți? Ce pot face să anulez acest transfer?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 8 August 2023
adam77, utilizator
Cel mai recent răspuns: adam77 , utilizator 23:54, 8 August 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @adam77 , pentru ce spuneti ca mama l-a transferat fara acordul dvs. cand - nu mai demult decat ieri - spuneati intr-un alt post ca ati semnat ambii ( dvs. si mama copilului ) cererea de transfer ? dvs. l-ati CERUT , liceul ARE acordul dvs. Acum , ca ati primit ceea ce ati solicitat , ziceti ca - de fapt - nu vroiati ? nu vi se pare lipsit de logica ? Poate la un moment-dat , vom invata si noi , romanii , ce inseamna si la ce te obliga o semnatura pe o cerere , pe un contract , etc. Acum , ca parinte , ce ati vrea sa faca bietul copil daca pur si simplu nu intelege la materiile reale ? Inteleg ca aveti programul clasic de vizitare , doua week-end-uri pe luna . Dar , in restul de 26 zile , mama e martora si ea se amaraste vazand frustrarile si supararea fiului dvs. ca a luat note mici , ca nu intelege materiile , ca are teza si nu e pregatit ... Incercati sa va puneti si in papucii ei , si - mai ales - incercati sa va intelegeti copilul , nu-i e , probabil , nici lui usor sa fie tot in coada clasei , cu corigente si - cine stie ? - cu o viitoare repetentie . E posibil sa aiba o sansa in plus la noul liceu , nu puteti sti pana nu incercati ... Si , daca nu merge , dupa cate stiu ( fara a avea siguranta ca e asa ) il puteti transfera din nou dupa un semestru .
Ultima modificare: Marți, 8 August 2023
CHKa, utilizator
Stimate CHKa, aș vrea să vă clarific pe scurt:
- față de postarea anterioară am descoperit că de fapt acel liceu ne-a dat o cerere tipizată "de-a lor" pe care doar mama a completat-o și semnat-o și doar pe aia este nr. de înregistrare. Așa că postul meu anterior nu prea mai e valabil... Însă nu știu cum / dacă pot să-l șterg.
- fiul meu a luat note mici și a ajuns si la corigență pt. că maică-sa nu l-a ajutat niciodată cu nimic în sensul ăsta, deși încă de când era băiatul în clasa a 7-a i-am spus maică-si să-i punem prof. de pregătire. (am mailuri scrise în acest sens). Ori.... zero reacții din partea ei. Acuma când a avut corigența, tot la insistențele mele a venit băiatul în orașul meu unde l-am pus pe pregătire intensivă la Matematică și a reușit să treacă clasa. Replica maică-si a fost "lasă că proful iese la pensie și își bagă picioarele și o să-l treacă așa...". Replica mea:"... dacă și-ar fi băgat proful picioarele ar fi trebuit să nu-l lase corigent".
- atât de tare mi l-a răzvrătit împotriva mea încât la ora actuală nu mai vine la mine (avea 5 săptămâni la mine în vacanța de vară) și nici nu-mi mai răspunde la tel.
- cât despre un alt transfer... asta se poate face numai dacă sunt locuri... Și în afară de asta, nu pot să fac cu copilul "probe de liceu" să vedem dacă va fi bine sau nu, și dacă nu, atunci țuști la alt liceu...

Așa că, dacă nu puteți răspunde punctual și pertinent, nu o mai ridicați în slăvi pe "mama" în condițiile în care a comis multe abuzuri și multe încălcări ale legii și hot. jud.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 8 August 2023
adam77, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In urma cu cateva zile ati spus ca ati semnat ambii parinti.Acum spuneti ca a semnat doar fosta sotie.Doua postari contradictorii.Oricum,ce asa fost facut ,asa ramane.Nu va mai puteti retrage semnatura si chiar daca o faceti,nu puteti transfera copilul fara acordul mamei.
La intrebarea dvs.,,Ce pot face să anulez acest transfer?'',raspunsul este ,nu mai puteti face nimic.
Bafta multa copilului.
A doua postare este valabilă. Cererea care a rămas la liceu și care are nr de înregistrare pe ea a semnat-o doar mama.

("nu puteti transfera copilul fara acordul mamei.") - dar ea cum a putut să-l transfere fără acordul meu? Dacă îl transferă ea e legal, iar dacă e să-l transfer eu e ilegal ? Sau cum?

("La intrebarea dvs.,,Ce pot face să anulez acest transfer?'',raspunsul este ,nu mai puteti face nimic.") - din punctul meu de vedere este un transfer ilegal. Copilul are 2 părinți !!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare / anulare semnătura olografă adam77 adam77 Bună ziua, În ce condiții pot să-mi retrag semnătura olografă de pe o cerere către o instituție de învățământ, cerere care s-a soluționat deja? ... (vezi toată discuția)
Copil de cadru militar declarat neadmis la liceul militar, după etapa de departajare a mediilor finale a candidaţiolor declaraţi admişi la celelalte etape printre. ContSters160566 ContSters160566 Bună seara. Am o problemă puţin mai complicată cred... şi anume: Anul trecut, fiul meu, copil de cadru militar în activitate, s-a decis să se ... (vezi toată discuția)
Cuvinte urata si diferente intre elevi . ContSters327384 ContSters327384 Buna seara ! Profesoara mea de romana pur si simplu nu ma suporta ! Anul trecut , in iunie , ma luat salvarea de la liceul , aveam apendicita . si in ziua ... (vezi toată discuția)