avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buna ziua! Doresc sa inchiriez un apartament, iar ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buna ziua! Doresc sa inchiriez un apartament, iar potentialul ...

Buna ziua! Doresc sa inchiriez un apartament, iar potentialul chirias mi-a solicitat daca se poate sa il iau in spatiu, pt a putea sa isi faca CI - el fiind cetatean cu dubla cetatenie (romana + alta tara non-ue).

Intrebare: daca l-as ajuta cu luarea in spatiu, la ce risk-uri m-as expune? Am incercat sa citesc din poat-urile exitente, inclusiv din alineatul din lege, dar martirisesc ca nu imi este clar? Pot eventual specifica in acest contract de spatiu ca trebuie sa isi mute resedinta de indata ce contractul de inchiriere expira?
Multumesc in avans!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:05, 12 August 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ii faceti contract si il inregistrati asa cum e normal la anaf, el se duce cu contractul si isi face buletin la adresa fara sa mai fie nevoie de prezenta dvs. Cand pleaca, mergeti la evidenta populatiei si declarati ca nu mai locuieste si i se anuleaza domiciliul, deci nu aveti niciun risc.
Multumesc pt raspuns.
Referitor cu inregistrarea la Anaf, desigur partea de taxe o sa o fac in mod corespunzator, in prima parte a anului urmator pt anul curent, dar din ce stiu inregistrarea nu mai trebuie facuta de ceva timp. Va rog sa ma corectati daca stiu gresit.

Referitor la anularea domiciliului, este chiar asa simplu printr-o solicitare la evidenta populatiei? Persoana respectiva va avea in continuare adresa mea trecuta ca si adresa de domiciliu in CI - sau e obligat sa isi schimbe buletinul? Partea aceasta, ma intereseaza in mod deosebit,nu stiu daca poate duce la complicatii privind evacuarea dupa terminarea contractului (citeam ca s-ar putea sa fie nevoie de sentinta judecatoreasca daca persoana in cauza nu e de acord sa plece benevol); mai mult, e posibil sa nu mi se elibereze atestat fiscal (in caz de nevoie) daca pe adresa respectiva sunt datorii, chiar daca e pe cnp-ul chiriasului?

Multumesc!

gi-jane2 a scris:

Daca ii faceti contract si il inregistrati asa cum e normal la anaf, el se duce cu contractul si isi face buletin la adresa fara sa mai fie nevoie de prezenta dvs. Cand pleaca, mergeti la evidenta populatiei si declarati ca nu mai locuieste si i se anuleaza domiciliul, deci nu aveti niciun risc.

Referitor la inregistrarea contractului, s-a schimbat schimbarea, deci mergeti si inregistrati contractul.
La fel, e o chestie noua si anularea domiciliului.
Nu raspundeti pt datoriile altuia, luati fiscal, dar trebuie evacuat daca nu vrea sa plece.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 August 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, impreuna cu fratele meu detinem un apartament, care ... Alex12345$ Alex12345$ Buna ziua, Impreuna cu fratele meu detinem un apartament, care este închiriat mobilat, cu contract declarat la ANAF. Chiriasul ne preseaza sa-l luam în ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract chirie si de luare in spatiu ???rog sa-mi dati un sfat ! radutzublue radutzublue Buna seara.Pe data de 1.Oct.2014 am inchiriat un apartament cu contract de chirie pe durata de 1 an.Contractul a fost inregistrat la Administratia Financiara ... (vezi toată discuția)
Situatie complicata de luare in spatiu Fedayna Fedayna Situatie de luare in spatiu Buna ziua, Am o proprietate in care am lasat pe cineva sa locuiasca ca sa aiba grija de casa, fara chirie. Persoana ... (vezi toată discuția)