avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drept de a candida la o functie de conducere din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drept de a candida la o functie de conducere din cadrul Asociatiei ...

Drept de a candida la o functie de conducere din cadrul Asociatiei de Proprietari

Legea 196/2018 stipuleaza la art. 27 faptul ca toţi proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari.

De asemenea, Legea 196/2018 defineste proprietarul la art. 2, lit. s) ca fiind:

"s) proprietar din condominiu/proprietar - persoana fizică sau juridică, titular al unui *drept de proprietate asupra a cel puţin o unitate de proprietate imobiliară* dintr-un condominiu;"

Asadar, legiuitorul stipuleaza in mod expres ca nu este suficient ca cineva sa fie "proprietar" ci ca trebuie sa fie proprietar asupra "a cel putin o unitate de proprietate imobiliara".

Exista un apartament in imobil detinut de un cuplu, sot si sotie. Ambii sunt trecuti pe actul de proprietate.

Astfel, are dreptul sotia sa candideze la functii de conducere? Este ea proprietar in sensul art. 2, lit. s) din Legea 196/2018?

Multumesc!
Da, are dreptul, in baza dreptului sau de proprietate asupra acelei unitati imobiliare si, probabil, si a calitatii de membru al asociatiei.

Despre persoana juridica care e proprietar de unitate imobiliara ce ziceti ? Si ea are acelasi drept, dar poate acea persoana juridica e detinuta de vreo 10 actionari, dar va fi reprezentata in asociatia de proprietari de o persoana fizica desemnata de consiliul de administratie.

Si persoana juridica poate detine functia de presedinte de asociatie. Reprezentarea faptica o va face persoana fizica desemnata, reprezentantul.
Intr-adevar, in cazul persoanelor juridice se desemneaza un reprezentant care reprezinta interesele tuturor insa in cadrul unei proceduri formale, documentata.

Asadar, ca o analogie, in cazul sotiei si a sotului, candidatura in sine a unuia dintre acestia reprezinta "desemnarea reprezentantului cuplului" fara sa fie nevoie de a fi mentionat "in solidar" si/sau de a exista o procura din partea celuilalt proprietar pentru reprezentare astfel incat entitatea votului in sine sa fie asociata intregii unitati imobiliare?

Multumesc!
Plus ca Art. 46 din lege spune
...
(6) Nu au dreptul de a fi alese sau numite în funcții de conducere, administrare sau control din
cadrul asociațiilor de proprietari persoanele înrudite până la gradul al III-lea cu cei care deja ocupă
aceste funcții.

(7) Nu pot fi alese sau numite în funcție de conducere, administrare ori control din cadrul
asociațiilor de proprietari persoanele care au suferit condamnări, în baza unor hotărâri
judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară.

Ionut.ion a scris:

Plus ca Art. 46 din lege spune
...
(6) Nu au dreptul de a fi alese sau numite în funcții de conducere, administrare sau control din
cadrul asociațiilor de proprietari persoanele înrudite până la gradul al III-lea cu cei care deja ocupă
aceste funcții.



Corect, insa in cazul cuplului nu ar "candida" si sotul. Ar fi situatia oarecum descrisa de Latka in care ar candida doar un "reprezentant ales" al acestei entitati (sot-sotie) care in integralitatea sa este proprietara "asupra a cel putin o unitate de proprietate imobiliara".

Cu alte cuvinte, un membru al unei persoane juridice nu ar putea candida in numele persoanei juridice fara sa fie ales reprezentant intr-un cadru formal.

Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2023
arkuser, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 196/2019 nu specifica acel cadru formal de desemnare a reprezentantului candidat din unitatea familialo-imobiliara. E o desemnare "interna" , cert e ca nu pot amindoi in acelasi timp sa reprezinte unitatea imobiliara.

Nici cheltuielile lunare de intretinere nu se calculeaza si repartizeaza pe (fiecare dintre) proprietarii multipli ai unei unitati imobiliare. Nici aici nu specifica legea vreo regula.
Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Care sunt persoanele care pot fi alese in conducerea asociatiei ? mateiluc mateiluc Care sunt persoanele care pot fi alese in Conducerea Asociatiei de Proprietari? In legea 196/2018 se mentioneaza dreptul de a fi ales in Comitetul Executiv ... (vezi toată discuția)
Coproprietar eugarizan eugarizan Presedintele aociatiei de proprietari si a dat demisia in urma cu vreo 2 luni si acum cautam un inlocuitor cand se v a da voie vom convoca adunarea generala , ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie proprietari oxicocos45 oxicocos45 Sotia proprietara - apartament dobandit inaintea casatoriei - sotul poate fi numit presedinte al asociatiei de proprietari sau in comitetul executiv? Fiul ... (vezi toată discuția)