avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli de judecata intr-un proces de retrocedare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli de judecata intr-un proces de retrocedare imobil

Va rog, îmi poate spune cineva dacă trebuie plătite cheltuieli de judecata de către instituția care a pierdut un imobil intr-un proces de retrocedare(către persoane particulare), dacă PE PARCURS s-a invocat faptul ca imobilul trebuie retrocedat în virtutea faptului ca la mijloc e de fapt un secret de Stat ? (adică ,dacă era un Secret de Stat, mai era cazul sa fie intentat un proces -si inca cu acte dubioase. pentru retrocedare?) Puteți preciza și un articol de lege care sa susțină răspunsul dumneavoastră? Totodată, ce (actiune)trebuie sa facă pârâtul ca să nu plătească acele cheltuieli de judecata ?(trebuie sa acționeze în Instanta sau pur și simplu sa ignore cererile reclamantului?)
Ultima modificare: Joi, 10 August 2023
Cornelissa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornelissa , utilizator 07:42, 16 August 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul de Procedură Civilă
art. 453 Acordarea cheltuielilor de judecată
(1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părții care a câștigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
......

art. 454 Exonerarea pârâtului de la plată
Pârâtul care a recunoscut, la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate, pretențiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată, cu excepția cazului în care, prealabil pornirii procesului, a fost pus în întârziere de către reclamant sau se afla de drept în întârziere. Dispozițiile art. 1.522 alin. (5) din Codul civil rămân aplicabile.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista nici o acțiune instituția va fi executata silit la cererea creditorului in bazz hotararii judecatoresti definitive și gata.Ce legătură aveți dvs cu instituția respectiva,sper din suflet ca nu sunteți jurist pe acolo....
Ultima modificare: Joi, 10 August 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Nu are cum sa ignore cererile respective pt ca va fi executat silit urmând sa plătească și cheltuielile de executare care de obicei sunt consistente..Aceasta este ideea instituției executării silite ca.partea care nu vrea sa execute de buna voie o hotărâre judecătorească sa poată fi obligata..
Pai sunt cel puțin 2 motive pentru care nu poate plati:
-nu este precizat cuantumul cheltuielilor în hotarare(deci la data pronuntarii);
-nu existau depuse documentele doveditoare a cheltuielilor avocationale
la respectivul moment
Redau eu Art.452 Cod Civil-Dovada cheltuielilor de judecata: Partea care pretinde cheltuieli de judecata trebuie sa facă,în condițiile legii,dovada existentei și întinderii lor,CEL MAI TARZIU la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.
E sau nu e ASA ??
Aici continui sa nu înțeleg.
De asemenea tot nu înțeleg de ce s-a intentat în Instanta o acțiune de retrocedare către persoane particulare,dacă retrocedarea era în interes de Stat (adică Statul putea solicita de la inceput atribuirea unui alt sediu ).
Cum sa nu se poata contesta sau revizui asa Hotarare "definitiva"...??
(Cum adică ce "legatura" am eu cu instituția respectiva?? Aceasta întrebare e ,as zice,jignitoare pentru drepturile cetățeanului. Dacă vezi ca un om e ucis pe strada ,și reclami acest lucru, autoritățile lasă criminalul în libertate pentru ca nu am nicio legătură cu victima ??)

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Nu are cum sa ignore cererile respective pt ca va fi executat silit urmând sa plătească și cheltuielile de executare care de obicei sunt consistente..Aceasta este ideea instituției executării silite ca.partea care nu vrea sa execute de buna voie o hotărâre judecătorească sa poată fi obligata..

Ultima modificare: Joi, 10 August 2023
Cornelissa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De unde cunoașteți dvs aspectele acestea,ați fost parte în dosar având astfel acces la acte,la hotărârile pronunțate sau vorbiti din auzite, v a povestitx,sau ati auzit dvs .in sala de judecata.Căile de atac legale trebuiau formulate de către instituția respectiva,aceasta prin conducere,juriști având obligația sa își apere interesele.De unde credeți ca putem sa ghicim noi din povestea dvs situația din dosar,modul în care a fost redactata hotărârea judecătorească, cuprinsul acesteia etc.In situația în care se va încerca executarea silita a instituției aceasta poate formula contestație la.executare ,poate indica în ce anume consta nelegalitate actelor de executare sau al titlului executoriu etc.Daca aveți probe temeinice ca imobilul.a fost câștigat f fiind folosite acte false ,va asumați formularea unei.plangeri.penale ca un cetățean de baza al societății.Succes.I
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 August 2023
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata intr-un proces de revendicare Cornelissa Cornelissa In cadrul unui proces civil de revendicare retrocedare a unui imobil (care in realitate nu a apartinut niciodata decat statului, dar documentele inexacte ... (vezi toată discuția)
Medic rezident 2020 - decizia 5 iccj tincuirina tincuirina buna ziua. ma aflu in urmatarea situatie: spitalul la care lucrez ca si jurist imi solicita sa fac o actiune impotriva unui medic rezident care si-a dat ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg hotararea VikBemBem VikBemBem Buna ziua. ------------- In actiunea civila am cerut \\"cu cheltuieli de judecata\'\' [b] * Cum pot deduce din aceasta hotarare daca \'\'cheltuielile mele ... (vezi toată discuția)