avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care sunt persoanele care pot fi alese in Conducerea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care sunt persoanele care pot fi alese in Conducerea Asociatiei ?

Care sunt persoanele care pot fi alese in Conducerea Asociatiei de Proprietari?
In legea 196/2018 se mentioneaza dreptul de a fi ales in Comitetul Executiv doar pentru proprietari membrii de drept ai asociatiei.
Pai in cazul persoanelor juridice, aceste intotdeauna vor fi reprezentate de un reprezentant al acestuia si nicidecum de actionarul principal/majoritar.
Mi se spune ca daca nu esti proprietar de drept nu poti fi ales in Comitetul Executiv, nici chiar daca esti membru al familiei proprietarului (care este membru in asociatie). Atunci cum se poate pentru firme, ce nu se poate pentru persoane fizice?
La noi in asociatie multi sunt in varsta si nu vor sa participe activ, iar altii sunt prin prezenti prin reprezentantii familiei proprietarului, In aceasta situatie nu se poate alege membru in conducerea asociatiei decat dintre persoane juridice.
Daca toti cei prezenti sunt reprezentanti ai proprietarilor, cum faci sa alegi o conducere ca sa fie legal conform legii?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:29, 14 Septembrie 2020
Conform disp L nr 196/2018 pot fi alese in functii de reprezentare a asociatiei de proprietari numai mebrii proprietari,respectiv cetatenii/persoanele care detin cumulativ calitatea de proprietar si care au incheiat acord de asociere cu asociatia de proprietari
Activitatea asociatiei de proprietari se poate desfasura in limitele dispozitiilor in vigoare numai daca membrii proprietari au interesul sa se implice in bunul mers al asociatiei de proprietari
Daca propietarii sunt dezinteresati pentru buna administrare a partii comune de condominiu,nimeni nu ii poate obliga sa se implice efectiv si personal
Si cu firmele care sunt propiretare si au semnat acordul de asociere ce facem? Ele enu sunt persoane/cetateni.
mateiluc a scris:

Ele enu sunt persoane/cetateni.

Sunt persoane juridice, deci nu au nici o problema de a fi membri ai asociatiei. Legea 196/2018 nu face discriminare, nu e "rasista" :)
Articolul 54
(1)Membrii comitetului executiv sunt desemnati de catre adunarea generala a asociatiei de proprietari, dintre membrii asociatiei de proprietari.
(2)Comitetul executiv este format din presedintele asociatiei si un numar par de membri, nu mai mare de patru, astfel incat numarul membrilor comitetului executiv nu poate fi mai mare de cinci.
Articolul 56 (1)Presedintele asociatiei de proprietari este candidatul, membru al asociatiei de proprietari, ales prin vointa sa si a jumatate plus unu din numarul proprietarilor prezenti in cadrul adunarii generale.

Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte asociatie proprietari oxicocos45 oxicocos45 Sotia proprietara - apartament dobandit inaintea casatoriei - sotul poate fi numit presedinte al asociatiei de proprietari sau in comitetul executiv? Fiul ... (vezi toată discuția)
Presedinte bloc LIOANAMARIA LIOANAMARIA Presedintele blocului a obtinut mandatul si in locul ei presteaza sotul ei.Este legal? (vezi toată discuția)