avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ce trebuie sa platim la stat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ce trebuie sa platim la stat

sotul meu lucreaza in italia si vrea sa deschida in romania o societate iar cu patronul din italia sa incheie un contract de prestari servicii , ca sa isi poata lua salariu.
intrebarea mea : ce trebuie sa platim statului roman, care sunt taxele si impozitele in acest caz, nu se va desfasura nici o activitate pe teritoriul roman
mai trebuie sa platim tva? platim si imp pe profit?
cum este
multumesc
Cel mai recent răspuns: ELENUTA CIOBANU , Consultant fiscal 16:42, 14 Octombrie 2006
Din cate am inteles ca fi incheiat un contract de prestari servicii intre SC sotului dvs. si firma patronului sau din Italia. Atunci daca infiinteaza o SC si incheie cu italianul un contract de prestari servicii, nu ia salariu, ci suma incasata in baza acelui contract este venitul SC sotului dvs.
Asa ca va plati impozit pe venit.
Apropo de TVA, aceasta depinde de cum va declara SC la ORC, ca platitor sau neplatitor de TVA.

din cunostintele mele cel mai bine este ca sotul tau inainte de a-si deschide firma in Romania, trebuie sa se gandeasca ce fel de platitor de impozite si taxe vrea sa devina singur prin optiune:

a)PENTRU TVA: ori platitor de TVA sau neplatitor de TVA

b)PENTRU IMPOZITUL PE VENITURI :opteaza intre platitor pe impozit pe venit microintreprindere 3% asupra veniturilor dar trebuie sa angajeze cel putin o persoana in termen de 60 de zile de la infiintarea firmei sau opteaza direct pentru plata impozitului pe profit ca diferenta intre veniturile si cheltuielile realizate. Deci este obtiunea lui si pe care o poate lua consultand un contabil bun.

apoi o data cu infiintarea firmei va avea angajati si care vor lucra pentru firma. Atentie daca este asociat unic in firma nu poate fi angajatului lui adica in firma nou infiintata. Va lua dividende la sfarsitul anului. Pentru angajati se platesc darile la stat pe care le datoreaza atat firma cat si acestia.

In concluzie toate platile se fac in Romania pentru firma din Romania.

Contractul de prestari servicii incheiat cu firma din Italia presupune foarte multe optiuni.

1. sa trimiti angajatii in strainatate si sa lucreze pentru firma dar acolo, platile tot in Romania se fac , ba in plus ii dai si cheltuieli de deplasare detasare impozitate si acestea conform veniturilor obtinute de angajat.

2. pe de alta parte factura emisa de firma din Romania catre cea din Italia trebuie sa acopere cel putin aceste cheltuieli cu salariile, deplasare cazare si inclusiv cheltuieli facute in Romania pentru legalizari de acte si trimise prin priori post in Italia pentru angajati, aprobari, etc.

3. daca prestarea de serviciu are loc in Romania pentru Italia nu mai pleaca angajatii acolo.

4.dar pot fi atatea situatii incat tot un jurist si un contabil bun poate sa te sfatuiasca in acest sens, si singuri sa luati aceasta hotarare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare srl suciugeorgeta suciugeorgeta Ce pasi trebuie sa urmez pentru a infiinta un srl? sunt 2 asociati,sediul social la parintii unuia dintre ei activitatea principala magazin alimentar intr-un ... (vezi toată discuția)
Afacere noua someone_black someone_black Buna ziua, Numele meu este Alexandru in varsta de 20 de ani si impreuna cu un prieten vrem sa ne deschidem o firma de prestari servicii in domeniul IT. Ambii ... (vezi toată discuția)
Inchiriere furgoneta inmatriculata italia Bobby_it Bobby_it Salutare tuturor. PROBLEMA: Sunt cetatean roman rezident cu forme legale pe termen nelimitat in Italia , am un microbuz (3,5tone) ... (vezi toată discuția)